Door Jeroen Weggen

13-04-19  Purmerend 2151 Philidor 1847 2189 4-6
1 Brink, B. (Barry) 2383 Jong de, M. (Migchiel) 2349 0 – 1
2 Hopman, P. (Pieter) 2351 Lont, A.H. (Addy) 2230 ½ – ½
3 Blees, E. (Enrico) 2204 Lijn van der, B.J. (Bas) 2238 0 – 1
4 Law, N.V. (Nicky) 2189 Scholl, E.C. (Eddie) 2260 0 – 1
5 Ritsema, R.J.E. (Ronald) 2024 Hania, J. (Jan) 2171 0 – 1
6 Luberti, W. (Wim) 2189 Weggen, J.V. (Jeroen) 2177 1 – 0
7 Spaans, M.J. (Giel) 2137 Sparenberg, E. (Erik) 2173 ½ – ½
8 Velpen van de, F. (Frank) 2028 Kamstra, J.A. (Jippe) 2118 ½ – ½
9 Smits, P. (Peter) 1991 Boersma, J. (Jan) 2067 ½ – ½
10 Yu, M. (Michael) 2013 Heide van der, A. (Auke) 2109 1 – 0

 

Het eerste team heeft de belangrijke wedstrijd in en van Purmerend gewonnen. Op papier was het een degradantenbal (nr. 9 tegen nr. 10); voor beide teams de laatste kans, voor Purmerend vooral omdat ze in de laatste ronde tegen Groningen 1 moeten spelen dat nog niet verzekerd is van het kampioenschap.

Het werd een 6-4 overwinning voor Philidor, waarbij vooral onze eerste vijf borden goed van zich lieten horen. Naast een remise van Addy Lont op bord 2 tegen Pieter Hopman vielen er namelijk vier overwinningen te noteren. Vooral de winst van Migchiel (bord 1) op Barry Brink was vrij strak.

Jan Hania (bord 5) hield tot in het eindspel het initiatief, en in de tijdnoodfase beging zijn tegenstander een fout die beslissend materiaal kostte. Bas van der Lijn (bord 3) kwam goed uit de opening, maar raakte zijn voordeel in het middenspel weer kwijt. Gelukkig was hij niet de enige die onnauwkeurig speelde. Later kon hij weer in het voordeel komen en kwam er uiteindelijk een winnend toreneindspel op het bord.

Eddie (bord 4) heeft dit seizoen meerdere partijen gehad waarbij hij prima uit de opening kwam, later zelfs flink voordeel verkreeg maar vergat om de beslissende tik uit te delen. Deze keer was het andersom: Eddie stond na de opening stevig onder druk. Zijn tegenstander voerde de koningsaanval echter niet goed uit, waardoor zwart sterk terugkwam. Na de tijdnoodfase was er een eindspel met pluspion, meerdere zwaktes in de witte stelling en een slechte loper tegen een sterk paard ontstaan. Dit bleek wel toebesteed aan onze teamleider.

Met de onderste vijf borden ging het iets minder goed. Erik (bord 7) speelde een vrij gelijkwaardige remise. Bij Jippe (bord 8) kon je gerust spreken van een minremise; de stelling was behoorlijk geblokkeerd, en het leek alsof alleen wit daarvan kon profiteren. De beslissende doorbraak/combinatie bleef echter uit, en zwart kon ontsnappen naar remise.

De stelling bij de partij van Auke (bord 10) schommelde lang rond de remisemarge. Zijn tegenstander begon een koningsaanval waarna Auke een belangrijk verdedigend idee mistte (…Dc7! met de dreiging …Dc1+ om ruil van de gevaarlijke witte dame op h6 af te dwingen). Hierna ging het in tijdnood bergafwaarts en verloor Auke via een aftrekaanval een volle toren.

Ondergetekende (bord 6) had een uitgelezen kans om zijn eerste winstpunt van het seizoen te pakken. Lees en huiver.

Na deze verliespartij won Eddie gelukkig, waarmee de winst in de wedstrijd binnen was (3,5-5,5). Als laatste was Jan Boersma nog bezig. Jan leek een moeizame partij te spelen en kwam uiteindelijk terecht in een toreneindspel met pion minder. Volgens omstanders werd dit door beide spelers niet perfect uitgespeeld, maar uiteindelijk toonde Jan zich de scherpste en wist hij de remisehaven te bereiken, zie onder. Eindstand: 4-6.

De eerste test heeft Philidor 1 dus goed doorstaan, maar het staat nog steeds op een degradatieplaats (9e). De laatste ronde spelen we thuis tegen Dr. Max Euwe dat in ronde 8 goede zaken deed door 5,5-4,5 van ASV te winnen. Het team uit Enschede is nu grotendeels (maar niet 100%!) veilig.

Voor Philidor geldt nu het volgende: bij verlies in de laatste ronde is degradatie een feit, en de kans op lijfsbehoud is bij een 5-5 gelijkspel vrij klein. Alleen bij een 8-2 (of grotere) winst op Dr. Max Euwe in de laatste ronde zijn we gegarandeerd veilig, maar zo’n uitschieter is onwaarschijnlijk.

Een realistischere doelstelling is dat we gewoon de laatste wedstrijd winnen, ongeacht de score, en dan moeten we hopen dat de sterkere teams in onze klasse – met name Paul Keres en UVS – hun plicht doen en onze degradatieconcurrenten ASV en Wageningen verslaan. Bij winst van Philidor en verlies van ASV (of Wageningen) gaan we dat team voorbij op de ranglijst en is handhaving een feit. Er zijn ook nog scenario’s denkbaar waarbij Philidor wint terwijl ASV of Wageningen 5-5 speelt, waarbij bordpunten plotseling een rol gaan spelen, maar de kans dat zoiets zich voor zal doen is ook erg klein. Mijn conclusie blijft hetzelfde: Philidor moet de laatste wedstrijd gewoon winnen, en dan zien we wel verder.

 

Jan Boersma – Peter Smits, bord 9

Na een opening met de Panov-variant van de Caro-Kann ontstond een klassieke opstelling met de geisoleerde pion op d4. Wit heeft aanvalskansen gekregen en kan nu beslissend afronden.

Na 23 Pg4, Lh8 24 Lg5, Td5 is 25 Lf6, Pc4 26 Dc1 erg sterk. Wit wint tenminste een kwaliteit. Er dreigt  Ph6+ met stukwinst op h8. Na Th5 komt 27 Lh8, Kh8 28 Pf6. Er volgde echter na 24 Pf6+?, Lf6 25 Lf6  Tf5! en zwart stond beter. Zwart won zelfs de pion op d4 na nog een blunder van wit. Het werd zo een moeizaam eindspel voor wit dat op bijzondere wijze toch remise werd gehouden.

Na de 62e zet van wit hg5 is de volgende stelling ontstaan 62 -, Kb4 63 Ta2!, (anders komt Tb3+ en Ta3!), Ta2 64 g6? (meteen Kf4 is goed, want nu kan zwart na Ta6 de pion op g6 ophalen en winnen), Kc5 65 Kf4, Kd6 66 g7, Ta8 67 Kf5, Ke7 68 Kg6, Tg8 69 g5, Tb8 (noodzakelijk, na Ke6 verliest zwart nog na Kh7, Kf7 en g6+) 70 Kh7, Kf7 71 g6+, Kf6 72 g8D+ en remise na Tg8 73 Kg8, Kg6.