Door Marcel Vermaat

24-04-19 FSB Bekerfinale wedstrijd snelschaak
Schaakwoude 1872 Philidor 2 2018 2-2 0-4
1. Ronald van der Veen 1984 Marcel Vermaat 2166 0-1 0-1
2. Gerke Ros 1874 Oene Schriemer 2045 1-0 0-1
3. Mathijs Visser 1802 Rein de Boer 1988 1-0 0-1
4. Gerben van der Heide 1826 Egbert Wind 1875 0-1 0-1

 

De Finale van de FSB-beker. De Finale ging tussen Philidor 2 en Schaakwoude 1. Eerder waren de teams die sterker dan ons geacht werden, Lasker en Philidor 1, al uitgeschakeld. Na wat gepuzzel met agenda’s en locaties kwam er uiteindelijk woensdag 24 april bij schaakclub Bakkeveen te Wijnjewoude uit de hoed.

Toen we binnenkwamen in Wijnjewoude schalde de ChampionsLeague hymne door de zaal en mochten we in lijn 1 voor 1 de cup met de grote oren aanraken. Na de gebruikelijke groeps-hug namen we plaats achter de borden.

Het leek vrij gemakkelijk te gaan. Egbert aan bord 4 speelde de opening op hoog niveau en volgde lange tijd de zetten van de wereldtop, zonder dat hij dit waarschijnlijk wist. Zijn manoeuvre Tb1-b5-b4-h4xh7 leek beslissend. Maar tegenstander Gerben van der Heide weerde zich hevig en uiteindelijk resteerde er een stelling met gelijkwaardig materiaal waarbij Egbert iets actiever stond. Toen er plots een combinatie in kwam met torenwinst was Egbert er als de kippen bij. 1-0 voor.

Ik was zelf als 2de klaar aan bord 1. De vroege opening speelde ik niet optimaal, maar toen ik de kans kreeg om een zwarte pion op c4 te zetten en een gedekt paard op d3 kwam ik langzaam maar gestaag in het voordeel. Met elke zet begon ik er meer in te geloven, de druk op de witte stelling werd groter en groter. Op gegeven moment dacht ik, of ik win een stuk of ik wikkel af naar een uitermate gunstig eindspel met pluspion. Tegenstander Ronald van der Veen maakte er een stukoffer van. Dat deed hij niet onverdienstelijk moet ik zeggen. Ik moest toch echt even op mijn qui-vive zijn.

Toen ik de angel uit de aanval had getrokken koos Ronald ervoor om zichzelf snel uit zijn lijden te verlossen. Hij zocht het mat op. 2-0

Dus nog een halfje nodig. Oene stond fantastisch en Rein had misschien nog rommelkansen.

Op het moment dat Oene kon toeslaan met Lxg6 (+5 volgens stockfish) haperde de machine. Oene bood zijn tegenstander Gerke Ros de mogelijkheid om 2 stukken voor zijn dame te krijgen met onontkoombaar verlies van nog een derde stuk. Tijdens zijn besluit had Oene gehoopt dat 3de stuk te kunnen redden, maar trucs om dat stuk te redden faalden allen.

Oene – Gerke: hier wint Lxg6 fxg6 Df5

 

 

 

 

 

2-1 ,  Rein nog vechtend met toren en 2 pionnen tegen 2 stukken en 5 pionnen. Het leek kansloos en werd kansloos. Einduitslag reguliere partijen dus 2-2

Het was al tegen twaalven toen we aan de beslissingsvluggertjes begonnen. Dat ging ons beter af. 4-0 voor de Celebrities ! Kampioen!

Nogmaals dank aan Schaakclub Bakkeveen voor de gastvrijheid en hulde aan wedstrijdleider Henk van Dijk die op zijn fiets op en neer kwam vanuit Vledder in regen en onweer. Die man verdient ook een beker.

We zijn benieuwd of de op handen zijnde huldiging door het Philidorbestuur de huldiging van het kampioenschap van de klasse 1A gaat overtreffen.

De Scores binnen de FSB over dit seizoen:

Egbert:  9,5 uit 10

Marcel: 9,5 uit 10

Oene:    9 uit 10

Eelke:    7,5 uit 10

Rein:     4,5 uit 8