Zondag 28 april 2019 is het NK jeugd begonnen voor de categorie A, B en C.
Dit jaar voor de laatste keer in Assen na twee succesvolle toernooien in 2017 en 2018.
Om 13 uur werden de klokken aangezet voor de 3 Friese deelnemers dit jaar.
In de B jeugd doet Sven Broersma mee. Hij komt in de FSB uit voor de Twee Kastelen en Schaakwoude.
In de A meisjes doet Femke Koning mee. Zij komt in de FSB uit voor Mid Fryslân.
In de C jeugd doet Leandro Slagboom mee. Hij komt uit voor K.S.C. Philidor 1847.

Sven Broersma is de regerend Fries kampioen AB en kreeg een vrijplaats toegewezen voor dit NK. Hij moest in de eerste ronde tegen William Shakhverdian uit Harderwijk. Na een goed opgebouwde partij vanuit de Siciliaanse Draak wist Sven de kwaliteit te bemachtigen. Deze materiaalvoorsprong behield hij tot in het eindspel.
Een paard maakt echter rare sprongen en Sven liet geheel onnodig een paardenvork toe. Hierna kon hij gelijk opgeven. Maandag heeft hij een nieuwe kans om van de nul af te komen tegen Chi YunCcung uit Den Haag.

Femke Koning speelde in de eerste ronde tegen de sterkste dame op rating: Robin Duson. De opening en het vroege middenspel werd op een goede wijze behandeld door de Akkrumse. Robin wikkelde wel af naar een beter eindspel, maar waarschijnlijk een houdbaar eindspel voor Femke. Toen de zwarte toren de stelling van Femke kon binnendringen was het opeens niet meer te houden. In de tweede ronde mag de Friezin het nu proberen tegen ManisvitaBasa uit Almere.

Leandro Slagboom was in de eerste ronde net als Femke ingedeeld tegen de grote favoriet voor de titel in de C categorie: Khoi Pham uit Amsterdam. Met een rating van 2140 FIDE heeft hij maar liefst 400 punten rating meer dan Leandro. Leandro liet zich hier niet door uit het veld slaan en nam de gambietpion van Khoi aan. De Friese kampioen kwam zowaar gewonnen te staan. Met een penning had de Leeuwarder kunnen toeslaan. Wat Leandro deed was ook heel sterk, maar leverde minder voordeel op. Uiteindelijk besloot Leandro om remise aan te bieden. Achteraf bleek dat hij niet door had hoe goed hij er voor stond. Een prima prestatie en hoopgevend voor de rest van het toernooi.
Migchiel de Jong