Door Eddie Scholl

De afgelopen jaren had Migchiel de Jong de wind er stevig onder bij de play-off. Verschillende keren won hij met een 100%-score en was er van spanning geen sprake. In de huidige play-off is dat anders:met nog twee ronden te gaan is Jan Hania de trotse leider met 6 uit 7 en heeft Migchiel door vier remises al twee verliespunten.

Daarmee heeft hij de voor hem goede afloop niet meer in eigen hand, want als Jan uit de resterende partijen tegen Auke van der Heide en Eddie Scholl minstens 1½ punt scoort, dan is hij de nieuwe kampioen. Mochten beide spelers gelijk eindigen, dan gaat het kampioenschap wel naar Migchiel, want hij versloeg Jan Hania in het onderlinge duel.

Eddie Scholl heeft nog een piepklein kansje op de titel, maar dan moeten Jan en Migchiel in de laatste ronden ernstige steken laten vallen. Jan Boersma , t/m ronde 7 ook nog ongeslagen, werd in die ronde overtuigend door Jan Hania verslagen en is daardoor uitgeschakeld voor de titel.

Opmerkelijk is het optreden van ons jeugdtalent Leandro Slagboom. Hij bleek een bijzonder moeilijk te kraken noot, want nadat hij in de 1e ronde al overtuigend Eddie op remise had gehouden, lukte hem dat ook tegen zijn leermeester Migchiel in ronde 4! Met 5 remises en slechts twee nederlagen speelt hij ver boven zijn rating.

In de 7e ronde was behalve de partij Jan Boersma- Jan Hania vooral de zoveelste confrontatie tussen Migchiel de Jong en Eddie Scholl van groot belang voor de eerste plaats. Migchiel wist in het middenspel in het voordeel te komen, maar de afwerking liet te wensen over, zodat Eddie in een curieus toreneindspel na 87 zetten(!) nog juist wist te ontsnappen.

In ronde 5 was Migchiel iets dergelijks al overkomen tegen Jan Boersma. En in ronde 1 had ook Auke van der Heide de meester remise weten af te dwingen.

We gaan twee spannende ronden tegemoet met a.s. dinsdag de belangrijke partijen Hania – Van der Heide, De Boer – De Jong en Schriemer – Scholl.