K.S.C. PHILIDOR 1847

SG Max Euwe 6½ – 3½

PHILIDOR 1 ONTSNAPT WEER EENS

Door Jeroen Weggen

11-05-19

Philidor 1847

2177

SG Max Euwe

2167 6½-3½
1 Jong de, M. (Migchiel) 2349 Plasman, J.A. (Hans) 2060 1 – 0
2 Lont, A.H. (Addy) 2230 NO 0 1 – 0
3 Scholl, E.C. (Eddie) 2260 Vinke, M.A. (Maarten) 2163 ½ – ½
4 Hania, J. (Jan) 2177 Kroeze, F.M. (Frank) 2378 ½ – ½
5 Weggen, J.V. (Jeroen) 2171 Bertholee, R.C.H. (Rob) 2308 ½ – ½
6 Heide van der, A. (Auke) 2109 Postma, D. (Dinant) 2191 ½ – ½
7 Sparenberg, E. (Erik) 2173 Konijn, B.J. (Bart) 2246 0 – 1
8 Boersma, J. (Jan) 2067 Bierenbroodspot, P. (Paul) 2092 ½ – ½
9 Algra, J.M. (Jouke) 2117 Willigen van, S.W. (Sjoerd) 2051 1 – 0
10 Kamstra, J.A. (Jippe) 2118 Bernink, H.J.M. (Henk) 2017 1 – 0

Voor het vijfde jaar op rij is Philidor 1 ontkomen aan degradatie uit de 1e klasse. Deze reeks begon in het seizoen 2014-2015: Philidor 1 haalt in het hele seizoen 4(!) matchpunten, maar overleeft het net, ondanks de ingevlogen Australische GM van concurrent SOPSWEPS (onze teamleider kan nog altijd mooie verhalen vertellen over deze episode). 2015-2016: een nipte nederlaag van 4,5-5,5 tegen degradant HWP Haarlem in de laatste ronde is net genoeg voor handhaving. Als de nederlaag iets zwaarder (1 bordpunt) was uitgevallen, zou degradatie een feit geweest zijn. 2016-17: Philidor moet in de laatste wedstrijd minimaal 4 bordpunten pakken tegen Max Euwe 1 om dit team voor te blijven. Het wordt een 6-4 overwinning voor de onzen. 2017-18: Met een 6-4 winst in de laatste ronde op ASV wordt handhaving veilig gesteld. Bij een nederlaag was degradatie een reële mogelijkheid geweest.

Voor mij persoonlijk gaat de strijd tegen degradatie nog verder terug, want met De Twee Kastelen in de 3e klasse bivakkeerden we ook vaak in de onderste regionen. Het laatste seizoen dat DTK KNSB speelde (2015-16) kende ook zo’n dramatische laatste ronde: DTK-Spassky’s, wij moesten winnen om kans te maken op handhaving, Spassky’s moest winnen om kampioen te worden. Zenuwslopende wedstrijd, tussenstand na 5 uur spelen is 3,5-3,5, laatste partij wordt tot op het bot uitgevochten: remise. Aan 4-4 hebben beide ploegen niets… Mede door deze uitslag werd Philidor 2 dat jaar overigens kampioen!

Terug naar 2019. Soms is de uitgangspositie voorafgaand aan de laatste ronde goed, soms slecht; deze keer was hij slecht. We stonden vooraf 9e, dus we moesten nog een sprongetje op de ranglijst maken. Verlies zou degradatie garanderen. Een 5-5 gelijkspel zou ook geen goed resultaat zijn: wilden wij ons handhaven in dat geval, dan zou ASV niet alleen moeten verliezen, maar ook zouden ze niet meer dan 3,5 bordpunten mogen pakken…

Bij winst zou het er al een stuk positiever uit zien. Winst van ons (maakt niet uit met hoeveel) en verlies van of ASV of Wageningen en we zijn veilig. Een volgende mogelijkheid was winst met minimaal 6,5-3,5: dan zouden we bij een 5-5 gelijkspel van concurrent ASV ons ook handhaven (dan krijg je het curieuze geval van gelijk aantal matchpunten, gelijk aantal bordpunten: onderling resultaat geeft de doorslag). En ten slotte: Bij minimaal 8-2 winst op Max Euwe waren we honderd procent veilig, want in dat geval zouden we de Enschedeërs passeren op de ranglijst.

Die laatste mogelijkheid (8-2 winst) bleek niet alleen een theoretische, want alhoewel het er aan het begin van de wedstrijd nog stroef uitzag, kwamen gaandeweg de punten binnen en zou de score nog hoger zijn uitgevallen als Eddie niet een gewonnen eindspel in remise liet verzanden en Erik niet in zeer goede (waarschijnlijk gewonnen) stand zijn dame weggaf! Ook zonder die gemorste punten werd het 6,5-3,5 voor Philidor. Misschien wel onze beste wedstrijd van het seizoen.

Toegegeven, Max Euwe had veel moeite om de teambezetting compleet te krijgen voor deze wedstrijd. Verschillende mensen hadden afgezegd, en men wilde niet spelers uit lagere teams lenen omdat die in de laatste ronde ook nog ergens om speelden. En de kans dat het team uit Enschede nog zou degraderen was vooraf gezien wel erg klein. Zodoende lieten ze het 2e bord leeg en had Addy een rustige middag. Bij Philidor ontbrak alleen Bas van der Lijn, die met 4,5 uit 8 en een TPR van bijna 2400 een prima seizoen afleverde – we hopen dat we nog lang van hem kunnen genieten.

Ook al begon Philidor met een 1-0 voorsprong, aan het begin zag het er niet echt overtuigend uit, tenminste niet op de borden direct links en rechts van mij. Auke stond ronduit gedrongen en had geen tegenspel, terwijl Jan Hania zich genoodzaakt zag een pion te geven tegen IM Frank Kroeze. Auke bood remise aan en tot de verbazing van velen werd dit na enig nadenken aangenomen. Jan Hania wist later iets van compensatie voor zijn pion te krijgen, en toen Kroeze de stelling liet afwikkelen naar een toreneindspel was de angel er wel uit: ook hier remise.

Eerder had ook Jan Boersma remise gespeeld. Jan leek een prettig eindspel te hebben met een sterke loper tegen een paard, maar hij zag niet hoe hij kon verhinderen dat zwart met een toren op de 2e rij zou komen. In de analyse bleek dat deze toren via een tactische grap afgeruild had kunnen worden, waarna Jan een zeer kansrijk eindspel zou hebben gehad.

Ons eerste ‘reguliere’ punt werd gescoord door Migchiel. Toegegeven had Max Euwe niet de sterkste speler aan bord 1 gezet. Toch was het mooi om te zien hoe onze kopman met bijna speels gemak de Catalaan van de witspeler ontmantelde. Pluspion veranderde in kwaliteit meer, Migchiel kreeg een gevaarlijke vrijpion op de b-lijn, dreigingen tegen de witte koning, en in tijdnood ging wit ten onder (3,5-1,5).

In de tijdnoodfase gebeurde een ongelukje op het bord van Erik. Hij had na de opening had beste van het spel; toen wit het centrum openbrak kreeg Erik een twee pionnen voor een kleine kwaliteit, waaronder een gevaarlijke vrijpion op de a-lijn. Er waren meerdere kansrijke voortzettingen voor zwart, waaronder gewoon dames ruilen en in een eindspel gaan dat alleen zwart kan winnen. Erik vermeed dameruil, en na één onachtzame zet in tijdnood raakte hij zijn dame kwijt.

Na de tijdnoodfase stond het 3,5-2,5, nog vier partijen te gaan. Eddie (3) en Jeroen (5) leken op remise af te stevenen, terwijl invaller Jouke (9) en Jippe (10) beide heel goed stonden.

Jippe bracht de stand op 4,5-2,5. Na vroege dameruil ontstond een wat curieus eindspel waarin Jippe de zwartspeler langzaam wegspeelde. In het toreneindspel bleken de witte pionnen op f5 en g5 doorslaggevend. Jippe kon dreigingen tegen de zwarte koning combineren met de dreiging om door te lopen met een pion, en zwart kon zich niet verdedigen: 1-0.

Hierna speelde Eddie remise. Een tweesnijdende opening gevolgd door allerlei verwikkelingen leidden uiteindelijk tot een eindspel van 4 pionnen + dame (wit) tegen 4 pionnen + 2 torens (Eddie). Helaas liet onze teamcaptain zich verleiden tot de pionzet h7-h5? Zonder deze zet zou hij gewoon ruil van zijn torens tegen dame + pion kunnen afdwingen, waarna het pionneneindspel voor zwart gewonnen zou zijn. Maar met de h-pion op h5 (ipv h7 of zelfs h6) ging dat niet op, dus verzandde de partij in remise (5-3).

Ondergetekende kon na een reeks nederlagen eindelijk weer eens een halfje bijschrijven. Twee jaar geleden speelde ik ook met zwart tegen Bertholee; toen ontsnapte ik naar remise. Deze keer was de partij een stuk correcter, het evenwicht is waarschijnlijk nergens verbroken geweest. In het eindspel probeerde Bertholee het nog lang, maar dit leverde niets op – sterker nog, vlak voordat de vrede werd getekend begint de computer plotseling een duidelijke voorkeur aan zwart te geven. Die stelling is trouwens nog steeds potremise (5,5-3,5).

Als laatste was invaller Jouke Algra nog bezig. Jouke schaakt tegenwoordig niet veel partijen, maar wanneer hij invalt in Philidor 1 oogt zijn spel altijd fris. Zo ook vandaag: een stelling met allerlei spanningen, een duidelijk plan voor zwart, tactische verwikkelingen… In de tijdnoodfase won Jouke een belangrijke pion en na de 40e zet had hij misschien een lastige koningsstelling, maar aan de andere kant kon hij een gevaarlijke vrijpion creëren. Jouke koos misschien niet de snelste weg, maar hij loste de problemen uiteindelijk goed op en de vrijpion gaf de doorslag. Ook goed dat hij gewoon doorspeelde ondanks dat de teamwinst al binnen was, want zoals eerder opgemerkt waren er scenario’s denkbaar waarbij 5,5-4,5 winst niet genoeg zou zijn voor handhaving, maar 6,5-3,5 winst wel…

Met deze prima 6,5-3,5 overwinning deed Philidor wat het moest doen. En al gauw werd duidelijk dat concurrent ASV had verloren, waardoor wij hen op de ranglijst voorbij gingen en handhaving een feit was. De sympathieke Arnhemmers die nog verrassend van Groningen 1 wonnen, spelen volgend jaar in de 2e klasse – net als Purmerend. Overigens bleek dat de andere degradatieconcurrent, Wageningen, ook had verloren, waardoor we die ook nog gepasseerd zijn op de ranglijst. Een 7e plaats dus voor Philidor in de eindrangschikking.

MP BP 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
1. Groninger Combinatie 16 62 5.5 7.5 7.5 6.5 7.5 7.5 7 4 9
2. Paul Keres 15 56 4.5 5 6.5 6 7 7 6.5 7 6.5
3. UVS 13 49 2.5 5 6.5 5.5 5.5 6.5 6.5 4.5 6.5
4. DSC Delft 9 46 2.5 3.5 3.5 4 5.5 6.5 7 8.5 5
5. SG Max Euwe 7 43 3.5 4 4.5 6 6.5 3.5 4.5 5.5 5
6. Caissa-Eenhoorn 7 43 2.5 3 4.5 4.5 3.5 5 6.5 5.5 8
7. Philidor 1847 7 40 2.5 3 3.5 3.5 6.5 5 3.5 6.5 6
8. Wageningen 6 40 3 3.5 3.5 3 5.5 3.5 6.5 4.5 7
9. ASV 6 38 6 3 5.5 1.5 4.5 4.5 3.5 5.5 4
10. Purmerend 4 33 1 3.5 3.5 5 5 2 4 3 6

Wat betreft de persoonlijke scores sprong er dit seizoen niet echt iemand bovenuit. Migchiel is topscorer met 5,5/9 en een TPR conform zijn rating. Eddie (5/9) en Bas (4,5/8) scoorden +1, Jippe en Jan Hania beiden 50% (4,5/9). Hierna komen we in de rode cijfers! Addy haalde 4 uit 9 (het reglementaire punt meegerekend). Auke – 3,5/9. Erik: 3/9. Jan B haalde 2,5 uit 8, en ondergetekende scoorde uiteindelijk 2 uit 9. Geen score om over naar huis te schrijven! Maar, als ik komend seizoen net zo speel als deze zaterdag, dan hoef ik me geen zorgen te maken… Maar dat zien we in september wel. Fijne zomervakantie toegewenst!

Geef een reactie