Door Marcel Vermaat

Ik schaak nu 38 jaar. Nog nooit was het mij gelukt om in een reguliere partij van een grootmeester te winnen. Wel 5 remises (o.a. tegen Vladimir Epishin en Leonid Kritz) maar een overwinning dat durfde ik steeds niet aan. Zowel tegen Epishin als tegen Kritz bood ik remise aan in een goede tot gewonnen stand.

Maar op 21 juli 2019 was het zover. Ik speelde tegen GM Azer Mirzoev uit Azerbaijan. Ooit een rating van 2617, maar inmiddels gezakt naar net onder de 2500.

Ook ditmaal bood ik remise aan in een spannende stelling. Azer weigerde. Tja dacht ik, dan ga ik vol voor de winst.

 

 

 

 

 

 

Na heel heel heel lang manoeuvreerwerk kwam bovenstaande stelling uiteindelijk op het bord. Wat bijzonder aan deze stelling is, is dat er al 43 zetten niets geslagen is en de pion ook al evenzoveel zetten op c4 staat. Nog een paar zetten en zwart kan remise claimen.

Maar zwart kan de volgende witte zet c4-c5 niet meer tegen gaan. Na Ta8 kwam eindelijk c5. Waarna de zettenteller opnieuw begon te lopen.

Zwart speelde nog enkele zetten en zette de klok stil. Opgave?
Niets was minder waar. De GM keek om zich heen en riep voor mij geheel onverwacht: ARBITER !! Snel werd Marc Bils opgehaald, die buiten in blijde verwachting was van een grandioos vuurwerk ter ere van de Nationale feestdag van Belgie.

Bij Marc zijn verschijnen aan het bord, claimde Mirzoev remise op grond van de 50 zettenregel.

Gelukkig was Marc nog in de zaal geweest op het moment dat ik c4-c5 speelde. Dus de claim werd rustig ontkracht. Maar daar liet Azer het niet bij zitten:  “Please send an other arbiter!”
Dit verzoek werd door Marc, die al jaren hoofdarbiter is, vriendelijk maar gedecideerd weggewuifd.

De partij ging door. Enkele zetten later moest de toren gegeven worden tegen de c-pion.

 

 

 

 

 

 

Dus dan krijg je bovenstaande stelling. Matzetten met loper en paard.
Gelukkig heb ik daar zo’n 15 jaar geleden een stukje over geschreven waarin ik uitlegde wat de 2 basis principes in dit eindspel zijn. Die had ik nog vrij scherp. Ik speelde onberispelijk naar een snel mat.

Inmiddels liep het tegen 00:30. Het vuurwerk buiten was voorbij. Maar ik had mijn eigen vuurwerk gehad. Mijn eerste GM scalp. En nog wel met een bijzondere partij.

Ik heb er heel hard voor moeten werken, dus de voldoening was enorm.

De volgende dag keek  ik naar de stand. Ook die was heerlijk om te zien.

1 REACTIE