Door Eelke Heidinga, foto’s Erik Sparenberg

28-09-19
 Philidor 1847 2
2025
Schaakwoude 1
1953
5½-2½ 
1
Boersma, J. (Jan)
2094
Rauw, G.J. (Gert Jan)
2113
½ – ½
2
Etmans, M.D. (Maarten)
1999
Veen van der, R. (Ronald)
2041
½ – ½
3
Vermaat, M.C. (Marcel)
2210
Lemstra, B. (Bart)
1970
½ – ½
4
Heide van der, A. (Auke)
2089
Hoekstra, S. (Sjoerd)
1950
½ – ½
5
Boer de, R. (Rein)
1997
Hazenberg, R. (Roel)
1941
1 – 0
6
Slagboom, L. (Leandro)
1950
Ros, G. (Gerke)
1901
1 – 0
7
Berg van der, W. (Wessel)
1958
Jong de, W.P.J. (Wietse)
1868
½ – ½
8
Heidinga, E. (Eelke)
1903
Drijver, E. (Evert)
1842
1 – 0


En nadat de spelers elkaar een goede partij gewenst hebben, gaat de wedstrijd los. Het is de wedstrijd Philidor II – Schaakwoude, die de laatste jaren steeds een spannend verloop heeft. Vorig jaar won Schaakwoude; Philidor heeft dat nu even “rechtgezet.” 🙂

op de foto hierboven is te zien dat links en rechts geen teams spelen. Dat komt omdat Philidor III in een klasse van 8 teams zit zodat daar nog geen speelronde is en in de klasse van Philidor I heeft Utrecht zich op het laatste moment teruggetrokken. Mot in het team hetgeen leegloop veroorzaakte. Jammer.

De wedstrijd tegen Schaakwoude kende vijf remises. Geen korte remises: er werd hard gestreden. Marcel, toch onze houwdegen, wikkelde af naar een eindspel met goed paard tegen slechte loper maar kon er niet doorkomen.

Wessel en zijn tegenstander Wietse de Jong knoopten een spannend breiwerk op het bord, rijk aan leuke combinaties. Wessel leek voordeel te krijgen, hij won een kwaliteit. Maar Wietse had verder gekeken: het gat in Wessels koningsstelling gaf de Damwoudster de gelegenheid tot eeuwig schaak.

Auke won een kleine kwaliteit en leek langzaam het betere spel te krijgen. Maar tegenstander Sjoerd wist ook hier de weg naar eeuwig schaak te vinden.

Maarten Etmans en Ronald van der Veen moesten beide goed opletten om niet in het nadeel te raken. Dat deden ze prima met remise als onvermijdelijk resultaat.

Jan Boersma speelde aan bord 1 tegen de hoogste ratinghouder van Schaakwoude, Gert-Jan Rauw. Na 4 zetten had Gert-Jan al drie kwartier nagedacht. Het was dan ook een zeer tricky opening. Toen de openingsstrubbelingen voorbij waren en beiden lang gerokeerd hadden bleef er een dynamisch evenwicht over: remise.

 

 

Rein had nog een appeltje te schillen met Roel Hazenberg na het verlies vorig jaar. Hij kwam optimaal gemotiveerd aan de start. Het was aan de partij te merken.

Leandro Slagboom is onze rising star. Elk jaar een team hoger en nu een vaste plaats in het tweede team. Hij zal waarschijnlijk niet lang in dit team blijven als hij zo doorgaat, en dat doet-ie vast. Hij speelde echt een puike partij.

Aan het achtste  bord zat Eelke lange tijd tevreden naar de witte stelling te kijken. De witte stukken stonden op de goede velden, ook zij zagen er tevreden uit. Na een lange omsingeling won Eelke een pion. Ook Fritz waardeerde de witte opzet: +2. En dan: die grafzet, die een mooie middag ineens doet veranderen. Wit gaf pardoes een pion terug, zonder enige aanleiding. Op dat moment zei mijn tegenstander: “het staat 4½-2½, jullie hebben al gewonnen. Zullen we ook maar remise doen?” Hoewel ik remise meestal ook wel een goede uitslag vind was ik er psychisch nog niet aan toe. En wit stond nog wel een haartje beter.

Dit is wat Schaakwoude er van  vond. Team Los is in onze klasse zwaar favoriet, ze hebben direct de leiding stevig in handen genomen. Rest ons nog Siem van Eijk te bedanken voor de prima leiding!