Door Kees van Straten

De afgelopen tijd hebben we er zomaar drie jonge spelers bijgekregen: Tijn, Niels en Osamen. Tijd om ze even voor te stellen. Allereerst Tijn van Batenburg.
Hij heeft het schaken van zijn vader geleerd, maar is er actief pas een jaar mee bezig. En hoe! Hij verslaat de ene na de andere oudgediende. Dat wordt nog wat. Tijn is 15 jaar en zit in de vierde klas van het Stedelijk Gymnasium. Sinds twee jaar woont hij in Leeuwarden. “Dat is handig voor school en zo, maar in Dronryp vond ik het eigenlijk leuker. De mensen begroeten daar elkaar op straat en dat doen ze in Leeuwarden helemaal niet”.

Heb je andere hobby’s naast het schaken?

“Ja, ik voetbal (bij DFC, Dronryp Foarût Combinatie), maar het leukst vind ik pianospelen”. Wat speel je: klassiek, modern? “Jazz; ik vind het mooi om te improviseren. Na het gym wil ik zeker doorgaan in de muziek. Het liefst zou ik willen studeren in New York, daar zit de beste opleiding op dat gebied. O ja, wat ik ook graag doe is gamen. Rocket League is erg grappig. Voetballen met auto’s. En als ik lees, dan lees ik het liefst Asterix en Obelix”.

Dit gesprekje had ik dinsdagavond met Tijn na afloop van zijn (gewonnen) partij tegen Wim van Zeijl. Vooraf hadden we een fotosessie. “Hoe moet ik kijken? Moet ik lachen of serieus doen”? Ach, doe maar gewoon, zei ik. En dat werd dan deze foto.