Door Eelke Heidinga

Een paar jaar geleden werd Philidor III kampioen in de derde klasse A van de KNSB. Dat gebeurde in de allerlaatste ronde toen alle uitslagen gunstig voor Philidor uitpakten. Ze hadden één puntje voorsprong op drie andere teams. Afgelopen zaterdag bij het FK Rapid voor clubteams gebeurde er iets soortgelijks: door een serie gunstige uitslagen werd Philidor III kampioen. De Celebrities eindigden gelijk met Lasker maar hadden meer bordpunten. Als de uitslag van de allerlaatste partij in de laatste ronde anders was geweest was het team vierde geworden. Maar hé: geluk dwing je toch af! De teamgeest reikte in elk geval tot grote hoogte, zie foto.


Foto: Martha Kist (Tresoar)

De gedoodverfde winnaar was uiteraard Philidor 0, met vier spelers uit het eerste team van Philidor. Maar het toernooi verliep roestig: verlies tegen Sneek, gelijk tegen Lasker. In die wedstrijd tegen Lasker speelde Addy Lont tegen Jan Hibma. Jan kwam gewonnen te staan, promoveerde tot dame, en moest vervolgens het eindspel K+D+L tegen K+P winnen. Het lukte hem niet. Met nog 6 seconden op de klok bood hij wijselijk remise aan, waardoor de match 2-2 werd.

Voor de laatste ronde stonden Philidor 0, Lasker en De Celebrities gelijk in matchpunten en Sneek stond er één puntje achter. Sneek en Lasker wonnen in die laatste ronde en Philidor 0 speelde tegen De Celebrities. De winnaar van die wedstrijd zou kampioen zijn, bij gelijkspel zou Lasker met de eer strijken.

De wedstrijd was ongemeen spannend. Egbert en Wietze speelden vrij snel remise, Marcel en Migchiel haalden hetzelfde resultaat in een tot het bot uitgekloven eindspel, en Eelke kwam goed weg met remise tegen Addy. En zo hing alles af van de partij Eddie Scholl – Oene Schriemer. Het werd een klassieker die in de herinnering zal voortleven. “Die partij Scholl – Schriemer van 17 februari 2018? Ik was er bij!!” Zo zal er nog jaren over worden gesproken. In een dichte haag van toeschouwers speelden de matadoren hun zetten. Aan het begin van de partij zei Eddie, die graag speldenprikken uitdeelt: “Oene ik hoop wel dat je wat sneller zet dan je meestal doet.” Oene zei niets, maar je zag zijn schouders verbreden. De innerlijke batterij opgeladen tot het maximum.

In een uiterst gecompliceerd middenspel kreeg Scholl zware druk over de d-lijn; hij leek met mooie manoeuvres voordeel te behalen. Maar Oene is een verdedigingskunstenaar en worstelde zich los. Onder opoffering van een toren meende Scholl een eeuwig schaak te hebben. Oene voelde de onuitgesproken hint van zijn teamgenoten: dat nooit! En Oene offerde een toren terug en wist een verdediging te organiseren. Er ontstond een eindspel met elk dame, toren en een reeks pionnen. Maar de arme Scholl had zoveel tijd in de puzzel van het middenspel gestoken dat zijn tijd op was. Hij ging door de vlag en Oene was de held. Topsport!

Het winnende team had in Marcel en Oene de mannen in vorm, en met Egbert en Eelke de degelijke steunpilaren. Oene werd topscorer met vaak miraculeuze punten, Marcel haalde zijn punten op soepele wijze binnen. Zoals deze:

Een mooie ontsnapping van Eelke, cruciaal voor de laatste ronde:

 

OPMERKELIJK
Het laagst gerate team met de fraaie naam Oorverdovend haalde een mooie derde plaats in de B-categorie. Van dit team met vader Jan Torensma en jeugdspelers Christian, Dylan en Kees zullen we nog veel horen!

Organisator Jan Hibma kan terugzien op een geslaagd evenement met een grote deelname en uiteraard geen wanklank. De fraaie ambiance in Tresoar droeg zeker bij aan het welslagen.

SKAAKSTIKKEN
Na afloop van het toernooi werd een nieuw tijdschrift gepresenteerd: SKAAKSTIKKEN. Een nieuw blad met schaakverhalen. Het nulnummer bevat maar liefst 64 pagina’s fraaie bijdragen. Zeker een verrijking van het Friese Schaakleven! Wie een gratis exemplaar wil hebben kan zich melden bij Jan Hibma j.hibma6@upcmail.nl en voor een abonnement kun je HIER KIJKEN.

CIJFERS
Wedstrijdleider en indeler Sicco Elzinga was zo aardig om alle individuele uitslagen in te voeren. Een goede schaker is dol op dit soort cijfers dus geniet u maar even mee met deze links: TEAMUITSLAGEN  INDIVIDUELE UITSLAGEN

De prijzen gingen naar:
A-categorie: 1e Celebrities 2e Lasker 3e Sneek. Topscorers: 1 Christian Kuitert 2 Selwin Keuning
B-categorie: 1e Schaakcombinatie 2e Skaakwâld 3e Oorverdovend. Topscorers: 1 Wim Ykema 2 Jan Sybren Zagema

FOTO’S

foto: Addy Lont


De topscorers Christian Kuitert en Selwin Keuning. En nog wat losse Snekers.


Presentatie SKAAKSTIKKEN


Overige foto’s: Martha Kist (Tresoar)

3 REACTIES