Door Jan Hania

Duo-simultaan zorgt voor vertier

Het is een herfstachtige dag en gelukkig kan er dan worden geschaakt. Dit keer een speciale Duo-simultaan van Migchiel de Jong en Leandro Slagboom. Het gaat als volgt: om de beurt lopen Migchiel en Leandro een rondje langs de borden. Waarschijnlijk is dit de eerste Duo-simultaan ooit in de geschiedenis van Philidor (en vast niet de laatste).

Vanaf 19.45 wordt er hard gevochten op 15 simultaanborden. 11 jeugdspelers zijn van de partij. Silke Dijcker, Thijs Scholte, Otto Overeem, Syl van Nek, Hidde Mosterman, Ivan de Groot, Yildert Kempenaar, Lûtzen Kempenaar, het zusje van Otto Overeem en Jelle Mosterman gaan de strijd aan met het sterke Duo. Daarnaast treden ook Derk, Harmen , Frederik en Peet (Slagboom) in de arena. Hidde volgt volgens Migchiel 9 zetten theorie uit een partij Timman- De Jong (november 2017)! Na verloop van tijd worden de jeugdspelers wel iets onrustiger hier en daar. Voor een paar spelers lijkt het schaken iets te lang te duren alhoewel de ouders nog alle rust uitstralen (Froukje ook?). Uiteindelijk begint de tijd te dringen en weet Lûtzen Kempenaar het duo Migchiel en Leandro toch een remise af te snoepen met de opmerking van Migchiel: “we gaan akkoord met remise want je hebt erg goed gespeeld”. De overige jeugdspelers moeten zich helaas gewonnen geven maar er worden zeker complimenten uitgedeeld voor de goede tegenstand. Plotseling heeft Leandro de dame van zijn vader Peet weten te bemachtigen. Dit gebeurt, hoe kan het ook anders, via een familieschaakje met het paard. Derk moet daarna zijn koning omleggen, Harmen laat een dame binnenkomen op g6 en dan is het snel klaar. Niet een beste partij van mijn kant weet Harmen nog te fluisteren. Frederik heeft een kwaliteit minder maar intussen wel de koning van Ons Duo op f3 gejaagd. Heeft hij kansen? Toch niet ,Ons Duo verdedigt bekwaam en ook Frederik kan opgeven. Een mooie avond en leuk dat er zoveel jeugd wilde spelen!

De Binnencompetitie
Er worden ook nog zes partijen in de binnencompetitie gespeeld deze avond. Pieter tegen Kees is verrassend genoeg een hele normale partij geworden. Voor Pieter logisch maar niet voor Kees. Kees trekt uiteindelijk toch ten aanval (zo kennen we je weer Kees!) en plaatst een paard op d3. Pieter is niet onder de indruk en verdubbelt zijn torens op de d-lijn. Kees kan daarop een kleine combinatie uitvoeren (Pxb2 lijkt remise achtig) mist dit en verliest even later een stuk door een dubbele aanval op 2 lichte stukken van Kees door een toren van Pieter (1-0).
Wim verliest van Siem. Na een Siciliaanse verdediging zag dit er niet naar uit. Al snel had Wim een pion meer (bij tegengestelde rokades). De koning van Siem wordt door Wim uit zijn schuilplaats gejaagd en gaat weer naar het midden. Siem lijkt niet onder de indruk en vertrouwt op zijn loperpaar. Toch stokt de aanval van Wim en Siem weet los te komen en de dames te ruilen. Wim had een stuk tegen 2 pionnen in de aanval geïnvesteerd en dat gaat zich nu wreken. De investering loont niet en in het eindspel schuift Siem het netjes uit (1-0).
Jacques wint van Wiebe. Scandinavisch. Wiebe speelt theorie (volgens eigen zeggen) en het ziet er spannend uit. Wiebe gooit alles op de aanval. Jacques verdedigt rustig en wat Wiebe ook probeert, een stuk is een stuk en uiteindelijk moet Wiebe de koning omleggen (1-0).
Dik speelt de Pirc tegen Henk. Ergens in het middenspel weet Dik een pion te winnen op e4. Henk gaat er stevig voor zitten maar langzaam komt Dik verder. Eerst wat stukken ruilen, dan een b-pion veroveren en vervolgens de eigen b-pion op weg naar promotie. Tegen zoveel geweld is Henk niet bestand. Wel lang stand gehouden door Henk (0-1).
Oene speelt tegen Auke. Alweer met wit en dat gebeurde ook al een week eerder in de wedstrijd Philidor 1 tegen Philidor 2. Toen won Oene. Zou dat dit keer weer lukken? In de opening wijkt Oene iets af vergeleken met vorige week in de Caro Kann. Een opening die normaal gesproken geen geheimen meer heeft voor Auke. Voor Oene trouwens ook niet. Er wordt dan ook lang gemanoeuvreerd. Auke komt uiteindelijk iets beter te staan maar Oene kan vechten. Ineens is er schaakblindheid van Oene en hij kan direct opgeven (0-1).
Gerard speelt tegen Maarten. Maarten speelt tegen e4 het onregelmatige (alhoewel voor Maarten regelmatige!) g6 en c6. Lang lijkt het op iets als Frans. Tegengestelde rokades maken de strijd spannend maar de stelling is lange tijd behoorlijk gesloten. Maarten is in zijn element en maakt er strategisch een masterpiece van. Hij komt steeds beter te staan en Gerard wordt daar erg onrustig van. Dan maar g4 om iets te proberen. Dit zorgt echter alleen maar voor meer problemen. Maarten breekt de stelling open met f6 en het is al vrij snel daarna gedaan. Een, gratis, lesje in strategie van Maarten voor Gerard (0-1).