K.S.C. PHILIDOR 1847

Groninger Combinatie II: 5½-4½

BELANGRIJKE WINST PHILIDOR 1

Door Jeroen Weggen

23-11-2019 Philidor 1847 2200 Groninger Combinatie 2 2128 5½ – 4½
1 Migchiel de Jong 2343 Jan Baljé 2189 1 – 0
2 Bas van der Lijn 2247 Daan Noordenbos 2084 ½ – ½
3 Addy Lont 2225 Peter Hulshof 2179 ½ – ½
4 Jonas Hilwerda 2213 Loek van der Hagen 2007 ½ – ½
5 Eddie Scholl 2238 Maurice Schippers 2307 0 – 1
6 Jeroen Weggen 2163 Alef Boer 2115 ½ – ½
7 Erik Sparenberg 2153 Adrian Clemens 2112 0 – 1
8 Jan Hania 2192 Peter Bosker 2058 1 – 0
9 Amir Nicolai 2097 Rudolf Potze 2104 1 – 0
10 Jippe Kamstra 2129 Christofoor Baljon 2126 ½ – ½

De wedstrijd tegen Groninger Combinatie 2 was een belangrijke, want GC 2 is qua rating toch één van de zwakkere teams van de poule waarin Philidor 1 is ingedeeld. De uiteindelijke uitslag (5,5-4,5 winst) doet vermoeden dat het een spannende wedstrijd was; dat was niet echt het geval. Philidor zat de hele wedstrijd aan de goede kant van de score en de teamwinst werd op gecontroleerde wijze binnengehaald.

De wedstrijd begon met een remise tussen Jonas Hilwerda en Loek vd Hagen, een mede-jeugdtalent. Er kwam een lange reeks theorie-zetten uit (ik meen) een hoofdvariant van het Frans op het bord, waarna er volgens beide spelers blijkbaar geen muziek meer in de stelling zat.

Amir zette na een paar uur spelen op voorsprong. In de eerste ronde speelde hij niet mee (Philidor 1 heeft dit jaar 11 basisspelers, dus kan er elke ronde 1 speler vrij nemen – deze ronde was dat Jouke Algra trouwens – ), maar met zijn wedstrijdritme zit het wel snor. Hij wist de c3-siciliaan van Potze prima te ontmantelen (zie partij).

Ook Migchiel wist een betrouwbaar punt te scoren. Onze kopman was vanwege een ongelukje deze week fysiek niet in staat om mee te spelen in de interne competitie, maar hij was zaterdag voldoende opgeknapt om in deze belangrijke wedstrijd mee te doen. En aan zijn strakke spel was niet te merken dat er iets aan de hand was (zie partij).

Bas speelde aan bord 2 tegen een ander jeugdtalent, Daan Noordenbos. Het leek mij dat Bas de hele partij beter heeft gestaan, maar in de afwerking ging het blijkbaar mis en de partij werd uiteindelijk remise. Ook Addy speelde remise aan bord 3 na een evenwichtige partij. Ik dacht dat Addy in het voordeel kwam via een penning op de c-lijn, maar wit wist dit tactisch (via een stukoffer) goed op te lossen.

Enige negatieve punt was dat Erik het niet droog kon houden tegen Adrian Clemens. Één dubieuze zet in de opening en hij kwam meteen heel slecht te staan, waarna hij het niet kon overleven.

Na de tijdscontrole was de stand 3,5-2,5; Eddie, Jan Hania, Jippe en ondergetekende nog bezig. Jan stond duidelijk gewonnen, bij de rest was de remisemarge (nog) niet overschreden. Eddie fluisterde daarom in mijn oor (en ook in dat van Jippe) dat ik wel remise mocht spelen. Volgens mij werd het evenwicht bij Jippe nooit echt verbroken, dus daar werd inderdaad al gauw na de tijdscontrole de vredespijp gerookt.

Ikzelf had lange tijd een prettig eindspel – meer ruimte en zwart had een zwakke h-pion waar ik tegen kon spelen. Helaas was ik in de cruciale fase in (lichte) tijdnood, waardoor ik niet de moeite kon nemen om het juiste plan te vinden. In de partij won ik een pion tegen een hoge prijs: mijn toren werd zodanig ingesnoerd dat het onmogelijk was om hem (zonder medewerking van zwart) nog in het spel te brengen, waardoor remise onvermijdelijk werd.

Bij 4,5-3,5 smaakte Jan het genoegen om de winst binnen te halen. Dat is hem ook wel gegund na het fraaie torenoffer in de vorige ronde dat hij helaas niet wist te bekronen. Jan kreeg deze keer een duidelijk overwicht op de damevleugel, won materiaal, en kon met vrijpionnen op de a- en c-lijn opstomen. Zwart verdedigde zich met de moed der wanhoop, maar de winst kon niet uitblijven.

Eddie was opnieuw als laatste bezig. De vraag was of hij een eindspel van dame + 5 pionnen (wit) tegen toren + loper + 4 pionnen remise kon houden, waarbij alle pionnen in het centrum/op de koningsvleugel te vinden waren. Voer voor eindspeltheoretici! In de partij ging Eddie helaas al snel in de fout, waardoor hij zijn loper moest geven voor een schamele pion. Hierna was een vesting niet meer realistisch.

Vermeldenswaardig is het feit dat de afgelopen 3 seizoenen Philidor 1 nog niet zo vroeg in het seizoen een wedstrijd wist te winnen: alledrie de keren was de eerste winst pas in de 4e ronde. Dat geeft ook wel de misère van de afgelopen jaren aan. Nu winnen we dus reeds onze tweede wedstrijd (alhoewel dit in feite al de 3e ronde is).

Het lijkt me een goed idee om meteen door te zetten, want de volgende wedstrijd op zaterdag 13 december spelen we in Haarlem tegen de andere zwakke broeder van klasse 1A, Kennemer Combinatie 2. Daarna volgen alleen nog wedstrijden tegen teams die gelijkwaardig of sterker zijn qua gemiddelde rating.

Geef een antwoord