Door Wiebe Fraanje

“Voor mij hoeft dat allemaal niet, hoor”, bromde Eddie Scholl toen hem in de kantlijn van het Waling Dijkstratoernooi voorgesteld werd met Loek van Wely op de foto te gaan.

“Natuurlijk wel”, zei deze echter, “wij zijn immers collega-kampioenen.”

Een flinke brok schaakgeschiedenis wordt samengevat in deze foto. De kampioenen omspannen een complete generatie. Toen ons illustere medelid (1944 – niet zijn rating maar zijn geboortejaar) in 1970 schaakkampioen van het Koninkrijk der Nederlanden werd, zou de geboorte van zijn achtvoudige opvolger nog twee jaar op zich laten wachten.

Ook in andere takken van sport is het tweetal aan elkaar gewaagd, bracht Eddie in herinnering. “Ik heb jou nog wel eens met zaalvoetbal gepasseerd met een schot van eigen helft”, zei hij schalks. “Goh”, antwoordde Van Wely bewonderend. “De meesten schoten me door de benen.”