Door Auke van der Heide

01-02-20  Philidor 1847 2 1979 HSP/Veendam 1 1942 6-2
1 Boersma, J. (Jan) 1989 Riksten, P.H. (Peter) 2149 ½ – ½
2 Heide van der, A. (Auke) 2061 NO 0 1R – 0R
3 Etmans, M.D. (Maarten) 1980 Wielenga, W. (Wiebe) 1995 1 – 0
4 Slagboom, L. (Leandro) 1972 Scharft, J. (Johan) 1959 ½ – ½
5 Boer de, R. (Rein) 2028 Hoogeveen, R. (Rienk) 1893 1 – 0
6 Berg van der, W. (Wessel) 1939 Cliteur, O.P. (Olaf) 1894 ½ – ½
7 Schriemer, O. (Oene) 1995 Bontjer, B. (Bernard) 1889 ½ – ½
8 Heidinga, E. (Eelke) 1868 Hadderingh, T. (Thale) 1818 1 – 0

Vlak voor de wedstrijd begon werd de verslaggever op de hoogte gesteld van het feit dat hij vandaag niet hoefde te spelen. De tegenstander had wegens ernstige hoofdpijn moeten afmelden en er was op zo korte termijn geen vervanger meer te vinden. Of hij nu dan maar even het verslag wilde schrijven. Oké, dan kun je wat gerichter kijken naar de partijen en is het voor jezelf als niet speler ook nog leuk om de middag mee te beleven. Normaal als ik zelf speel kijk ik wel eens tijdens mijn eigen partij bij anderen maar ik zie dan eigenlijk niks. Ik kan me er dan niet toe zetten geconcentreerd te kijken. Vandaag heb ik dat wel geprobeerd.

We begonnen met 1-0 voorsprong via een reglementaire overwinning op bord 2.

Nog een bijzonderheid is dat zowel Rein als zijn tegenstander vandaag jarig waren. Dat is toch wel heel bijzonder. Wellicht kan iemand uit rekenen wat de kans is dat dat gebeurt. Er is een dag en juist op die dag moeten twee schakers die die dag jarig zijn tegen elkaar schaken. De teamstatisticus meldt: voor de hele KNSB-competitie is die kans ongeveer eens in de 10 jaar.

Na de opening was er op de borden nog niet veel loos. Jan op bord 1 een siciliaan met zwart.

Maarten op bord 3 met zwart een bogo-indische partij. Leandro op 4 met wit iets engels-achtigs dacht ik. Rein op 5 met zwart de ruilvariant van het damegambiet. Wessel op 6 met wit een pirc. Bij Oene op 7 met zwart oud indisch of zoiets en Eelke met wit op 8 een catalaan.

Om een uur of twee na een uur schaken staat Leandro een mooie positionele stelling en lijkt wat beter te staan. Rein offert een pion die niet wordt aangenomen en krijgt een wat scherpere stelling op het bord. Bij de rest is er nog niet veel aan de hand.

Om kwart voor drie lijkt Leandro zijn positionele voordeel te vergroten, maar even later blijkt dat de tegenstander toch nog lang niet verslagen is De partij komt weer meer in evenwicht. Eelke wint een pion en krijgt het nog moeilijk om dit tot winst te brengen, maar hij is wel degene die voor de winst speelt. Maarten en Oene staan ineens slechter en lijken materiaal te gaan verliezen.

Om een uur of drie maakt de tegenstander van Rein een blunder en Rein wint vervolgens snel. Het is nu 2-0. Jan wil wel remise maar de uitslag van de wedstrijd lijkt nog lang niet zeker. Oene ontsnapt en kan nog remise maken. Op zet 24 na Pd4 wordt na herhaling van zetten tot remise besloten. Oene had echter nog ook exd4 kunnen proberen en dan 25 cxd4 en Df5 26 Te1 Pe4 27 Txe4 Kf6.

De stand is nu 2,5-0,5

Maarten staat ook niet meer slechter en komt in het eindspel allengs beter te staan.

Wessel gaat geruisloos naar een remise 3-1.

Leandro speelt zijn partij remise na nog enkele afwikkelingen waarbij het voordeel verdwijnt. 3,5-1,5

Maarten wil het toreneindspel nog graag proberen en wint dit na korte tijd. 4,5-1,5.

Nu zijn alleen Jan en Eelke nog bezig. Jan wil wel remise maar de tegenstander eerst nog niet. Uiteindelijk komen ze beide niet verder en wordt de remise overeengekomen.

Na een blunder van de tegenstander wint Eelke in één zet.

De