K.S.C. PHILIDOR 1847

Naar de laatste acht

Door  Eelke Heidinga

14-02-20 E. Lasker 2 1782 Philidor 2 2002 ½
1. Thijs Tuinstra 1875 Marcel Vermaat 2199 0 1
2. Johnny Diekstra 1882 Oene Schriemer 1991 0 1
3. Mark Kolthof 1714 Egbert Wind 1919 ½ ½
4. Willem Postma 1656 Eelke Heidinga 1898 0 1

Philidor 2 werd als bekerhouder direct toegelaten tot laatste zestien van de FSB-beker. En heeft zich overtuigend geplaatst voor de kwartfinales, waarin Emmeloord de tegenstander is.

De wedstrijd werd gespeeld in Sint Jacobiparochie, gelijktijdig met de KNSB-bekerwedstrijd Lasker – Apeldoorn. Het werd geen fijne avond voor Lasker: ze scoorden aan 8 borden één halfje.

Met de zegen van Erik Bosma

Lasker 1 – Apeldoorn (KNSB-beker)

Marcel won in de opening een pion en leek op een gladde overwinning af te stevenen. Maar er kwam wat zand in motor, de pion ging in het doosje en er ontstond een toreneindspel dat remise was. Maar de grote ervaring van Marcel woog toen zwaarder, want hij won het achter elkaar.

Oene offerde in de opening een pion. Deze opening nog maar eens thuis bekijken, want de pion kwam niet terug en de stelling leek lang in evenwicht. Maar Oene bouwde toch langzaam een overwicht op, resulterend in kwaliteitswinst. Toen Oene de stelling opende was het snel gedaan met de zwarte tegenstand.

Eelke kreeg eveneens een pion cadeau, en deze kreeg de tegenstander niet meer terug. Wit heerste over de witte velden en een onachtzaamheidje van zwart versnelde het einde aanzienlijk.

Om kwart over tien waren in drie minuten drie partijen afgelopen.

Egbert had deze avond de zwaarste partij. Een bord vol stukken en kansen aan beide zijden. Aanval en tegenaanval, beiden verdedigden goed. En dus resteerde er een zwaarbevochten en gelijkwaardige remise.

Gelijkwaardige remise

En als laatste zat Jan Hibma nog te zwoegen. Het mocht niet baten.

Geef een antwoord