TWEE OUDE STRIJDMAKKERS

Door Eelke Heidinga; foto’s Kees van Straten

10-03-18  Philidor 1847 3 1898   Schaakwoude 1936 2½-5½
1 Vermaat , M.C. (Marcel) 2192 Lemstra , B. (Bart) 1960 ½ – ½
2 Schriemer , O. (Oene) 2001 Veen van der, R. (Ronald) 1952 0 – 1
3 Heidinga , E. (Eelke) 1901 Rauw , G.J. (Gert Jan) 2144 1 – 0
4 Boer de, R. (Rein) 1991 Jong de, W.P.J. (Wietse) 1888 1 – 0
5 Baars , G.H.A. (Gerard) 1827 Hazenberg , R. (Roel) 1953 0 – 1
6 Wind , E.T. (Egbert) 1869 Heide van der, G. (Gerben) 1902 0 – 1
7 Ploeger , P. (Pieter) 1675 Broersma , H. (Henk) 1860 0 – 1
8 Eijk van, S.G. (Siem) 1727 Zagema , J.S. (Jan Sybren) 1828 0 – 1


Nog steeds is er geen reden tot wanhoop: Philidor 3 kan zich nog steeds handhaven. Daartoe moeten de laatste twee wedstrijden gewonnen worden, dat wel. Aan het vertoonde spel in deze zevende ronde te zien is dat beslist niet uit te sluiten. De kansen waren er volop, ze werden alleen niet benut zodat de punten meegingen naar Damwoude.

De wedstrijd begon prima met een overwinning van Rein. Hij liet zijn tegenstander kansloos. Won een pion, op geraffineerde wijze nog een pion, en stoomde door naar mat. Egbert had optisch een mooie stelling, maar liet een lelijk gat toe in zijn koningsstelling. De damwoudster wist daar handig van te profiteren. Onze invallers aan 7 en 8 konden het net niet redden; terwijl ze beiden veelbelovende stellingen hadden. Pieter ging ten onder aan tocht over de h-lijn, terwijl Siem na (uiteraard) een frisse aanval die niet niet doorsloeg belandde in een troosteloos eindspel van slechte loper tegen goed paard.

Dit is voor de externe wedstrijden niet het seizoen van Oene. Intern doorgedrongen tot de play-off, in het FK Rapid speelde hij de sterren van de hemel, maar extern wil het niet lukken, ondanks mooie partijen met een hoog veelbelovendheidskarakter. Daar gaat hij in de twee laatste wedstrijden verandering in brengen.

Eelke speelde tegen superinvaller Gert-Jan Rauw, die 250 ratingpunten meer had. Gert-Jan is sinds kort ook collega van Eelke zodat het ook om het kampioenschap van RGA ging. Na een ingewikkelde opening kreeg Eelke met zwart het beste van het spel en hij wist dat mooi uit te bouwen tot een overtuigende overwinning. Zo had ik het vlak na de partij in mijn hoofd alvast zo’n beetje geformuleerd. Nadere bestudering leert dat de partij ontsierd is door diverse fouten die de balans behoorlijk heen en weer doen gaan. Ik volsta daarom met de slotstelling waarin wit opgaf. Ook mooi.

 

Ook de partij van Marcel werd ontsierd. Het leek een modelpartij te worden waarin zwart met een pionnenwals op de damevleugel de overhand kreeg; zwart had het af kunnen maken met 40 …Pc3. Die moet je even vinden. Marcel wikkelde af naar een eindspel met twee pionnen meer; of dat gewonnen is is mij niet duidelijk. Marcel liet toe dat wit afwikkelde naar het eindspel K+T tegen K+T+P dat hij uiteraard nog lang doorspeelde maar niet kon winnen

 

De partij die restte was Roel Hazenberg – Gerard Baars.  Twee oude strijdmakkers die samen in het eerste team van Drachten speelden toen Rein nog niet geboren was.  Het werd een spektakelstuk, een onvervalste zeeslang. Ze hadden drie notatiebiljetten nodig, dus waren tot rond de 100 zetten gevorderd. En dankzij het nieuwe speeltempo kan zo’n partij eeuwig doorgaan; hij duurde bijna 6 uren. Na de opening heerste Roel op de c-lijn maar kon daar geen vorderingen maken. Hij probeerde het daarna op de e-lijn maar ook dat pareerde Gerard kundig. En zo rond de veertigste zet worstelde Gerard zich los en kreeg de Drachtster hondenfokker het beste van het spel. Loper, dame en vier pionnen tegen paard, dame en vier pionnen. De nagelbijtende toeschouwers moesten hun stellingsoordeel nogal eens bijstellen. Onder druk van het klokje gingen er een paar pionnen af bij Gerard en toen streed hij voor een verloren zaak.  Maar, zoals Tartakower in 1935 over een partij Euwe – Aljechin schreef: een strijd die beide combattanten tot eer strekt.

2 REACTIES