K.S.C. PHILIDOR 1847

Rotterdam 5-5

Strijdlustig gelijkspel tegen titelkandidaat

Door Jeroen Weggen, foto’s Kees van Straten

10-03-18  Philidor 1847 2211 Charlois Europoort 2249 5-5
1 Jong de, M. (Migchiel) 2385 Vandenbussche , T. (Thibaut) 2414 ½ – ½
2 Sparenberg , E. (Erik) 2184 Meng , R. (Roger) 2399 0 – 1
3 Scholl , E.C. (Eddie) 2259 Docx , S. (Stefan) 2447 0 – 1
4 Hania , J. (Jan) 2134 Overdam van, J.T.J. (Julian) 2365 ½ – ½
5 Lont , A.H. (Addy) 2232 Geirnaert , S. (Steven) 2420 0 – 1
6 Lijn van der, B.J. (Bas) 2217 Lecomte , R. (Robin) 2246 ½ – ½
7 Heide van der, A. (Auke) 2116 Wit de, M. (Michel) 2174 1 – 0
8 Struik , T. (Tjapko) 2272 Holwijn , M.R. (Melvin) 1956 1 – 0
9 Weggen , J.V. (Jeroen) 2219 Sekandar , K. (Kambiz) 2184 ½ – ½
10 Boersma , J. (Jan) 2091 Kamman , A. (Albert) 1885 1 – 0


Vooraf aan de 7e ronde was de situatie voor Philidor 1 zo: we staan 8e (net boven de degradatiestreep) en moeten in ronde 7-9 nog tegen de nummer 1, 10 en 9 van de ranglijst. Aangezien die koploper, Charlois Europoort, verreweg het sterkste team van de klasse heeft en tot nu toe slechts 1 matchpunt had afgestaan, was het devies voor deze wedstrijd “bordpunten sprokkelen/aan je doelsaldo werken”, en je dan vooral richten op de laatste 2 rondes.

Het zal nog steeds op die laatste twee wedstrijden aankomen, maar het matchpunt dat we gisteren verrassend wisten te pakken is daarbij mooi meegenomen. Toegegeven, Charlois had 2 (of 3?) invallers meegenomen, GM Erik van den Doel deed bijvoorbeeld niet mee. Ondanks de verzwakking  zou het – gezien het wedstrijdverloop – niet vreemd zijn geweest als we 3,5-6,5 of 4-6 hadden verloren. Maar er werd bij een 2,5-3,5 achterstand door Philidor het maximale gehaald uit de vier resterende partijen, waarbij vooral de prachtige wending waarmee Migchiel remise afdwong de kroon spande. Er mag bij gezegd worden dat ik zwart aan het begin van dit fragment geen schijn van kans gaf. (zie partijfragment)

Vooraf was een tactische opstelling in elkaar geknutseld. Erik en Jan Hania werden voor de leeuwen geworpen aan borden 2 en 4, terwijl Tjapko en ondergetekende aan borden 8 en 9 mochten plaatsnemen om proberen punten te pakken. Achteraf pakte het niet verkeerd uit: weliswaar verloor Philidor aan borden 1-5 met 4-1, maar we wonnen dus ook 4-1 aan borden 6-10.

Dan de wedstrijd zelf. Auke zette ons op voorsprong. Hoe het precies afliep heb ik helaas niet gezien, wel meende ik dat hij in het middenspel zonder dames comfortabel stond. Voor Auke werd het ook weer eens tijd, zijn laatste overwinning voor het eerste team vond namelijk plaats in de eerste ronde van dit seizoen.

De voorsprong duurde niet lang. Addy verloor aan bord 5 (hoe dit ging heb ik ook niet meegekregen. Ik had juist het idee dat hij wel prettig stond), gevolgd door verliespartijen van Erik en Eddie. Erik kreeg een Aljechin voorgeschoteld. Als hij het zwarte paard op c4 tijdig had opgeruimd zou er niet veel aan de hand zijn geweest, maar dit liet hij na en daarna was hij kansloos. Eddie kwam al gauw in een toreneindspel terecht dat lastig maar houdbaar was. Een blunder leidde echter tot een abrupt einde.

Intussen had Jan Boersma wel mooi gewonnen aan bord 10. De zwartspeler dirigeerde zijn stukken weg van zijn koning, deze alleen achterlatend op g8, en liet Jan ook nog eens een pion op f6 neerzetten. Hierna kreeg Jan een verwoestende aanval met onder andere een fraai torenoffer. Het punt liet niet lang op zich wachten.

De stand was dus 2-3 na de tijdscontrole. Het rondje langs de borden leverde mij het volgende op: Tjapko zou wel gaan winnen, Migchiel zou wel gaan verliezen, Jan Hania en ikzelf moesten voor remise vechten, en Bas stond mij geheel onduidelijk. Kortom, het zou wel heel vreemd moeten lopen als we nog een 5-5 wilden bereiken.

Gelukkig kon ik mijn partij remise maken. Ik dacht dat ik de hele partij dubieus stond, maar volgens Stockfish viel dat reuze mee en is de remisemarge nooit verbroken geweest. In een eindspel van T+L tegen T+P won wit weliswaar een pion, maar ik kreeg een vrijpion op de 6e rij ervoor terug. Op een bepaald moment moest wit zijn loper voor de pion geven, waarna paard tegen 2 pionnen overbleef: remise.

De partij van Bas werd vervolgens ook remise gegeven. Na de opening – via zetverwisseling een geweigerd damegambiet – leek het me dat Bas toch het betere van het spel had met mooie aanvalskansen. Bovendien had hij meer tijd dan zijn tegenstander, een unicum dit seizoen! In de tijdnoodfase zal het ergens mis zijn gegaan, want toen ik na de tijdscontrole weer keek waren de dames van het bord en stond Bas een kwal achter. Overigens wel met goede compensatie – een pion en actievere stukken/prettige druk – maar meer dan remise zat hier blijkbaar niet in.

Hierna trok Tjapko de stand weer gelijk. Zijn overwinning leek heel gemakkelijk te gaan. Hij kreeg een prettige pionstructuur, begon een minderheidsaanval op de damevleugel, won een pion, ruilde af naar een paardeneindspel, en wist dit in winst om te zetten. Het leek alsof zwart pas begon tegen te stribbelen toen het al te laat was.

Bij een 4-4 stand was het een wonder dat de laatste twee partijen nog remise werden. Jan Hania moest na een dubieus begin en een hoop verwikkelingen in het middenspel een toreneindspel verdedigen van 4 tegen 3 pionnen. Vaak lastig te verdedigen, en de toeschouwers waren ook niet allemaal te spreken over Jans zetten, maar uiteindelijk wist hij toch de remise af te dwingen.

Dan het slotstuk. Migchiel offerde in de opening een pion. Vervolgens had hij deze pion terug kunnen winnen met een gelijkstaand eindspel, maar hij meende te moeten winnen en koos daarom voor iets anders. Hierdoor bleef hij gewoon een pion achter zonder compensatie. Er kwam vervolgens een toreneindspel op het bord dat menigeen zou hebben opgegeven. Er zaten echter nog wel wat motieven in de stelling, en bovendien kon Migchiel op zijn grote kennis van eindspelstudies bogen. Hoe dit afliep is aan het begin van het verslag te zien.

De blijdschap na deze 5-5 werd getemperd toen we erachter kwamen dat onze concurrent ASV maar liefst met 8-2 van Messemaker had gewonnen, en daarmee de 9e plaats weer aan ons over heeft gedaan. Hiermee is de stand onderin klasse 1A als volgt:

7. Messemaker 5 mp 30 bp
8. ASV                  5 mp 28 bp
9. Philidor           4 mp 32.5 bp
10 AAS                 2 mp 30.5 bp

Met nog de volgende wedstrijden in rondes 8 en 9:

Ronde 8:
AAS – Philidor
ASV – Caïssa
Purmerend – Messemaker

Ronde 9:
Philidor – ASV
Messemaker – wageningen
AAS – Charlois Europoort

Het moge duidelijk zijn dat we ons weinig misstappen meer kunnen veroorloven. Maar als we 5-5 tegen de aanstaande kampioen kunnen spelen, dan moeten we deze laatste twee rondes zeker kunnen winnen om zo ons lijfsbehoud veilig te stellen.

Geef een antwoord