K.S.C. PHILIDOR 1847

Emmeloord 3½-½ (FSB-beker).

 

Door Eelke Heidinga

09-03-20 Philidor 2 1952 Emmeloord 1844 ½
1. Rein de Boer 1999 Rob Kamminga 1971 ½ ½
2. Oene Schriemer 1991 Frank Hoogenboom 1954 1 0
3. Egbert Wind 1919 Tromp Willem van Urk 1811 1 0
4. Eelke Heidinga 1898 Klaas van Meijeren 1639 1 0

De wedstrijd Philidor 2 – Emmeloord in de kwartfinales van de FSB-beker moest worden uitgesteld wegens ziekte van de polderbewoners. Wegens agendaperikelen was er geen dinsdag meer beschikbaar; daarom werd deze wedstrijd op een maandag gespeeld bij de schaakclub Heerenveen. Ook langs deze weg nog hartelijk dank voor de gastvrijheid en het leveren van een wedstrijdleider, Klaas en Bas!

De wedstrijd duurde tot na middernacht. Alle Heerenveeners behalve de WL waren allang naar huis toen de vier partijen nog steeds bezig waren: er is hard gestreden.

Egbert had een pion gegeven voor een prettige drukstelling én: een sterk paard tegen een slechte loper in het eindspel. De Emmeloorder was niet tegen de druk bestand en moest de loper inleveren.

Rein kwam binnen 5 zetten in een stelling die hij totaal niet kende en ging direct in de fout. Hij verbruikte zeeën van tijd en de winst kwam dan ook binnen handbereik van de witspeler. Enkele onnauwkeurigheden van wit werden in het eindspel echter door enkele precieze zetten van zwart beantwoord en zo kon zwart langs de randen van de afgrond remise binnenhalen. En Rein zou Rein niet zijn als ook deze remise op de terugweg uitgebreid bejubeld werd.

Aan het vierde bord bereikte Eelke al na 15 zetten een overwegende stelling. Maar Eelke begon toen onzeker te spelen / zijn tegenstander weerde zich als een leeuw (d.w.n.v.t.i) en het werd ongemeen spannend. Er ontstond een eindspel waarin Eelke een kleine kwaliteit voor stond. Hij kreeg vervolgens een mataanval maar zag de juiste weg naar het mat niet, de rest van de zaal uiteraard wel, hetgeen na afloop nog even stevig besproken werd. Zwart ontsnapte maar viel toen ten prooi aan torenverlies door een paardschaak.

Nachtwerk!

In Oene ontwaakte vanavond weer eens de Petrosjan. Een partij stevig laveren leverde de bovenstaande stelling op. Een toreneindspel met 3 tegen 2 op één vleugel.

Deze stelling is met goed spel niet te winnen. Maar Oene had wit! En hij speelde door tot Frank murw gespeeld was en een onachtzaamheidje beging: hij moest torenruil toestaan. Het pionneneindspel met 2 tegen 1 pion werd door Oene op fraaie wijze gewonnen: een mooi lesje oppositiespel voor de dommelende toeschouwers.

Zo zitten we bij de laatste vier. In de halve finale is DTK de tegenstander. De andere halve finale gaat tussen de eerste teams van Lasker en Philidor.

Geef een antwoord