Philidor 2 blijft opnieuw met lege handen achter

Door Siegbert de Jong, foto’s Kees van Straten

10-03-18  Philidor 1847 2 1927 Zevenaar 1933 3½-4½
1 Kamstra , J.A. (Jippe) 2148 Homs , G.C.J. (Guust) 2199 0 – 1
2 Jongsma , W. (Wietze) 2053 Huysman , A.C. (Arie) 1989 ½ – ½
3 Etmans , M.D. (Maarten) 2017 Pelgrom , V. (Vincent) 1960 ½ – ½
4 Mulder , C. (Catharinus) 1928 Verfuerth , T. (Thomas) 1987 1 – 0
5 Jong de, S.F.J. (Siegbert) 1927 Janssen , R.R. (Reinier) 1880 ½ – ½
6 Kruit , E.A. (Erik) 1872 Verfuerth , K. (Kevin) 1923 0 – 1
7 Stegeman , D. (Derk) 1552 Claessen , T. (Tonie) 1687 ½ – ½
8 Netten van, F. (Franke) 1916 Janssen , A.H.A.F. (Toon) 1839 ½ – ½

Verslagen van Philidor 2 beginnen wat eentonig te worden, want opnieuw moest het team een nederlaag slikken en wel tegen een team dat nog enigszins bij ons in de buurt stond. Het had niet gehoeven, maar dat gold tot nu toe voor meer wedstrijden waarin wij dicht bij een punt of twee punten zaten. Er is – en ook dit is een eentonig verhaal – nog niets overboord, want onze overige twee concurrenten verloren eveneens en laten juist deze teams in de twee laatste ronden nu onze tegenstanders zijn.

 

Vijf remises en een overwinning wijzen erop dat wij het niveau zeker aankunnen, maar dat de broodnodige matchpunten alleen ontbreken. Tegen de beide koplopers Sneek (3½-4½) en Emanuel Lasker (3-5) was het krachtsverschil niet groot. Slechts tegen Het Kasteel had het team een complete offday. De ruime nederlaag tegen Bennekom was hieraan te wijten dat het team verzwakt aan de start verscheen. Ook afgelopen zaterdag had het team in dat opzicht met tegenslag te maken. Twee dagen voor de wedstrijd meldde Hette zich af vanwege griep. Gelukkig was Wietze bereid om in te vallen. En zaterdagmorgen vroeg meldde ook Wessel zich af wegens ziekte. Nu was Derk zo vriendelijk om minder dan drie uur voor het begin van de wedstrijd in te willen vallen. Een compliment is dus zeker op zijn plaats. Hij voelde natuurlijk aan dat het een historische dag voor hem zou worden.

Twee invallers dus met een totaal verschillende KNSB-achtergrond. Aan de ene kant Wietze, die al pakweg veertig-vijfenveertig jaar in de KNSB-competitie actief is en aan de andere kant Derk, die na meer dan zestig jaar zijn KNSB-debuut (!) mocht maken. Wietze had aangekondigd dat hij snel remise zou spelen en zo geschiedde. Net als tegen Emanuel Lasker wilde zijn tegenstander dit plan blijkbaar niet om zeep helpen. Nee, dan Derk. Die wilde natuurlijk zo lang mogelijk van zijn debuut genieten. Hij had zelfs gedurende een groot deel van de partij het initiatief. Aan het eind bleef een eindspel over van L+P tegen een toren voor Derk. Zijn tegenstander zag er toen van af om verder te spelen.

Bij Maarten werd het ene stuk na het andere geruild tot er een eindspel met ongelijke lopers overbleef. Wie afgelopen zaterdag dicht bij een overwinning zat was Franke. Hij gaf na afloop aan dat hij gewonnen had gestaan als… Als hij de dames niet had geruild. Ook hij hield een eindspel met ongelijke lopers over. Bij de stand 3-4 was uw verslaggever als enige toen nog over, maar hij was juist een stuk achter geraakt. Gelukkig betrof het slechts een eenzaam paard, dus toen de laatste pion geruild dreigde te worden, was er geen matpotentieel meer over. Vijf remises en twee nederlagen heb ik nu genoemd. Over wie ik tot nu toe niets heb geschreven is Catharinus. Hij boekte na vijf remises en een gemiste wedstrijd zijn eerste overwinning. Hij had het verdiend om samen met Derk de held van de wedstrijd te worden, maar bij een nederlaag zijn er natuurlijk nooit helden. Hij kreeg een Siciliaans gambiet tegenover zich en moest zijn pluspion nauwkeurig verdedigen. Of het allemaal goed ging in de verwikkelingen die ontstonden is moeilijk te zeggen, maar hij trok het punt wel naar zich toe.

Slechts Erik en Jippe verloren. Ik kreeg bij de partij van Jippe de indruk dat hij er niet echt aan te pas was gekomen. Dat kon van de nederlaag van Erik niet gezegd worden. Hij ging in een Siciliaan al snel op de zwarte koning af. Wij zijn dat natuurlijk van hem gewend. Het kostte hem een pion (ook dat zien wij bij hem vaker), maar hier stond tegenover dat de zwarte koning niet meer kon rocheren. Erik gooide er nog een pion tegenaan, maar het enige wat hij hiermee bereikte was dat de zwarte koning toch nog op de veilige koningsvleugel belandde. Het was het laatste optreden dit seizoen van Erik, want hij reist binnenkort voor enige tijd af naar Jordanië.