K.S.C. PHILIDOR 1847

Raadsels op het schaakbord (1)

Door Wiebe Fraanje

Met een schaakbord en een doos stukken kun je niet alleen schaken. Je kunt er ook raadsels en puzzels mee doen. Die zijn leuk voor jong en oud, maar sommige raadsels zijn al zo lang bekend dat sommige ouderen ze al kennen. Wie ook een leuk raadsel op het schaakbord weet, mag dat mailen naar de websiteredactie. Indien ik zelf de oplossing van het raadsel gevonden heb, geef ik die bij de volgende opgave. Anders moeten jullie me helpen.

Hier volgt de eerste opgave.

Je hebt een regulier schaakbord van 64 velden tot je beschikking en de stukken van één kleur, dus een koning, een dame, twee torens, twee lopers, twee paarden en acht pionnen. De opdracht: positioneer de stukken zo op het bord dat geen enkel van de stukken een legale zet kan uitvoeren. Let op: pionnen mogen niet op de eerste en de achtste rij staan, en de lopers mogen niet op een veld van dezelfde kleur staan. Succes!

Geef een antwoord