De open Fischhändler

door Kees van Straten

Jamiel

Let niet op mijn hond, want die lijkt zich af te vragen waar de baas nu weer mee bezig is. Ja, dat het schaken is, dat weet hij wel. Jamiel is een slim beest en kan de stukken zelf opzetten, dus dat is de vraag niet. Blackmar-Diemer kan hij tot de tiende zet uitspelen, maar van deze opening heeft hij nog geen kaas gegeten. Het is de Urker variant van de open Fischhändler. Kenmerkend voor deze niet zo vaak gespeelde opening is de stuwende kracht van de oprukkende pionnenreeks a4, b4, c4, d4, enz. Daarna een korte rokade en zwart kan inpakken.

Toen ik verleden jaar in Urk was (op Urk was) en daar een straatspel tegenkwam, kon ik het niet laten om de Urker variant op het bord te zetten. Er kwamen wat toeristen kijken. “Schaken is moeilijk, hè, mijnheer”. Ja, schaken is moeilijk. Twee vissers bleven ook staan. Wel tien minuten lang. Toen knikten ze en gingen zwijgend heen.

Dit heeft met quarantaineschaak niets te maken. Ik sta hier onbekommerd op een voormalig eiland, men geeft elkaar de hand en verliefden zoenen op een zonnig bankje. Toch wilde ik graag reageren op de uitnodigende oproep van Wiebe om een selfie te plaatsen en te laten zien waar je schaaktechnisch mee bezig bent.

Nu zul je me niet met een schaakboek achter een bord zien zitten om ingewikkelde openingen door te nemen. Ik heb wel iets beters te doen. Er is een tijd geweest dat ik dat wel deed, maar daarna daalde mijn rating met 150 punten. Ik wens Wiebe een succesvolle voortzetting met zijn Pirc-variant en hoop maar dat zijn rating niet teveel zal zakken. Overigens mis ik het schaken ook, net als het gezelschap van mijn schaakvrienden.