Door Oene Schriemer

02-10-20 Schaakwoude 1 1843 Philidor 2 1936 3 1
1. Gerben van der Heide 1944 Rein de Boer 2028 ½ ½
2. Mathijs Visser 1843 Oene Schriemer 1995 1 0
3. Gerke Ros 1863 Harmen Visscher 1892 ½ ½
4. Folmer Heikamp 1723 Jacques Malschaert 1831 1 0

 

Er zijn van die dagen dat alles tegenzit. Dat zullen jullie vast wel herkennen. Vreselijk, maar als dat één keer gebeurt in een  heel schaakseizoen is dat nog niet zo erg, maar als dat vaker gebeurt kan het zo maar zijn dat je degradeert en dat je het volgend jaar een treetje lager moet doen. Dat overkwam ons als spelers van Philidor 2 in de FSB-competitie. Complete off-days zoals tegen SCL en Mid-Fryslân hadden ons al in een lastige situatie geplaatst, maar een gelijkspel of zelfs een kleine nederlaag tegen Schaakwoude zou nog steeds genoeg zijn voor handhaving in de hoogste klasse van de FSB. Zelfs toen we een avond van te voren te horen kregen dat we alleen met winst of een gelijkspel ons zouden handhaven, omdat de FSB niet spelende ploegen honoreert met wedstrijdpunten, waren we er nog steeds van overtuigd dat we het wel zouden halen. Natuurlijk wisten we dat we het zonder Marcel, Eelke en Egbert moesten doen, omdat zij om diverse redenen niet beschikbaar waren. Maar met Rein, Oene en de invallers Harmen en Jacques moesten we toch minstens een puntendeling uit het vuur kunnen slepen? Nee dus. Wat ging er mis op deze vrijdagavond in St. Jacobiparochie.

Aanvankelijk zag het er nog gunstig uit. Harmen had een mooie aanvalstelling en leek een stuk te gaan winnen tegen Gerke Ros, maar met een creatieve oplossing wist Gerke dit nog net te voorkomen. Hoewel Harmen iets beter bleef staan moest hij al snel berusten in remise. Ook bij Jacques leek er niks aan de hand, maar toen ik even later nog eens bij zijn bord kwam stond hij opeens een dame achter met onvoldoende compensatie. Bij mijzelf op bord 2 ging het goed. Mijn tegenstander Mathijs Visser verbruikte veel tijd en toen hij nog maar 30 seconden had en ik 20 minuten leek de winst binnen handbereik. Ik weet niet of jullie dat ook wel eens hebben, maar sinds mijn tegenstander steeds in de increment zat te spelen werden zijn zetten steeds beter en die van mij steeds slechter. Hij bood nog wel 3 keer remise aan, maar omdat ik niet zeker wist of Rein zou winnen kon ik dat niet aannemen. Het vervolg is bekend, ik verloor na een perfect uitgevoerde torenoffer van Mathijs.

De uitslag van Rein deed er nu niet meer toe. Ook Rein had vanuit de opening een klein initiatief, maar net niet voldoende om van Gerben van der Heide te winnen.

Tsja als we tot drie keer toe niet in staat zijn om van lager gerate teams te winnen of nog erger gelijk te spelen, verdienen we het ook niet om in deze klasse te blijven. Het komend jaar doen we een stapje terug, maar we zullen binnen no time weer terugkeren in de klasse waar we horen.