Door Hette van Popta

02-10-20 Philidor 1 2049 E. Lasker 1 2061 1 3
1. Migchiel de Jong 2343 Sikko Ros 2164 0 1
2. Maarten Etmans 1980 Tjalling Wiersma 2147 ½ ½
3. Auke van der Heide 2061 Dolf Wissmann 1970 0 1
4. Siegbert de Jong 1812 Murk Viersma 1963 ½ ½

Philidor 1 speelt eigenlijk thuis, maar gaat toch naar St. Jacobaparochie! In de avond schemer arriveren Migchiel en ik bij het nieuwe MFC met de prachtige naam “t “Beerdhuus”. Zojuist zagen we links nog de contouren van de beruchte Aardappelbeurs, wat de nodige strijdlust gevoelens oproept.

Jan Hibma heeft de nodige maatregelen kunnen nemen zodat iedereen zich veilig voelt!

Na enkele Corona formaliteiten wachten we nog op de team van Philidor 2, dat tegen Schaakwoude moet spelen. Ze komen vrij laat en gehavend binnen met 2 invallers, een slecht voorteken?

Over de wedstrijd van Philidor 1 zal ik kort zijn. Als non-playing captain zie je veel , maar eigenlijk ook weer te weinig als je zelf niet achter het schaakbord zit! Helaas waren er storende geluiden van luidruchtige  Klaverjas spelers ernaast. We moeten winnen, want we staan 1 bordpunt achter, dus een gelijk spel is niet genoeg.

Migchiel speelt weer tegen Sikko Ros. Zwart met Koningsindisch tegen een dubbel fianchetto van Sikko. Met een forse pion doorstoot van e7 naar e3 bepaalt Migchiel het spel. Zwak of sterk, wie zal het zeggen? Het blijkt in het eindspel toch zwak te zijn. Migchiel denk even later nog niet aan remise vanwege de stand op de andere borden.

Auke speelt een kraker van een partij tegen Dolf met zwart. Weer een Caro-Kann op het bord en Auke moest in de denktank! Uiteindelijk dolft (!) hij het onderspit. Zie de partij hieronder met doorwrocht commentaar van de winnaar.

Maarten op bord 2 tegen Tjalling Wiersma:  twee cracks tegen elkaar dus. Maarten opent met b3 en ruil even later het zwarte paard op f6! Een dubbel pion aldaar doet erg denken aan een moderne Trompovsky! Ze gunnen elkaar geen ruimte. ruilen veel en houden elk een loper van ongelijk kleur over: remise.

Met deze remise wordt Maarten TOPSCORER van de FSB competitie! Eeuwig lof!

Siegbert speelt met wit tegen Murk Viersma en start een koningsaanval langs de g-lijn. Zwart moet zijn toren op f8 offeren. Maar als Siegbert deze toren pakt met zijn Loper van h6 verliest hij veel van zijn aanvalskracht. Murk weet zijn stukken naar prachtige zwarte velden te dirigeren. Het spel gaat door, maar als blijkt dat Philidor niet meer kan winnen biedt Murk remise aan, wat Siegbert aan neemt. Ondertussen moest Migchiel doorspelen  en neemt risico in een lastige stelling met elke een paard en pionnen. Sikko blijft attent en wint.. Over enkele weken hopen we revanche te kunnen nemen in de FSB Beker wedstrijd weer tegen Lasker1!