Door Wessel van der Berg

Door Corona heeft de KNSB een Nederlands Kampioenschap online georganiseerd. Iedereen kan een poging doen zich te plaatsten voor de finale. Het enige wat je moet doen is eerste worden in één van de vier voorrondes. Een score van 8 of 8,5 uit 9 is voldoende.

Registratie gaat via chess.com vlak voor de start van de toernooien. Elk toernooi bestaat uit 9 ronden, de winnaar plaatst zich voor de finale. De finale bestaat uit 4 spelers uit de plaatsingstoernooien, 2 spelers met de meeste meesterpunten en 10 geplaatste spelers.

Meesterpunten kan je op de zaterdagavondtoernooien verdienen. Mocht je het geluk hebben in de finale terecht te komen dan gaat iedereen minstens één 1 Knock Out match spelen. Als je verliest lig je eruit.

Op maandag 16 november 2020 werd de eerste ronde gespeeld. Dit toernooi werd door Liam Vrolijk gewonnen met een score van 8 uit 9. Hij mag door naar de finale.

In ronde twee deed ik mee, evenals 161 andere schakers die lid zijn van de KNSB. Ik zag ook enkele Friezen onder de deelnemers: Wouter van de Griendt, Ferdi van Bavel en Leandro Slagboom. Drie rondes lang stond ik gedeeld aan kop. In de derde ronde won ik van MasterKroket. Dat is zijn bijnaam. Zijn echte naam, Joey Grochal, zal ik hier niet noemen. Hij heeft de FM titel. Daar was ik erg blij mee. Alleen jammer dat ik vervolgens drie op rij verloor. Vanwege vermoeidheid (ik was die dag heel vroeg op en had net Petra en Richard schaakles gegeven bij mij thuis. We hadden de Engelse opening bekeken en een paar partijen nagespeeld die met 1.c4 e5 begonnen) trok ik mij terug uit het toernooi. Thomas Beerdsen plaatste zich met een score van 8,5 uit 9.

In de derde voorronde deed ik weer een poging. Ik was nu iets fitter en speelde negen partijen. Met vijf punten was ik niet tevreden en niet ontevreden, maar iets er tussenin. Slecht 33 schakers van de 162 deden het beter.  Christian Braun werd eerste met 8,5 uit 9.

Ik weet nog niet of ik morgen voor het laatste plaatsingstoernooi mee ga doen. Maar deze ervaringen waren voor herhaling vatbaar. Ondanks de tijdcontrole, 3 minuten met 3 seconden per zet erbij, is het mij toch gelukt om door de vlag te gaan. Jeugd(ige) speler Sjoerd van Roon, die ik al eerder als tegenstander in Dieren en Groningen was tegengekomen was daar ongetwijfeld niet ontevreden over, want hij won daardoor.

Ik speel al enkele maanden bijna dagelijks op chess.com. Zo speel ik in het Wildlife Protection Special Tournament – Into The Wild toernooi dat op 16 februari 2020 begon. Dat is een toernooi waarbij je in een groep zit met 4 anderen. Als je bij de eerste twee plaatst dan ga je door naar de volgende ronde. Inmiddels zitten we in ronde 3 en sta ik daarin bovenaan. Het toernooi duurt lang omdat men binnen 48 uur moet zetten. Partijen kunnen dus wel even duren. Je hebt veel bedenktijd, alhoewel ik dat meestal niet benut.

Daarnaast speel ik weleens in een 3 minuten arena van de Chessbrahs. Hoe meer partijen je achterelkaar wint, hoe meer punten je kan verdienen. Het gaat er dus om om zoveel mogelijk winning streaks te maken. In een dergelijk toernooi ben ik een keer tweede en een keer derde geworden.

Via twitch.tv/chessbrah kijk ik vaak naar Aman Hambleton en Erik Hanson. Twee Canadese grootmeesters. Zij “pushen de bounderies of online chess entertainment” aldus henzelf. Ook Yasser Seirawan komt weleens langs op dit kanaal. Ze organiseren onder andere ook zogeheten “subbattles”. Dan kan je voor hun live in een team spelen tegen een ander kanaal op twitch (bijvoorbeeld Botezlive, Anna Cramling of Anna-Maja Kazarian) en geven ze commentaar op je partij. Zo heb ik een keer partij gespeeld met ongeveer 1100 kijkers! De eerste keer dat me dat overkwam voelde ik wel wat druk. De tweede keer voelde ik die druk niet.

Vandaag heb ik mijn schaakarchief opnieuw doorgenomen en kwam ik een partij tegen uit 1973 tussen mijn opa Cees Bruinsma en Johnny Diekstra. Ik ga de partij morgen naspelen. Ben benieuwd hoe mijn opa vroeger schaakte.

Mocht ik mij verder nog vervelen dan kijk ik de Youtube series “Cheerleaders in the chessclub” of de Netflix series The Queen’ s Gambit nog een keer. Heb me kapotgelachen om Chesster. Of luister ik naar In Da Chess Club van CrimesagainstVanity.

Onder de deelnemers aan de voorronden worden 10 schaakboeken verloot. Ik hoop dat er een boek mijn kant op komt… Koos (Stolk red.), je weet me te vinden.

Omdat het al bijna 2021 is wens ik allen alvast een mooi (schaak)jaar toe!