Op 29 januari is ons oud-lid Jacobus Janse op 93-jarige leeftijd overleden. Ko was een markante persoonlijkheid en een man met hart voor de zaak. Jarenlang was hij jeugdleider, captain van het 5e team en wedstrijdleider bij het overdag schaken. Vooral in die laatste functie was hij heel actief. Iedere week kregen we tabellen, overzichten en schema’s die alleen hem volkomen duidelijk waren.

Op jaarvergaderingen waren zijn vragen indrukwekkend. Alleen al het stellen van de vraag nam minimaal acht minuten in beslag. Zijn toespraken bij iedere woensdagmiddagzitting waren net zo legendarisch.

Ondernemend was Ko zeker. Na een druk leven in de zuivel, is hij na zijn pensionering nog jarenlang vrijwilliger bij de PUM geweest. Deze organisatie zendt vak-experts uit naar ontwikkelingslanden. Als zuivelconsulent was hij werkzaam in Afrika en Azië.

Ko en Suus moesten, door lichamelijk ongemak gedwongen, hun geliefde huis aan de Fonteinstraat  verlaten en intrek nemen in het Erasmus huis. Na het overlijden van Suus was het niet meer zo makkelijk voor Ko. Gelukkig kon hij rekenen op de steun van zijn kinderen.

Ko genoot ook van het verenigingsleven. Hij heeft veel gedaan en betekend voor onze club. Daarvoor zijn we hem heel dankbaar. Ook in het kerkelijk werk was hij heel actief en voor al zijn werk in de sociale sector is hij, tot zijn grote trots, geridderd. (KvS)