K.S.C. PHILIDOR 1847

Philidor I raakt online ingespeeld

Door Jan Hania

Na de kansloze nederlagen (misschien tegen Apeldoorn uitgezonderd, zie verder ook het verslag van Migchiel op de Philidor-website) begon het team aan de nodige herstel-werkzaamheden. De zware tegenstanders uit de eerste vier ronden hadden ons zelfvertrouwen nog niet geknakt. Bovendien zouden we nu de iets lichtere tegenstand gaan krijgen. In de 5e ronde stond dan ook de belangrijke wedstrijd tegen LSG 2 op het programma. Dit was een kans om punten te scoren. Migchiel en Eddie wisten al snel de volle buit binnen te halen en zelf wist ik de sterkste speler op rating, Michiel van Wissen, op een gelijk spel te houden. Overigens gaf ik daarbij in een van de partijen een totale remisestand uit handen door met zwart nog een winstpoging te doen. Een akelige zet die ik eerder wel had gezien maar in de snelle eindfase weer miste, velde het vonnis. Uiteindelijk wisten we een nipte overwinning te behalen.

 

Philidor 1847 1                                                LSG 2                                                                   Ronde 5

Jong de, M. (Migchiel)   2338                      Schelvis, R.J.H. (Richard)               2181      2 – 0

Nicolai, A.M. (Amir)        2236                      Ketel van, R.A. (Raoul)                   2236      ½ – 1½

Hania, J. (Jan)                    2144                      Wissen van, M.E. (Michiel)          2251      1 – 1

Scholl, E.C. (Eddie)          2185                      Hellenberg, J.A. (Jan)                     2098      2 – 0

Slagboom, L. (Leandro) 2046                      Henseler, J. (Jorgen)                      2080      0 – 2

Gemiddelde Rating:       2190                      Gemiddelde Rating:                       2169      5½-4½

 

Dit smaakte natuurlijk naar meer. In de 6e ronde stond de wedstrijd tegen Kennemer Combinatie op het programma. Het grote talent Liam Vrolijk nam het op tegen onze Migchiel. Helaas bleek Liam dit keer iets te sterk. Ook waren er volle nederlagen voor Eddie en mijzelf. Eddie had een offday en verloor al in het begin van beide partijen een vol stuk en kon dus snel opgeven. Ik speelde tegen Daan in ’t Veld. Migchiel gaf voor de partij in de app aan dat ik gewoon mijn eigen spel moest spelen(aanvallend) en dus ging ik de g-pion offeren bij een Hollandse verdediging van mijn tegenstander en inderdaad ging het ergens goed mis met Daan. Na stukwinst had de partij over moeten zijn maar ik liet me helaas nog beetnemen in de tijdnoodfase (overigens met veel minder tijd voor mijn tegenstander en dat gebeurt me nog te vaak). Leandro speelde uitstekend en ging sterk door met punten scoren. Helaas waren zijn punten niet voldoende om het tij nog te laten keren. Een stevige nederlaag derhalve voor ons.

 

Kennemer Combinatie 1                             Philidor 1847 1                                 Ronde 6

Vrolijk, L.N. (Liam)           2484                      Jong de, M. (Migchiel)   2338      2 – 0

Quattordio, J. (Juan)      2167                      Nicolai, A.M. (Amir)        2236      1 – 1

Veld in ’t, D. (Daan)        2155                      Hania, J. (Jan)                    2144      2 – 0

Boulahfa, H. (Hicham)    2061                      Scholl, E.C. (Eddie)          2185      2 – 0

Chernykh, A. (Arkady)   2125                      Slagboom, L. (Leandro) 2046      0 – 2

Gemiddelde Rating:       2198                      Gemiddelde Rating:       2190      7-3

 

In de 7e ronde maakten we kennis met Krimpen aan den IJssel. Een team waar we normaal in de competitie niet tegen spelen. De spelers waren mij dan ook niet bekend maar ze bleken wel goed te kunnen schaken! Migchiel en Leandro scoorden nog goed maar Jan B. en Rein hielden het niet droog. Jan Boersma stond met zwart totaal gewonnen maar een mouse slip plaatste een toren op g4 die direct kon worden geslagen. Erg jammer, want nu volgde een nederlaag. Zouden we de laatste plaats nog kunnen ontlopen?

 

Philidor 1847 1                                                 Krimpen aan den IJssel 1                             Ronde 7

Jong de, M. (Migchiel)   2338                      Dijk van, H. (Harold)                       2290      1½ – ½

Scholl, E.C. (Eddie)          2185                      Pols, W. (Wiggert)                           2179      1 – 1

Boer de, R. (Rein)            2008                      Werksma, A. (Arie)                         2208      0 – 2

Slagboom, L. (Leandro) 2046                      Pols, A.A. (Arne)                              2175      1½ – ½

Boersma, J. (Jan)              2035                      Casteleijn, D.J. (Diederick)           2031      0 – 2

Gemiddelde Rating:       2122                      Gemiddelde Rating:                       2177      4-6

 

In de 8e ronde speelden we tegen een bekend team dat we ook vaak ontmoeten in de reguliere competitie. Het werd een spannende match. Zelf speelde ik weer tegen de speler met de hoogste rating, de sterke Stan van Gisbergen. Ik wist hem met 1,5 – 0,5 te verslaan in twee degelijke partijen! Achteraf bleek dat ik de 2e partij misschien nog had moeten doorspelen vanwege de stand op dat moment ook al was het een totaal remise toreneindspel. Ik wist echter op dat moment niet hoe de stand was helaas. Dat was online nog lastig te zien bij chess.com.  Migchiel won weer knap beide partijen. Helaas gingen dit keer Amir en Leandro onderuit. Amir had zijn dag niet maar Rein wist de tegenstander op een gelijk spel te houden. Derhalve een kleine nederlaag.

 

Philidor 1847 1                                                Zukertort Amstelveen 1                               Ronde 8

Jong de, M. (Migchiel)   2338                      Jacobs, F. (Florian)                          2250      2 – 0

Nicolai, A.M. (Amir)        2236                      Elgersma, O.J. (Onno)                    2268      0 – 2

Hania, J. (Jan)                    2144                      Gisbergen van, S. (Stan)                 2315      1½ – ½

Slagboom, L. (Leandro) 2046                      Schoonackers, J. (Jeroen)            2077      0 – 2

Boer de, R. (Rein)            2008                      IJzermans, G. (Gijs)                         2107      1 – 1

Gemiddelde Rating:       2154                      Gemiddelde Rating:                       2203      4½-5½

 

In ronde 9 was er nog een kans om de laatste plaats te ontlopen. Dan moest er wel worden gewonnen van Spijkenisse. Onder aanvoering van de weer uitstekend spelende Migchiel werd deze online competitie afgesloten met een kleine maar mooie overwinning! Het bleek bovendien dat we door deze overwinning nog afstand konden doen van de laatste plaats. De overwinning had groter kunnen zijn maar Jan B. overzag een kleinigheidje bij Pf5.

Spijkenisse 1                                                                    Philidor 1847 1                 Ronde 9

Lahaye, R.R. (Rick)                           2386                      Jong de, M. (Migchiel)   2338      0 – 2

Brokaar, J. (Joey)                             2028                      Nicolai, A.M. (Amir)        2236      1 – 1

Linde van der, M.C.A. (Maurits) 2227                      Scholl, E.C. (Eddie)          2185      1 – 1

Both, E. (Erik)                                    2157                      Slagboom, L. (Leandro) 2046      1½ – ½

Beek van der, R. (Ruud)                 1956                      Boersma, J. (Jan)              2035      1 – 1

Gemiddelde Rating:                       2151                      Gemiddelde Rating:       2168      4½-5½

Eindstand: zie website: https://knsb.netstand.nl/rounds/view/1637 .

Eindscore per speler:

Migchiel : 11 uit 18 , Amir 4 uit 16, Jan H. 4,5 uit 12, Eddie 4 uit 8, Jan B. 1 uit 6, Leandro 8 uit 18, Rein 1,5 uit 8 en Jouke 0 uit 4. Addy was reserve mocht er echt niemand anders kunnen.

 

Al met al best een leuke bezigheid dit online schaken. De competitie was natuurlijk wel zwaar met veel teams uit de meesterklasse. Bovendien speelden we aan vijf borden en hadden we zelf niet de sterkste spelers op rating van Philidor 1 die normaliter wel meedoen. Geen wonder dat we laag zijn geëindigd in dit zware deelnemersveld. Maar gelukkig niet als laatste! Het online schaken zal echter de reguliere competitie nooit kunnen vervangen. Ook is niet elke speler gecharmeerd van dit soort schaak.

Migchiel speelde geweldig en maakte een mooie score en soms had je het gevoel dat hij nog kansen had laten liggen ook. Migchiel kan dus gemakkelijk op dit niveau mee. Leandro moet ook worden genoemd. Hij begon geweldig tegen zeer sterke teams, zakte daarna iets terug maar scoorde toch uitstekend in dit deelnemersveld. Het was vooraf afgesproken om Migchiel, vanwege zijn sterkte, en Leandro , aanstormend talent, alle wedstrijden te laten spelen. Amir was niet zo in vorm en had daarnaast natuurlijk zware tegenstand aan bord twee. Verder is online schaken voor hem meer een noodzakelijk kwaad dan dat hij er heel veel plezier aan beleeft. Zelf was ik teamleider en dat was best leuk om te doen. Toch waren er soms problemen met het digitaal klaarzetten van de wedstrijden op chess.com. Via mail had ik dan regelmatig contact met de teamleider van de tegenstander en kwamen we er altijd wel weer uit. Qua spel had ik eigenlijk meer punten moeten scoren. Nogal wat kansen gemist helaas. Natuurlijk is het zwakke punt mijn openingenkennis en dat breekt dan vooral met zwart op. De overwinningen met wit op Ikonnikov, Van Wissen en Van Gisbergen waren in ieder geval behoorlijk overtuigend. Bovendien was Ikonnikov de eerste grootmeester die ik ooit heb verslagen en vanuit dat oogpunt een mijlpaal. Ik wist trouwens niet dat ik tegen hem speelde. Hij speelde , net als veel anderen, onder een nickname. Via chess.com zag ik alleen dat ik tegen een Rus speelde maar wie of wat kon ik niet achterhalen. Misschien maar goed ook. Nu speelde ik vrijuit en na een strategisch begin kwam ik langzaam maar zeker duidelijk beter te staan en via een stukoffer in het centrum kwam Ikonnikov in een totaal verloren positie terecht. Toen de uitslagen op de KNSB-site kwamen zag ik pas dat ik gewonnen had van Ikonnikov! Wauw, mijn weekend kon natuurlijk niet meer stuk. Eddie wilde pas iets later aansluiten maar volgde wel de eerste wedstrijden. Het leek ook voor Eddie even wennen aan het online spelen. Uiteindelijk een 50% score. Niet slecht maar Eddie kennende, zal hij hier niet helemaal tevreden mee zijn. Toch mooi dat Eddie aan dit nieuwe initiatief wilde meedoen. Nu alleen nog een telefoon met app aanschaffen Eddie! Jan B. had veel meer punten moeten scoren maar miste ook nogal wat kansen.

Jan moet ook nog een telefoon met app aanschaffen. App-communicatie gaat zoveel sneller en is iets gemakkelijker voor een teamleider bij online wedstrijden. Zo was er een wedstrijd waar Jan B. niet mee zou spelen maar zich toch had aangemeld. Dit kon namelijk vanaf een uur voor de start van de wedstrijd. Jan B. wilde alleen maar de wedstrijden bekijken maar had daarbij waarschijnlijk op join gedrukt. Het duurde even om Jan B. weer afgemeld te krijgen (telefonisch ook even niet te bereiken) en net voor de start van de wedstrijd was dit gelukkig opgelost. Stress voor de teamleider natuurlijk. Via een app is een en ander dan sneller te communiceren. Aan de andere kant; dit zijn eigenlijk ook logische online opstartproblemen. Rein speelde voor het eerst mee met Philidor 1. Het was heel mooi dat hij met ons mee wilde doen. Rein speelde ook best goede wedstrijden en kon dan lang standhouden. Aan het eind en tijdnoodfase ging het dan vaak toch nog mis. Dat is, denk ik, ook wennen aan dit soort tegenstand. Rein speelt natuurlijk ook liever gewoon schaak. Jouke had er na enkele partijen totaal geen zin meer in. Het online spelen was duidelijk niet zijn ding. Geen wonder dat zijn score tegenviel. Addy speelde uiteindelijk niet maar volgde wel alles (ook via de app). Voor de liefhebbers zijn de partijen te vinden op https://www.chess.com/clubs/matches/live/philidor-1847-1/completed. Misschien moet je je dan wel even aanmelden bij Philidor 1847 1 online.

 

Jan H.

 

 

 

 

One comment on "Philidor I raakt online ingespeeld"

  • Steinitz schreef:

    Bij de wedstrijd waarbij ik per abuis was ingelogd als deelnemer ging het als volgt: Ik wilde mij vroegtijdig als toeschouwer aanmelden zodat ik de wedstrijd zou kunnen volgen, wanneer de wedstrijd zou beginnen. Ik drukte op een knop, ongeveer 2 uur voor de wedstrijd begon. Het was geen knop met het opschrift voor deelname aan de wedstrijd. Achteraf bleek dus dat deze knop geen onderscheid maakte tussen deelnemers en toeschouwers. Een software probleem. Ik kreeg vlak voor de wedstrijd in de gaten dat er iets mis ging en belde met de teamcaptain. Ik probeerde uit het systeem te loggen, maar dat lukte mij niet in de haast en schakelde mijn computer uit. Dat hielp niet, want ik werd opgebeld door de teamcaptain met de mededeling dat ik nog steeds was ingelogd…In allerijl schakelde ik mijn computer weer in en wist 5 minuten voor aanvang als nog uit te loggen uit het systeem, waarna de 5e deelnemer rechtmatig toegang kreeg tot de wedstrijd. In het vervolg was ik mij bewust van de perikelen en heb daarna pas weer ingelogd, nadat de wedstrijd was begonnen.

    Jan Boersma

Geef een antwoord