K.S.C. PHILIDOR 1847

AARZELENDE START PHILIDOR II

Door Marcel Vermaat

Eelke ontbeerde vandaag de drive die hem normaal zo kenmerkt. Na een sterke opening had hij alles wat je wilt met wit. Toen kwam hij bij mij langs. “Als ik nu heel graag remise wil aanbieden…. mag dat dan? Tja, wat zeg je dan als captain. Op veel borden waren minder dan 10 zetten gespeeld, dus ik had geen enkele prognose. Dus zei ik maar, dat hij dat maar moest doen als hij echt niet verder wilde. De stelling was +1 . Volgende keer meer motivatie jongeheer Heidinga!

Vlak daarna kwam Egbert bij mij langs. Mag ik ook remise? Ik dit geval iets meer te begrijpen. Egbert had zojuist mis gegrepen in de opening en vertrouwde zijn stelling niet meer. Hij kreeg zijn remise en achteraf zijn gelijk dat hij inderdaad al minder stond.

Geert is terug van 10 jaar weggeweest. En… hij kan t nog steeds. Met zwart kwam hij steeds beter te staan. Zijn stukoffer was helemaal correct. Eén zet voor het dramatische einde stond het zo:

De computer geeft een mooie -1.22 voor de zwarten. Geert dus. Na bv Tf8 om f7 te dekken dreigt zwart met de d-pion op te stormen. Maar helaas speelde hij direct d4. Na Dxa8+ was t over. Jammerrrrr Geert!

Gelukkig kon ik de stand snel weer rechttrekken. Ik had een stelling met een prachtig paard op d5 en brak de koningsstelling open. Na zwarts laatste zet e4 stond het zo:

Even daarvoor stonden beide witte torens nog op de e-lijn en twijfelde ik welke toren ik naar de g-lijn zou spelen. Na mijn Tg1 speelde Jan van Veen het verwachte e5-e4 om de loper te activeren. In de diagramstelling speelde ik Tf2. Die kan natuurlijk vanwege het mat op g7 niet geslagen worden. Na het gedwongen Dg6 vond ik weer de enige zet die winst garandeerde Dh4. Daarna heeft de zwarte dame alleen nog het veld h6 om aan verlies te ontsnappen. Na Dh6 speelde ik Tf7 met de dreiging Txg7. Zwart speelde Tg6.

In bovenstaande stelling sloeg ik op g6 met de toren. Ik had verwacht dat Jan met zijn dame zou terugnemen. Dan had ik het fraaie Pf6+ Kh8 Pxh5! in de planning. Want na Dxf7 komt dan weer Pf6+ en zwart loopt mat. Maar hij nam terug op g6 met de koning. Na mijn Tf6+ gaf hij op. Immers na Lxf6 Dxf6+ Kh7 Df7+ Dg7 Pf6+ gaat het weer mat (bv Kh6 Dh5mat). Heerlijk zo,n paard op d5.

Stand 2-2 Nog 4 partijen gaande. Harmen had zich vergist in een dubbel toreneindspel en speelde bijna met een toren minder omdat die gevangen was op b5. We hoopten dat hij er een remise uit zou kunnen slepen, maar dat was hem niet beschoren. Zijn tegenstander vond het goede plan en bracht de stand op 2-3.

Nog 3 partijen gaande. Mijn prognose, Oene staat slecht maar kan t wellicht keepen, Rein staat beter en Jan staat heel goed. Ligt er een kleine overwinning in t verschiet?

Stand 2,5-3,5.

Rein speelde tegen Caroline Slingerland. Na een matige opening wist hij na goed strategisch spel een voordeeltje te behalen. Het stond op gegeven moment zo:

De stelling schreeuwt om Tb2+. Maar hoe daarna verder wanneer wit Tc2 speelt?

Want het idee om Pb3+ te spelen na Tc2 faalt op Kc3! Ook na Tb2+ Tc2 Tb1 Tc3!(vooral niet Tc1? Pb3+) komt wit niet verder.  Toch is er winst voor zwart.  Na Tb2+ Tc2 speel je namelijk e4! Want na Txb2 axb2 Kc2 e3! Lf3 Pa4 kan wit alleen nog maar Kc2-b1 en weer terug spelen.

Zwart zet daarna zijn koning op c7 en speelt dan Pc3+ met stukwinst en een gewonnen eindspel. We vergeven Rein deze gemiste kans. Eerlijk gezegd had niemand e4! gezien, op de computer na. Rein zette in plaats van Tb2+ zijn toren passief op a6 en moest uiteindelijk in remise berusten.

Stand 3-4.  Jan MOET winnen. We komen er in op het kookpunt:

Jan had zojuist zijn paard van f6 naar d5 gespeeld wat meteen door tegenstander Peter Mijnheer werd beantwoord met Tf3-f8.

Ik stond erbij en keek ernaar. Ik dacht , nou terug dat paard naar f6 en wit heeft zijn torens afgesloten van de verdediging. Desgevraagd aan de computer blijkt dat helemaal te kloppen. Zwart wint na Pf6 met 2 vingers in de neus.

Maar Jan vond een wat lastigere winstweg. Maar wat zeur ik, een punt is een punt. Na Jan zijn Tf7 Tg8+ Kf6 Lxd5 Txd5 Ta6+ pakte wit de g-pion. Daarna liet Jan de zwarte koning naar de pionnen op b3 en a4 wandelen en moest Peter zijn toren geven tegen de a-pion.

Vlak voor het einde breide Peter nog een verduiveld patje in de stelling.

Na kxf6 g7 Td7 Kh8 Txg7?? Zou het pat zijn. Uiteraard hoeft zwart niet op g7 te slaan, maar kan hij ook Lc3! spelen . Want na g8D Kf5+ gaat de dame er meteen weer af.

Jan vond een andere simpele winstweg in bovenstaande stelling. Td8 g7 Kf7 en Peter gaf op. 4-4!

One comment on "AARZELENDE START PHILIDOR II"

  • migchiel schreef:

    Volgens mij stonden in de partij van Rein de witte koning en de witte toren op respectievelijk e2 en d1 en niet op d2 en c1. Dan kan Rein ook winnen met Tb2+ Td2 en dan het winnende Pb3! Txb2, axb2 Le4, Pa5! en wint.

Geef een antwoord