DOEK VALT VOOR PHILIDOR II

Door Siegbert de Jong

Door opnieuw te verliezen (voor de zevende maal in totaal en voor de vijfde keer op rij) en door het gelijkspel van ASV 2 is afgelopen zaterdag het doek gevallen voor Philidor 2. Maandenlang kon ik aan het eind van mijn verslag melden dat er nog niets was verloren en dat wij alles nog in eigen hand hadden, maar hier is nu ook een einde aan gekomen. In de zevende ronde werd verloren van onze concurrent Zevenaar en nu wij ook van het op de 9de plaats staande Groninger Combinatie 3 hebben verloren, houdt het verhaal op. Volgend seizoen zullen wij net als Philidor 3 uitkomen in de nieuwe vierde klasse van de KNSB. In de laatste ronde mogen wij onze sportieve plicht nog vervullen tegen ASV 2.

07-04-18
 Groninger Comb. 3
1936
Philidor 1847 2
1842
5½-2½
1
Machteld van Foreest
1971
Jippe Kamstra
2148
½ – ½
2
Loek van der Hagen
1762
Catharinus Mulder
1928
½ – ½
3
Kawar Yakinyah
1914
Maarten Etmans
2017
½ – ½
4
Robert de Boer
1995
Siegbert de Jong
1927
1 – 0
5
Fons van Hamond
1962
Wessel van der Berg
1964
0 – 1
6
Govert Pellikaan
1959
Pieter Ploeger
1675
1 – 0
7
Ewout Clarenburg
1976
Derk Stegeman
1552
1 – 0
8
Henk Bosveld
1947
Danny de Vries
1523
1 – 0

Het had allemaal niet gehoeven. Tegen de beide koplopers Sneek (3½-4½) en Emanuel Lasker (3-5) was het krachtsverschil niet groot. Slechts tegen Het Kasteel had het team een complete offday. In de drie wedstrijden die met 3½-4½ verloren werden had de uitslag net zo goed andersom kunnen zijn, maar het gebeurde niet. Te veel spelers (bijna iedereen eigenlijk) waren dit seizoen niet of matig in vorm. De enige die zich aan de algehele malaise onttrok, was Catharinus, die zelfs geen enkele partij verloor.

Groninger Combinatie 3 had net als wij nog maar twee punten, maar afgelopen zaterdag bleek het team toch duidelijk te sterk voor ons. Wij moesten het ditmaal – en dit was nog niet eerder voorgekomen – met drie invallers doen en kwamen er niet echt aan te pas. De invallers Pieter, Derk en Danny konden het helaas niet bolwerken. Pieter ging in een koningsaanval ten onder. Derk kwam naar eigen zeggen goed uit de opening, maar gaf toen helaas zijn dame weg. Hij raakte hiermee zijn ongeslagen score in de KNSB kwijt. Laat het een troost zijn dat geen enkele topspeler zich kan beroemen op een ongeslagen score in de KNSB-competitie. Danny kwam ook goed uit de opening. Er leek weinig aan de hand, maar er ging toch ergens een pion verloren en dat was het laatste wat ik van zijn partij zag. Het was voor hem een historische dag, want hij maakte zijn debuut in de KNSB. De vaste spelers scoorden 2½-5. Je zou dus kunnen zeggen dat wij in onze sterkste opstelling misschien wel een of meer matchpunten hadden kunnen behalen. Ik wil de nederlaag hiermee natuurlijk niet aan de invallers wijten. Hun tegenstanders waren eenvoudig te sterk. Groninger Combinatie 3 had aan de laatste drie borden spelers met een rating van boven de 1900. Waarom ontbraken onze vaste krachten, zult u zich afvragen. Hette moest naar een crematie, Franke doet alleen aan de thuiswedstrijden mee, terwijl Erik naar Jordanië (of was het Amerika) is vertrokken. Tot zover het verhaal van de uitvallers. Het was ditmaal meer dan ooit een heksentoer om voldoende invallers te vinden. Aan het begin van de week zag het er nog naar uit dat het team niet volledig aan de start zou verschijnen, maar dankzij Pieter en Danny kon dat gelukkig voorkomen worden.

Drie remises en slechts een overwinning konden bijgeschreven worden. Catharinus speelde in een Franse doorschuifvariant remise met het jeugdtalent Loek van der Hagen, die wij misschien nog kennen van het Waling Dijkstra Toernooi. Hij was ditmaal aan het tweede bord opgesteld. Tactische opstelling? Het pakte in ieder geval goed uit. Het andere jeugdtalent was Machteld van Foreest, maar dat zij aan een hoog bord zat (ditmaal zelfs aan het eerste bord!) was geen verrassing. Jippe leek tegen haar goed uit de opening te zijn gekomen, maar hij bereikte er uiteindelijk toch weinig mee. Ook Maarten bereikte met wit weinig. Hij had tijdens de analyse het gevoel dat hij tegen een soort Zahid (!) had gespeeld. Tijdens de partij gelukkig nog niet, want zijn tegenstander speelde niet zo snel als Zahid en deed ook geen pogingen zoals Zahid om zo veel mogelijk stukken te ruilen. Zelf ging ik ten onder in een Pirc. Het leek op mijn nederlaag in de eerste ronde tegen Hoogeveen. Dat was in september vorig jaar. Niets bijgeleerd dus in de tussentijd. Wessel was de enige die een vol punt wist te scoren. Toen ik voor de laatste maal bij zijn bord keek, stond hij op het punt een kwaliteit te verorberen. Wessel komt hiermee gelukkig weer op 50%.