K.S.C. PHILIDOR 1847

Weer een nieuw virus: blunderitus

Door Siem van Eijk

 

Assen III – Philidor III 5-3

 

Het derde werd de afgelopen ronde besmet met het nieuwste virus, namelijk: Blunderitus. Eigenlijk onbeschrijfbaar wat er gebeurde. Volgens de teamarts is hier niets aan te doen. Vaccineren helpt niet. Misschien, maar dat wist hij niet zeker, zijn het de bijwerkingen van het Corona-vaccin.

Maar voor ik verder ga: eerst het goede.

Pieter Hoekstra speelde werkelijk een hele goede partij, tegen de bij de Philidoranen goed bekende Aart Strik. Het was een zeer ingewikkelde partij.  Uiteindelijk won hij een stuk tegen 2 pionnen. Het bleef moeilijk, maar Aart raakte verward in zijn eigen strik en legde zijn koning om.

Derk was deze middag ook goed in form. Afruilvariant van het Spaans. Er ontstond een stelling die vergelijkbaar was met de stelling die hij afgelopen dinsdag op de club op het bord kreeg. Toen ging het niet goed. Maar hij had er voldoende van opgestoken om niet in dezelfde fout te vervallen. Tegenstander ging mat of stukverlies.

De derde overwinning kwam op naam van Siem. Hij speelde tegen een wel heel jonge dame. Zonder alles verkeerd te bedoelen, had hij binnen een paar zetten al door, dat het nog een beginnelinge was. Het moeilijkste was nog haar naam op het notatiebiljet te schrijven.  Toch deed ze soms wel een paar mooie zetten. Het talent is dus wel aanwezig.

Maar nu komt het. Hoe kunnen de spelers zo snel besmet zijn geraakt met Blunderitus. Al is dat van Siegbert niet zeker.

Erik speelde zijn tegenstander eigenlijk zoek. Hij vergat een zet om zijn rokade voor te bereiden. Toen ging hij er achterelkaar af. Maar vlak voordat de Blunderitus toesloeg, haalde ik een kop koffie. Erik stond bij de bar met iemand te praten. Ik dacht iets over Corona te horen. De heren leken een beetje opgewonden.  Terug achter het bord sloeg het virus toe.

Siegbert speelde weer een partij, met Houdini-achtige wendingen. Of hij blunderde, weet ik niet zeker. Het is best mogelijk dat de stelling in hogere zijn verloren was. Toch zijn zijn partijen het waard in een boek gepubliceerd te worden. Daar moeten we het na afloop van de competitie maar eens over hebben.

Dan Hette. Een verhaal apart, lijkt het wel. Hij speelde tegen een jonge dame, die ik al was tegengekomen in het toernooi in Hoogeveen. Ik had een goed toernooi, maar slechts 1 blunder en de lezer snapt het al, dat was tegen deze jonge dame. Hette kwam langzaam maar zeker beter, zo al niet gewonnen te staan . Hette: Dame, toren, loper en paard, tegen Dame en twee torens en elk 5 pionnen, met Hette in de aanval. Het wachten was op de beslissende tik. Toen vloog Blunderitus rond het bord, en nestelde zich op Hette. De gezonde stelling verdween als sneeuw voor de zon, wat er overbleef was een stelling met een kwal (een echte) minder. Ziek gaf Hette op.

Leo kwam in een remise-eindspel terecht. Voor zover ik het kon bekijken deed hij een verkeerde koning zet, waarna zijn tegenstander een hele sterke vrijpion kreeg. Een wat lichtere aanval van Blunderitus was dit. Maar toch.

En dan was er nog Wim. Stond in een mum van tijd een pion voor en was van plan een kwaliteit te winnen. Toen fladderde ook hier Blunderitus binnen. Hij moest  eerst een zet doen om zijn koning veilig te stellen. Maar door de snelle besmetting, vergat hij dit, waarna hij een stuk achter kwam in plaats van een kwaliteit voor. Hij had nog wel een pionneke meer. Speelde nog een tijd door, maar werd ook door het virus geveld.

Waren we deze middag Corona vrij, kwam Blunderitus ons weer pesten.

De volgende wedstrijd gaat waarschijnlijk in verband met Corona-maatregelen niet door. Zo wel, dan gaan we in teamverband eerst de clubarts laten onderzoeken of we virus-vrij zijn.

Ben van Os                         – Erik Kruit                          1-0

Abedin Heij                        – Siegbert de Jong            1-0

Lyne Bruggink                   – Hette van Popta            1-0

Aart Strik                             – Pieter Hoekstra             0-1

Nanning van Mulken      – Leo van Maanen            1-0

Cor van der Werff            – Derk Stegeman              0-1

Jacob Dijkstra                    – Wim van Zeijl                 1-0

Serana Tunyluhulima     – Siem van Eijk                  0-1

 

Siem van Eijk.

Geef een antwoord