K.S.C. PHILIDOR 1847

VUURWERK EN PRIKKEN

Door Siem van Eijk

FSB-competitie; Philidor III – DSC II

Voor het derde de eerste wedstrijd dit seizoen in de FSB competitie. Met een nieuwe tijdelijke teamleider. Dit in verband  met Corona vaccinaties en andere daarmee verband houden perikelen.. Maar dat mocht hem de pret niet drukken. Er werd gespeeld alsof er niets aan de hand was.

Wim speelde een zeer ingewikkelde partij tegen een oude bekende, Jan Moraal. De heren vlogen elkaar heerlijk naar de strot. Dit toegestane vuurwerk was veel mooier dan wat er afgelopen weekend plaats vond. Uiteindelijk hielden ze elkaar in evenwicht. In het verre eindspel speelde Wim Le7. De toeschouwers waren van mening dat dit de winnende zet was. Helaas voor Wim werd het remise. Beide spelers waren tevreden. Jammer, dat ze er niet eentje op konden nemen.

Siem won op de 5e zet een pion. Tegenstander kende de opening niet goed, zei hij na afloop. Na  nog een paar zetten stond hij in hogere zin al gewonnen. Maar juist dit seizoen verliest hij aan de lopende band gewonnen stellingen. Dat zijn volgens Siem de bijwerkingen van een paar prikken. Dit keer speelde hij voorzichtig. Dacht zelfs na als het niet hoefde en schoof het eindspel bedachtzaam uit.

Derk had er ook zin. Een zeer avontuurlijke partij. Vanaf 1,5 meter was er geen touw aan vast te knopen. Tegenstander kreeg een gevaarlijke aanval op de Damevleugel. Toen de kruitdampen van het niet afgestoken vuurwerk waren opgetrokken stond Derk een kwaliteit voor. Aan de andere kant van het bord stond nog wel een zeer vervelend pionnetje van zijn opponent. Uiteindelijk was die voldoende voor remise.

Tja. De stand was toen 2-1 in het voordeel van het derde. Jeppe was nog bezig. Hij speelde een partij met steeds wisselende kansen. Halverwege de avond stond hij glad gewonnen, volgens de kenners aan de zijlijn. Hij “vergiste “ zich en kwam glad verloren te staan. Ook zijn tegenstander deed het niet goed, maar kwam wel materiaal voor. Gaf per” ongeluk “ een kwaliteit terug, maar stond nog steeds gewonnen. Toen kwam dat ene vervelende verkeerde pionnezetje. Jeppe deed toen een zet die wel 5 uitroeptekens verdient. Remise.

Dit soort vuurwerk wat er vanavond plaats vond moet maar niet verboden worden, maar juist worden gestimuleerd.

Al met al een 2,5 – 1,5 overwinning. Verdiend of onverdiend? Alleen Caissa weet het.

   1. van Zeyl – J. Moraal rem
   2. Van Eijk – J. Aartsma1-0
   3. Stegeman – J. van der Berg rem
   4. Van Bon – L. Vogelzang rem

 

 

Geef een antwoord