K.S.C. PHILIDOR 1847

Wageningen 1 – Philidor 1 5-5

Beter een vogel in de hand…

Door Jeroen Weggen

05-02-2022 Wageningen 2006 Philidor 1847 2088 5 – 5
1. John Stigter 1875 Marcel Vermaat 2215 0 – 1
2. Tjerk Sminia 2096 Jeroen Weggen 2181 1 – 0
3. Chiel van Oosterom 2400 Jan Hania 2178 1 – 0
4. David van Eekhout 2083 Bas van der Lijn 2221 0 – 1
5. Erwin Oorebeek 2137 Jan Boersma 2062 1 – 0
6. Fred Jonker 2153 Eddie Scholl 2172 ½ – ½
7. Pieter de Paus 1736 Auke van der Heide 1997 0 – 1
8. Co Wiersma 1754 Leandro Slagboom 2062 1 – 0
9. Cees de Waerdt 1721 Erik Kruit 1876 0 – 1
10. Kees Stap 2101 Harmen Visscher 1913 ½ – ½

 

De eerste wedstrijd na een lange winterstop was wat onwennig. We kunnen weer schaken, zij het onder strenge voorwaarden. Mondmaskers werden alom gedragen in de ruime speelzaal in Wageningen, en teams waren danig verzwakt. Hoewel de pandemie (hopelijk?) tegen het einde loopt, werpt corona nog steeds een flinke schaduw op de KNSB-competitie. In dit geval was het de quarantaine die roet in het eten gooide. Hierdoor kwam vooral Wageningen (maar ook Philidor) verzwakt voor de dag. Aan het scoreformulier is te zien dat onze gastheer maar liefst vier invallers nodig had, die aan de borden 1, 7, 8 en 9 speelden.

De volgende weergave van partijen is niet chronologisch. Philidor kwam op voorsprong, maar volgens mij hebben we nooit meer dan een punt voorgestaan, en in de slotfase kon de wedstrijd zowel in 4,5-5,5 als 5,5-4,5 eindigen. Dat we uiteindelijk niet hebben gewonnen is jammer, zeker gezien het ratingvoordeel, maar 1 wedstrijdpunt is beter dan niets.

Marcel hoopte op het eerste bord Jan Timman tegen te mogen spelen, maar moest zich tevreden stellen met een invaller die je normaliter in de 3e of 4e klasse zou tegenkomen. Marcel kon verschillende voordeeltjes verzamelen en won vrij regelmatig:

Auke en Erik Kruit wonnen elk ook van een invaller, maar bij hen ging het moeizamer. Auke bereikte vanuit de opening niet zoveel, maar in het middenspel/eindspel kwam hij gaandeweg overwegend te staan, en met een fraaie slotzet maakte hij het uit:

Bij onze voorzitter moest het van verre komen, want in de opening blunderde hij een pion weg. Dat vertaalde zich later in een eindspel waarin Erik een kleine kwaliteit minder had. Waarschijnlijk stond hij een tijdlang slechter of misschien zelfs verloren. In dit eindspel bleek echter dat met een open bord het makkelijker spelen is met de toren dan met loper+paard. Op een bepaald moment raakte het zwarte paard buitenspel, terwijl de zwarte loper de damevleugel niet goed kon verdedigen tegen de toren. Zo wist Erik alsnog te winnen.

Jan Hania had de pech op bord 3 tegen de hoogste ratinghouder van Wageningen te spelen. Jan kwam in de opening met een pionoffer dat interessant spel opleverde. In ieder geval kostte het zwart zeeën van tijd om de juiste oplossing te vinden. Later ging er echter ook een tweede pion verloren en bleek de compensatie gebrekkig.

Ook Jan Boersma moest een nul slikken. Voor zover ik kon zien ging het mis bij een slagenwisseling in het centrum. Dit leverde dameruil op en Jan kreeg een vrijpion op e6, maar zwart kreeg een duo vrijpionnen op e4 en f4. De pion van Jan ging nergens heen, terwijl de zwarte pionnen funest bleken voor de witte stelling.

Zelf kreeg ik vanuit de opening enig voordeel wat zich vertaalde in een erg losse koningsstelling voor wit. Helaas vond ik niet de juiste manier om de witte koning het leven zuur te maken, waardoor mijn tegenstander het initiatief over kon nemen en zelf in de aanval won.

Eddie was de enige die een vrij rustige partij had. Zijn tegenstander koos met wit een openingsvariant waarin meestal niet veel gebeurt, en dat bleek ook wel. Remise was een logisch gevolg.

Met een 3,5-3,5 tussenstand volgde er een spannend slot. Gelukkig wist Bas in ieder geval te winnen. In een eindspel van ongelijke lopers + een stel torens was hij handiger dan zijn tegenstander. We komen erin op zet 25:

Harmen maakte zijn debuut voor Philidor 1 en moest lang aan de bak. De stelling bleef lang gesloten, en het duurde tot de 28e zet voordat er een paar stukken werden geruild. Desondanks was het opletten geblazen, want er zaten regelmatig trucjes in de stelling. Harmen wist in ieder geval gelijke tred te houden en sleepte er uiteindelijk een verdiende remise uit.

Helaas ging de partij van Leandro verloren. Waar het precies is misgegaan is mij niet helemaal duidelijk geworden. Op een bepaald moment had in het eindspel van toren + 2 stel paarden Leandro remise kunnen afdwingen met Pf1+, Kh1, Pg3+ Kh2 etc. (althans volgens omstanders). Dit gebeurde echter niet (vanwege de stand in de wedstrijd?) en in het vervolg kon wit een paar pionnen snoepen, waarna vooral de vrije a-pion van wit van beslissende waarde was.

Zoals gezegd is – op dit moment – elk punt mooi, maar het blijft jammer dat we niet de volle buit uit Wageningen hebben meegenomen. Winst zou een belangrijke stap richting handhaving zijn geweest. Op dit moment staat Philidor nog steeds op plek 9, wat aan het einde van de rit degradatie zou betekenen. Maar de verschillen tussen de nummers 6 t/m 9 zijn erg klein. En een saillant detail is dat we in ronde 5, die op 21 mei ingehaald wordt en dus feitelijk de laatste ronde van de competitie is, thuis tegen SG Max Euwe 1 spelen, het team wat nu nog puntloos onderaan staat.

We moeten met ons geïmproviseerde team maar per wedstrijd bekijken wanneer en hoe we punten gaan sprokkelen, maar het heeft er in ieder geval alle schijn van dat de degradatiestrijd weer eens in de ‘laatste’ ronde beslist zal worden.

Geef een antwoord