K.S.C. PHILIDOR 1847

Voorschoten – Philidor 3,5-6,5

Een prachtige dag in Voorschoten

 

23-04-2022 Voorschoten 2137 Philidor 1847 2132 3,5 – 6,5
1. Peter Wilschut 2228 Addy Lont 2220 0 – 1
2. Rosa Ratsma 2232 Bas van der Lijn 2230 ½ – ½
3. Jip Damen 2232 Amir Nicolai 2202 0 – 1
4. Mees van Osch 2346 Eddie Scholl 2162 1 – 0
5. Marcus Driessen 2026 Jan Hania 2189 0 – 1
6. David Jongste 2123 Jeroen Weggen 2168 0 – 1
7. Henk Schouten 2095 Erik Sparenberg 2052 ½ – ½
8. Arthur Maters 2070 Leandro Slagboom 2098 0 – 1
9. Cato de Zoeten 1902 Erik Kruit 1880 1 – 0
10. Igor Damen 2116 Jippe Kamstra 2123 ½ – ½

 

Het was prachtig weer zaterdag, en we hadden er zin in, ondanks dat we 2 uur heen en 2 uur terug in de auto moesten zitten, en ondanks dat het toch een cruciale (en dus niet bepaald ontspannen) wedstrijd was. Immers, bij verlies zouden onze kansen op handhaving wel erg klein zijn geworden. Ik was er niet helemaal gerust op. Maar: de afgelopen jaren is het in de belangrijke wedstrijden aan het einde van het seizoen wel steeds goed afgelopen… De heenreis verliep in ieder geval voorspoedig. Ondanks een korte file bij de afslag richting Leiden kwamen we ruim op tijd aan. De speelzaal lag mooi in het centrum van Voorschoten, weinig op aan te merken behalve dat het af en toe een beetje rumoerig was – de bar/analyseruimte zat namelijk vlak naast de speelzaal.

Tegen het eerste team van de sympathieke thuisclub werd er op elk bord strijd geleverd. Geen korte remises, al viel het me wel op dat aan meerdere borden de dames vroeg werden geruild. Al deze partijen (borden 3, 4 en 8) leverden echter ook een beslissend resultaat op.

De verslaggever kon iets voor 16:00 zelf het eerste punt noteren (1-0). Na een scherpe opening had ik goede aanvalskansen maar ook een erg kwetsbaar pionnencentrum. Kortom: kon alleen maar goed of fout gaan. Het werd echter geen van beide toen wit de dames van het bord forceerde. Het eindspel was ongeveer gelijk, maar wit koos niet het juiste plan en maakte het vervolgens wel heel bont:

Misschien kwam het door het belang van de wedstrijd, maar ik vond sommige stellingen van onze kant er eng uit zien – wat achteraf niet gegrond bleek. Alleen beide Erikken stonden op dat moment echt slecht. Erik Sparenberg wist uit een stelling met pion minder nog remise te slepen via zetherhaling (1,5-0,5). Amir won vervolgens zijn partij (2,5-0,5). Amir kon in de opening dames ruilen en tegen een geïsoleerde d-pion spelen. Objectief is het niet veel, maar wit kan risicoloos een klein voordeeltje proberen uit te melken:

 

Bij Jan Hania leek er in de opening niet veel aan de hand, maar ik begreep dat zijn tegenstander incorrect het witte paard op d5 ruilde waarna Jan overwegend kwam te staan. Dit vertaalde zich later in een pluspion in het eindspel, namelijk een vrijpion op de a-lijn. Hierin maakte Jan gebruik van een aardige wending (a5-a6, Txa6, c4-c5 met aftrekaanval loper op f1 op toren op a6) om een kwaliteit te winnen. In het vervolg was het karwei met toren+pion tegen loper+pion nog technisch, maar wel aan Jan besteed (3,5-0,5).

Hierna verloor Erik Kruit. Jammer, want hij had de zwartspeler eigenlijk na 6 zetten al in een benarde positie gebracht. In het vervolg kon Erik op meerdere manieren winnen, wilde het te mooi doen en koos de verkeerde weg… Er ging een stuk verloren en de rollen werden omgedraaid. Erik stribbelde nog een tijdje tegen maar het bleek uiteindelijk zinloos (3,5-1,5).

Niet lang na de tijdscontrole zorgde Leandro voor het volgende punt (4,5-1,5). Zijn eerste winstpartij voor Philidor 1 in de KNSB en meteen een belangrijke. Leandro had het voordeel dat hij een variant op het bord kreeg die hij afgelopen dinsdag ook nog op de clubavond had gespeeld tegen Rein. Het leek mij dat de partij redelijk gelijk opging, totdat wit niet goed reageerde op een opmars van Leandro op de koningsvleugel:

Jippe voegde hier een remise aan toe. De opzet van de partij was nog wel scherp, maar nadat wit een kwaliteitsoffer van Jippe (terecht) weigerde, verdwenen de dames van het bord en leek het vrij remiseachtig. Jippe wist nog wel een pion te winnen maar het toreneindspel (en later pionneneindspel) was altijd remise, zo bleek (5-2).

Hierna was de buit wel zo’n beetje binnen, want Addy stond een gezonde pion voor zonder dat hij kon verliezen. Verder was de stelling van Bas moeilijk maar onduidelijk. Alleen bij Eddie ging het helaas fout. De partij was lang saai met vroege dameruil en symmetrische pionstructuur, maar Mees van Osch probeerde toch de nodige problemen te veroorzaken. En dat lukte zowaar: Eddie kwam in tijdnood, liet een doorbraak op de damevleugel toe, zag niet meer goed hoe hij moest antwoorden en ging door de vlag (5-3).

Het eerste deel van de partij van Bas is mij ontgaan. Hij kwam in een eindspel waarin hij een kwaliteit en een pion minder had, maar nog steeds goede compensatie want zijn stukken stonden actief en hij verkreeg twee verbonden vrijpionnen op de f- en e-lijn. Na de 40e zet moet Bas nog even in de denktank om de juiste weg naar remise uit te rekenen:

Als laatste was onze kopman Addy nog bezig. Addy is goed in vorm en dat bleek ook deze wedstrijd weer. Lange tijd was de stelling ongeveer gelijk, zeker toen zwart met de opstoot e6-e5 kwam. Maar hierna schoof hij de stelling weer dicht met e5-e4, waarmee hij zijn eigen kansen om zeep hielp. Addy kreeg een sterke witveldige loper tegen een machteloos zwart paard, won een pion op de damevleugel, en in het eindspel dame+loper tegen dame+paard domineerden zijn stukken. Het paard was gewoon heel slecht. Hier de laatste 10 zetten:

Na afloop konden we nog een plekje vinden buiten bij een Italiaans restaurant waar we de overige uitslagen en de huidige stand analyseerden. Met nog twee inhaalrondes (21 mei en 18 juni) te gaan ziet dat er zo uit:

Op dit moment zijn Max Euwe (10) en Voorschoten (7) de voornaamste degradatiekandidaten. Voorschoten heeft namelijk al een extra wedstrijd gespeeld en kan dus alleen nog tegen Caissa-Eenhoorn, wat tweede staat, punten proberen te sprokkelen. Voor ons is de taak duidelijk: als we de volgende wedstrijd thuis op 21 mei van Max Euwe winnen (5-5 gelijk is ook goed), dan is de kans erg groot dat we al veilig zijn, maar hebben we in ieder geval een uitstekende uitgangspositie. Bij verlies zal het weer eens op de laatste wedstrijd aankomen, uit in Haarlem op 11 juni. Het is beter als we dat niet zover laten komen.

 

Geef een antwoord