K.S.C. PHILIDOR 1847

Arnhem 6-4

Philidor 1 vervolmaakt eindsprint

Door Migchiel de Jong

Zaterdag 21 april moest het gebeuren! Na 3 verloren wedstrijden in evenveel ronden liepen we dit seizoen constant achter de feiten aan. Het echte herstel kwam in de zesde ronde. Die hadden we kunnen winnen van Utrecht, maar een gelijkspel was uiteindelijk ook een goed resultaat. In de zevende ronde hebben we mijns inziens onze beste wedstrijd gespeeld en verdiend de koploper op een remise weten te houden. In Aalsmeer waren we heer en meester en hadden nog dikker kunnen winnen. Toch was er nog een nadelig scenario, waar wedstrijdleider Hiddo Zuiderweg abusievelijk aan voorbij ging in zijn praatje vooraf. Hij sprak uit dat “onze” wedstrijd nergens meer om ging. Dat is niet correct, want zowel Philidor als ASV konden de plank nog mis slaan. Jan Hania vertelde dinsdag op de club dat Timman niet mee zou doen in de wedstrijd Messemaker 1847 – Wageningen, dus waren de kansen van Messemaker gegroeid.

Voordat de wedstrijd begon werd de schrijver van dit verhaal in het zonnetje gezet voor 250 partijen in Philidor 1. Eddie sprak mooie woorden over wat ik beteken voor Philidor, dank daarvoor! De 250 partijen zijn inderdaad begonnen in het seizoen 1986-1987 met 2 invalbeurten. Dat is meer dan 30 jaar geleden! Meer dan 30 jaar spelen voor dezelfde club moet wel clubliefde zijn…. Je verwacht nu natuurlijk dat ik de 250ste partij vol voor de overwinning ga. Tom Bus kwam echter met een zeer aanlokkelijk remiseaanbod op de tiende zet. Na een kwartier nadenken, het seizoen reflecterend en andere, soms onzinnige gedachten, besloot ik geheel tegen mijn natuur in om er een makkelijke middag van te maken en nam het aanbod aan. Dat een aantal Arnhemmers niet zo ambitieus aan deze wedstrijd waren begonnen, bleek al na 1 zet in de partij van Eddie Scholl tegen Eelco de Vries. Eelco vergezelde zijn eerste zet e2-e4 met een remise -aanbod. Dat vond Eddie wel heel erg vroeg en weigerde beleefd. Toen Eelco een paar zetten later met de zet g2-g4 nog een keer remise aanbood, besloot Eddie op een zeer rechtlijnige manier, Eelco te straffen en hem volledig zoek te spelen. Eddie heeft de partij voorzien van commentaar.

Jan Hania kreeg op een andere manier een niet ambitieuze tegenstander. Deze keer was het de eerste zet van Wouter van Rijn. Op 1c2-c4 zal a7-a6 niet direct verliezen, maar ik vermoed dat Wouter weer eens een dobbelsteen heeft gebruikt in zijn keuze voor de eerste zet. Dat heeft hij mij wel eens verteld. Ik ben dan wel benieuwd welke zetten bij de cijfers 1 t/m 6 zaten. Een paar zetten later speelt Jan het bekende schijnoffer met Pf3xe5. Na een aantal gepointeerde zetten was er geen houden meer aan voor Wouter. Een zeer overtuigende overwinning voor Jan. Hij heeft de partij van commentaar voorzien.

Bas deed ook binnen het eerste speeluur een zet die op zijn minst een pion ging opleveren. Het leek even of Pieter Verhoef sterke dreigingen tegen de witte dame kon ontwikkelen. Bas liet echter zien dat dit niet het geval was en na een petite combinaison bleef Bas 2 gezonde pionnen voor en was de partij beslist.

Jan Boersma was geïnspireerd geraakt door de vredelievendheid van onze tegenstanders en besloot remise aan te bieden. Dit werd prompt geweigerd door Otto Wilgenhof. Toen Jan nog een keer remise aanbood, in inmiddels duidelijk betere stelling, besloot Otto alles of niets te spelen. Ik verwachtte dat Jan nu ging toeslaan. Hij won een pion, maar speelde in het eindspel de verkeerde pluspion vooruit en moest remise toestaan. Jan is de topscorer met 6 uit 9. Hoewel hij zelf vind dat hij een paar zwakke tegenstanders heeft gehad, is het toch een prima prestatie te noemen.

Ondertussen werd Jeroen Weggen van diverse kanten overtuigd, dat hij het remise- aanbod van “die sterke Boel” maar moest aannemen. Deze sociale druk kon Jeroen niet weerstaan en we waren weer dichter bij de 5-5.

Erik Sparenberg durfde het ook aan om remise aan te bieden tegen Jaap Vogel. Misschien vanwege het scoreverloop, maar ik had niet verwacht dat Jaap dit zou weigeren. Misschien was het ook wel terecht, want Erik was in het late middenspel niet geheel zeker van zijn zaak. In de slotstelling stond Erik zeker niet minder meer en daarom bood nu Jaap remise aan en Erik nam dit aan.

Ondertussen had Auke van der Heide ook remise gespeeld. Ik weet niet meer zeker of hij dit nu zelf heeft aangeboden of dat Dirk Hoogland dit deed. Duidelijk was wel dat de koningen in het midden werden gezet. De enige echt slechte stelling van de middag leek mij voor Tjapko. Michiel Blok kon Tjapko echter niet zo voor het blok zetten dat Tjapko om ging liggen. Het scheelde zelfs niet veel of Tjapko was er met de winst vandoor gegaan, maar nu beruste hij in eeuwig schaak.

Halverwege de middag was er opeens heel veel luide muziek uit de andere zaal van ZaalEnzo. Daar bleek een Afrikaanse bruiloft gaande. Gelukkig werden de bruiloftsgasten ervan overtuigd dat voor schaken een diepe concentratie nodig is. Dan het slotstuk van de inmiddels gewonnen staande match: Addy speelde naar eigen zeggen een slechte partij tegen Bob Beeke. Toch leek mij een stelling in het verre eindspel eerder beter voor Addy. Bob won uiteindelijk een beslissende pion en na een directe blunder gaf Addy op en was het voor ASV een kleine pleister op de wonde.

Nog een paar verheugende feiten: In het tweede debuteerde de 11-jarige Leandro Slagboom en in het derde de 13-jarige Christian Torensma. Ze verloren beide, maar gaan in de toekomst belangrijk worden voor Philidor. Christian gaat volgende week meedoen aan het NK C ( t/m 14). Alvast veel succes toegewenst! Leandro doet samen met de jongere broer van Christian, Dylan, mee aan het NK D (t/m 14) te Rijswijk. In de Meesterklasse heeft oud Philidor 1 schaker, Nick Maatman, een  meesterresultaat behaald. Hulde! Emanuel Lasker heeft de Derde klasse A gewonnen. Hulde!

Ik kijk al weer uit naar het volgende seizoen en laten we eens beginnen met een overwinning!

One comment on "Arnhem 6-4"

Geef een antwoord