Philidor 2 sluit seizoen af met keurig gelijkspel

Door Siegbert de Jong

In de laatste ronde van dit seizoen liet Philidor 2 eindelijk zien dat het toch wel tot goede prestaties in staat is. Het bezoekende ASV 2 met een gemiddelde rating van 2029 werd namelijk op een verdienstelijk gelijkspel gehouden. Het was zelfs onze beste prestatie tot nu toe. Wel een beetje laat natuurlijk, omdat het seizoen nu ten einde is. In deze laatste ronde stond alleen nog de sportieve plicht op het spel tegenover de ploegen die nog kans hadden om samen met ons te degraderen. Degradatie had dus achteraf helemaal niet gehoeven. Als de bordpunten (28½) iets anders over de negen wedstrijden waren verdeeld, hadden wij enkele matchpunten meer kunnen hebben en ons kunnen handhaven.

 

Maarten stond aanvankelijk niet bijzonder goed, maar toen hij de witte vrijpionnen wist te blokkeren, was het ergste leed achter de rug. In het eindspel kon hij de zege zelfs naar zich toe trekken. Toen zijn tegenstander opgaf, werd hij gewezen op een verborgen remisemechanisme dat in de stelling zat, maar dat hij dus gemist. Maarten kan hiermee terugkijken op een uitstekend seizoen met een score van 4½-9 tegen vaak zware tegenstand aan de hoogste borden.

Wessel verraste door al vroeg in het middenspel een kwaliteit te offeren. Het leverde hem een vrije e-pion op. Natuurlijk had wit het ergens beter kunnen doen, maar moed hoort te worden beloond en daarom verdiende Wessel het punt. Dankzij zijn eindsprint van 2 uit 2 kan ook hij tevreden terugkijken op het seizoen (4½-8).

De partij van Catharinus leek op een saaie remise uit te draaien, maar Catharinus kreeg toch initiatief op de damevleugel en dit initiatief sloeg zelfs door. Hij presteerde dit seizoen het best van allemaal met twee overwinningen, zes remises en geen enkele nederlaag (5-8).

De partijen van Hette en Franke eindigden in remise. Frankes tegenstander drong met zijn dame binnen op de damevleugel, maar Franke kon het gevaar gemakkelijk neutraliseren. Hette zette al snel een koningsaanval op, maar dit leek slechts te leiden tot het verlies van twee pionnen. Dubbelpionnen weliswaar, maar toch. Het was mooi om te zien dat Hette in het verdere verloop helemaal terugkeerde in de partij. Toen hij op het laatste zelfs een pion voorkwam, leek het er op dat hij aan een overwinning kon denken. Hij wilde op dat moment echter niet meer het onderste uit de kan en kwam remise overeen.

Drie partijen gingen verloren. Jippe kwam volgens mij niet lekker uit de opening. Hij moest al snel het initiatief aan zijn tegenstander laten. Onder opoffering van flink wat materiaal (stuk + toren) ging hij nog op jacht naar de zwarte koning, maar hier bleef het dan ook bij. Ondergetekende overzag in een lange afwikkeling een tussenzet en raakte zodoende een stuk kwijt. Ook invaller Leandro verloor. Hij ging ten onder aan een vervelende penning op c3. Het was zijn debuut in de KNSB-competitie. Wij zullen hem in de toekomst wel vaker tegenkomen in de KNSB-competitie en ongetwijfeld zullen zijn tegenstanders dan aan de beurt zijn om hun koning om te leggen.