K.S.C. PHILIDOR 1847

Philidor – Max Euwe 5,5-4,5

Met de hakken over de sloot

 

23-04-2022 Philidor 1847 2134 SG Max Euwe 2161 5,5-4,5
1. Erik Sparenberg 2058 Rob Bertholee 2315 0 – 1
2. Addy Lont 2241 Frank Kroeze 2387 ½ – ½
3. Eddie Scholl 2162 Bart Konijn 2226 1 – 0
4. Amir Nicolai 2209 Fabian Stotyn 2192 1 – 0
5. Jeroen Weggen 2166 Maarten Vinke 2122 1 – 0
6. Jan Boersma 2045 Dinant Postma 2125 0 – 1
7. Jan Hania 2200 Hans Plasman 2021 ½ – ½
8. Jouke Algra 2139 Achim Buendgen 2114 1 – 0
9. Jippe Kamstra 2125 Jasper Kamphuis 2008 0 – 1
10. Rein de Boer 1999 Paul Bierenbroodspot 2096 ½ – ½

De voorlaatste wedstrijd, thuis tegen SG Max Euwe uit Enschede, was een echte degradatiekraker. Euwe moest winnen om de kans op handhaving levend te houden. Voor Philidor gold dat we bij winst zo goed als veilig zouden zijn. Een 5-5 gelijkspel zou ons ook een prima uitgangspositie geven, maar bij verlies zouden we de laatste wedstrijd uit in Haarlem nog moeten zwoegen, zweten en hopen…

Ondanks dat Euwe stijf onderaan stond waren we niet automatisch favoriet om te winnen, was mijn inschatting. De Enschedeërs hebben namelijk zeker geen slecht team, en wij moesten twee belangrijke spelers missen, Bas en Leandro. Gelukkig bleven we altijd aan de goede kant van de score, en ik heb begrepen dat in onze verliespartijen we ook enkele goede kansen hebben gemist.

Amir zette ons na zo’n 3 uur spelen op een 1-0 voorsprong met een strakke winst. Hij heeft de partij zelf geannoteerd.

 

Erik wou voor de gelegenheid wel op bord 1. Tegen Bertholee werd het een hoofdvariant van het Koningsindisch. Daarin staat zwart objectief gezien slecht, maar gaat wit vaak mat. Volgens mij kwam Eriks koningsaanval echter niet goed van de grond. Ik heb begrepen dat Erik wel een goede winstkans heeft gemist, maar het eindspel bleek niet houdbaar (1-1).

Eddie won van Konijn. Ik vond aanvankelijk dat Eddie lastig stond, want wit begon een aanval op de koningsvleugel terwijl het zwarte tegenspel nog niet echt was begonnen. De witte aanval stokte echter en vervolgens kon Eddie, mede dankzij de tijdnood van de witspeler, beslissend terugslaan in de tegenaanval op de damevleugel (2-1). Daarentegen moest Jippe de handdoek in de ring gooien. Hij stond op een bepaald moment overwegend, maar in tijdnood vond hij niet het juiste vervolg, bleef hij materiaal achter en kon er niet genoeg voor terugkrijgen (2-2).

De overige partijen werden pas na de 40e zet beslist. Een rondje langs de borden gaf mij het volgende inzicht: Addy en Jan H remiseachtig. Rein onduidelijk. Jan B een stuk achter, en Jouke en ikzelf moesten gaan winnen. Dan zou de einduitslag 5-5 of 5,5-4,5 worden.

Addy speelde inderdaad remise tegen Kroeze; volgens mij is het evenwicht in die partij niet noemenswaardig doorbroken geweest. Vervolgens verzilverde Jouke de pluspion die hij in het middenspel had verkregen:

 

Onze teamcaptain Jan H voegde ook een remise toe. Hij stond in het vroege middenspel wat minder, maar toen hij een vrijpion op de a-lijn kreeg keerden de kansen. In de tijdnoodfase heeft Jan een fraaie verborgen winstkans gemist die ik de lezer niet wil onthouden:

     

4-3 voor en nog drie partijen bezig die pas tegen 18:00 afgelopen waren. Rein haalde tegen Bierenbroodspot een zwaarbevochten remise binnen. Rein kwam goed uit de opening en won een pion, maar vond niet het juiste vervolg. Zwart won de pion terug en kwam overwegend te staan, later gewonnen. In de tijdnoodfase voltrok zich echter een klein wonder voor Rein: hij stichtte met Lxd6 verwarring en werd gered door de beruchte 40e zet, die zwart in hevige tijdnood moest uitvoeren:

 

Ik zag vanaf mijn bord bij Rein de laatste pionnen van het bord verdwijnen (4,5-3,5), waarna mij het genoegen smaakte om de beslissende 5,5-3,5 op het scorebord te brengen. Vlak na de opening won ik een kwaliteit waarmee de partij in feite beslist was:

 

Tot slot verloor Jan B, maar dat was voor het eindresultaat gelukkig niet meer belangrijk. Het leek me dat zijn partij lang gelijk opging, maar in de tijdnoodfase kreeg zwart een sterke aanval op de koningsvleugel. Hierbij gaf Jan ongelukkig een stuk weg vanwege een penning. Jan speelde het eindspel van dame versus dame+loper nog een tijdje door, want zwart had een hoop zwakke pionnen en er waren ook kansjes op eeuwig schaak, maar uiteindelijk werd het toch een nul.

Na deze ronde staan de (degradatie)teams er als volgt voor:

Met nog de volgende wedstrijden op 11 juni:
HWP Haarlem – Philidor
Wageningen – De Waagtoren
Groninger Combinatie 2 – SG Max Euwe 1

Voorschoten is uitgespeeld, want hun wedstrijd tegen Paul Keres vond reeds in november plaats. Deze afgelopen zaterdag hebben ze er trouwens nog een heel belangrijk resultaat geboekt, een knappe 5,5-4,5 winst op Caissa Eenhoorn. Als ze niet hadden gewonnen zouden wij nu al 100% veilig zijn.

Maar ook in de huidige situatie geldt voor Philidor dat het de laatste inhaalronde op 11 juni wel heel gek moet lopen, willen we nog degraderen. Als we minimaal 2,5 bordpunt halen in Haarlem zijn we sowieso veilig, want dan gaan we over Voorschoten heen. Zelfs als we een enorm pak slaag krijgen in Haarlem, kunnen we alleen degraderen mits Wageningen wint en Groningen 2 met een monsterscore van Max Euwe wint, want op dit moment moet Groningen niet alleen 2 matchpunten maar ook 6 bordpunten op ons goedmaken.  Nee, over zo’n scenario hoeven we ons niet druk te maken. Mijn voorstel is dat we tegen Haarlem voor de winst gaan, want als we winnen kunnen we zelfs nog 5e worden. Het lijkt me een goed idee om weer eens in het linkerrijtje te eindigen.

Geef een antwoord