K.S.C. PHILIDOR 1847

TOCH HAD ER MEER INGEZETEN

Door Siem van Eijk

 

PHILIDOR III – TAL II  2,5 – 5,5

 

Hert was de laatste wedstrijd van het seizoen. TAL II was al kampioen, maar we waren van plan om hun toch hun eerste nederlaag toe te brengen. Dat is niet gelukt, helaas. Toch had er meer ingezeten.

Erik offerde zoals we gewend zijn al in de opening een pion. Maar dit keer ging het niet goed. Op een gegeven moment zag een deel van zijn stelling er als volgt uit: Erik (zwart), K g8, Dg6, pionnen f7 en h7, Wit, Df3, Lh6, Pf5 en een pion op h5. Matdreiging of Dame winst. Hoe hij hier nog uit kwam weet ik niet, maar later stond hij een loper achter tegen een pion met nog wat dreigingen. Maar de partij was niet te redden.

Hette aan bord twee kwam geen moment in de problemen. Zijn tegenstander ook niet. Remise.

Siegbert speelde tegen Henk van Dijk. Henk vertelde mij na afloop, dat hij 42,5 jaar geleden ook eens tegen Siegbert speelde in de reservegroep van het NOSBO-kampioenschap 1979. Die partij had Henk gewonnen. Het werd deze middag geen revanche. Siegbert kreeg in het middenspel twee torens, tegen één toren en twee lopers. Ook had hij een pion minder. Was niet te houden.

Pieter Ploeger, ingevallen voor topscorer Pieter Hoekstra, trof een oude bekende, Meine Wassenaar. De heren hadden op het laatste FK 60+ de degens ook gekruist. Toen was Pieter de gelukkigste. Ditmaal kwam hij in een pionneneindspel, met elk een paard, een pion voor. Een voorspelbare remise.

Siem kwam goed uit de opening. In het middenspel ging het niet goed. Met kunst en vliegwerk wist hij materiaalverlies te voorkomen, maar zijn stelling bleef slecht. Toen hij aan een tegenaanval begon te denken bood zijn tegenstander in een iets betere stelling remise aan.

Cas speelde de partij van de middag. Na een rustige opening ging hij er eens lekker voor zitten. Kwam een pion voor en bouwde dat uit (met enige hulp van de tegenpartij) naar een mooie “1”. Volgend jaar maar een vaste plaats in het tweede.

Wim moest het opnemen tegen de oud-voorzitter van de FSB, Remco Heite. Ging in het begin vrij goed. In het verre middenspel verloor hij een pion en later nog één. Een nul dus.

Richard speelde voor het eerst in een KNSB-wedstrijd. Hij schaakt nog niet zo lang en heeft nog les van Wessel. Jammer dat hij niet wat “eerder” is gaan schaken. Hij heeft wel talent. Hij speelde als invaller mee om ervaring op te doen. En omdat hij nog geen ervaring had, verloor hij deze partij. Hij kwam een toren en een loper voor. Maar zijn gewiekste en ervaren tegenstander kreeg drie verbonden vrijpionnen op de a, b en c-lijn. Helaas voor Richard was dit winnend.

Dit was het einde van het “Corona” seizoen. Ik ben tevreden over het uiteindelijk resultaat. Volgend seizoen moeten we, als er niet weer één of andere enge ziekte opduikt kampioen kunnen worden.

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter