K.S.C. PHILIDOR 1847

PHILIDOR I NAAR FINALE FSB-BEKER!

Philidor 1 bereikt finale FSB-beker!
Door Siegbert de Jong

Verrassend was onze winst zeker, want ondanks dat Han Holl niet meedeed bij Sneek, had het team toch nog een gemiddelde rating die zo’n negentig punten hoger was dan die van ons.

Erik kreeg na zestien zetten remise aangeboden. Omdat hij nog wel vertrouwen had in de resultaten op de overige drie borden, nam hij het aanbod aan. Hij stond op dat moment misschien ietsje beter. Hette profiteerde van een enorme blunder van Tjitze Schram, die pardoes een toren weggaf. Tjitze kon zich niet herinneren dat hij ooit zo had geblunderd. Het leek alsof hij het verlies zou kunnen beperken tot kwaliteitsverlies, maar ook die vlieger ging niet op omdat hij daarna nieuw materiaalverlies, ditmaal van een stuk, niet kon voorkomen.

Hette en Tjitze hadden elkaar in de hoofdklasse ook al getroffen en ook nog eens met dezelfde kleur. Het werd toen remise in een moeilijk te beoordelen stelling. Ze waren nu wel een bord opgeschoven. Hette koos nu voor de ruilvariant. Het was een variant – zo vertelde hij later – waarmee hij tegen mij zo’n 25 jaar geleden (!) succes had gehad. Ik moest meteen denken aan mijn laatste twee partijen: tegen Rienk Sijbesma in de hoofdklasse en tegen Henk van Dijk in de KNSB. Rienk speelde een variant die hij ergens eind vorige eeuw tegen mij op het bord had gehad. Henk van Dijk spande natuurlijk de kroon, want bij hem ging het om een partij uit 1979 (!). Oudjes onder elkaar, dan krijg je zoiets!

Zelf kwam ik in het voordeel toen wit de zet d5-d4 toeliet, waardoor mijn loper c6 opeens een prachtige diagonaal tot zijn beschikking kreeg. En in combinatie met torens op h8 en d8, mijn dame en de vrijpion op c3 kon ik het punt verzilveren.

Harmen had het eerst niet gemakkelijk tegen Christian Kuitert, maar toen wit niet het goede plan koos, kon Harmen via een mooie combinatie het punt binnenslepen. Ik geloof dat zijn partij of het beslissende fragment op de website wordt gepubliceerd. Iemand wist in de wandelgangen te melden dat wit op een gegeven moment twee torens had en zwart twee lichte stukken, maar later bleek dat een van de witte torens niet op het bord stond, maar ernaast. En dat maakt natuurlijk wel een groot verschil. Voor het eindresultaat had het niet veel uitgemaakt, want de winst was op dat moment toch al binnen.

Het was zodoende weer een zwarte dag voor Sneek na de degradatie uit de 2e klasse KNSB van enkele dagen eerder.

Mijn team was duidelijk aan vakantie toe en daarom hadden de meesten het helemaal niet erg gevonden als het team uitgeschakeld was geweest. Hetzelfde gold voor de spelers van Sneek. Beide teams wilden natuurlijk winnen, maar uitgeschakeld worden zou betekenen dat het ellenlange seizoen eindelijk tot een eind was gekomen. Er was een dag voor de wedstrijd nog even sprake van dat Migchiel mee zou doen. Hette was dan bereid om zijn plaats af te staan. Het ging uiteindelijk toch niet door. In de finale treffen wij nu DTK. Datum en locatie zijn op dit moment nog niet bekend.

Geef een antwoord