K.S.C. PHILIDOR 1847

Leandro derde bij NK D (t/m 12) te Rijswijk

Door Migchiel de Jong

Leandro Slagboom derde bij NK D (t/m) 12 te Rijswijk!
De 11-jarige Leandro Slagboom heeft in het hemelvaartweekend 10-12 mei een bijzondere prestatie geleverd door met 6½ uit 9 derde te worden van Nederland in de D-categorie. Ook Dylan Torensma deed het zeer verdienstelijk met 5 uit 9 en viel net buiten de top 10.
De eerste dag verliep zeer voorspoedig voor de Leeuwarders. Dylan kwam op 2 uit 3 en verloor alleen van de sterke Romayn Brandsma. Leandro begon met 3 uit 3, waarbij vooral de winst in de derde ronde op Muhammed Saad Zubair een sterke partij was. Muhammed lokte een vorkje uit en dacht hiermee een pion te winnen. Leandro had echter verder gekeken en won uiteindelijk een stuk en de partij.

De tweede dag was zeer spannend en begon voor Leandro met een partij tegen de regerend kampioene Machteld van Foreest. In het begin van de partij ging het niet zo goed met Leandro en hij moest een tweetal pionnen inleveren. Hij kwam echter sterk terug. Met een kleine combinatie won Leandro een pion terug en hij hield ook de betere stukken over. Door tijdsgebrek ging Machteld langs de afgrond, maar Leandro wikkelde af naar een remise-toreneindspel en bood remise aan. Dit werd na een tiental seconden aangenomen! Dylan speelde in de vierde ronde remise tegen Arnold Lorin in een korte partij. De tweede partij op vrijdag speelde Leandro tegen Mitia Shadrin met zwart. Mitia speelde alles a tempo vanuit de opening en trainer Migchiel vreesde dat Leandro overdonderd zou worden. Dat gebeurde echter niet, want ondanks dat Leandro veel tijd gebruikte, speelde hij heel lang de beste zetten. Hij kreeg zelfs voordeel, maar ruilde jammer genoeg zijn sterke loper voor een paard, waarna een remise-pionnen eindspel overbleef. Leandro maakte geen fout en stelde de remise veilig.

Dylan moest in de vijfde ronde tegen Ciro Catalan. Grappig genoeg speelde Ciro ook de opening Catalaan tegen Dylan. Dylan kwam een beetje gedrukt te staan en had last van zwakke pionnen. Hij kwam heel dicht bij remise, maar moest uiteindelijk toch zijn koning omleggen. In de zesde ronde moest Leandro tegen Loek van der Hagen. Dit werd naar de smaak van zijn trainer de beste partij van Leandro. Eigenlijk begreep Migchiel heel veel zetten niet die Leandro deed, maar opeens kwamen de stukken van Leandro op de goede velden. Dit is het teken van de komende meester wat mij betreft. Misschien speelde Loek vaak niet de beste zet, maar dat doet helemaal niks af op deze overwinning. Dylan herstelde zich in de zesde ronde met remise tegen Thiemen Dekker. Hij speelde in het begin heel goed, maar liet toen een stuk in staan. Beide spelers dachten dat dit stuk niet geslagen kon worden, maar dat had wel gekund! Hierna kwam Dylan in een gewonnen pionneneindspel terecht, dat hij jammer genoeg net niet won. Wel heb ik tijdens dit toernooi ontdekt dat Dylan het eindspel goed beheerst!

De derde dag moest Leandro eerst tegen Romayn Brandsma. Na een gelijk opgaande opening ontstond een symmetrische stelling met misschien een minuscuul plusje voor Leandro. Romayn gebruikte echter veel tijd en daardoor liet hij Leandro met dame en loper zijn stelling binnenkomen. Dat was te veel voor Romayn en Leandro kwam hierdoor op 6 uit 7! Dylan kon al snel in zijn partij tegen Matthijs Salomons een sterke zet doen met winnend voordeel. In plaats hiervan kwam hij een pion achter. In het middenspel zorgde Dylan voor verwarring bij Matthijs en hij won zijn pion terug. Daarna speelde Dylan het eindspel goed uit en won zijn partij, 4 uit 7! In de achtste ronde spande Leandro zich niet al teveel in. Tegenstander Dylan Achuthan vond het ook wel best en er werd tot remise besloten. Dylan Torensma speelde een goede partij tegen Shrey Jaitly. Hij won in het middenspel een stuk en verzilverde dit in het eindspel. 5 uit 8 voor Dylan, 6½ uit 8 voor Leandro. De laatste ronde moest Leandro tegen het sterke meisje Eline Roebers. Leandro speelde het eerste deel van de partij heel goed. De spanning werd heel erg groot, toen Eline telkens op haar increment moest spelen. Toch ging juist Leandro in deze fase de fout in en moest zijn enige nederlaag toestaan.

Dylan speelde in de laatste ronde tegen Nanne van Foreest. Hij speelde iets te passief in het middenspel en Nanne kon uiteindelijk beslissend materiaal winnen. Dylan bleef hiermee op 5 punten staan. Bij remise of winst was er een top tien notering te halen. Leandro behaalde een score van 6½ uit 9 en eindigde op de derde/vierde prijs met Dylan Achuthan. Omdat Leandro meer weerstandspunten had verzameld, eindigde hij op de derde plaats. Een fantastische prestatie. Winnares werd Machteld van Foreest met de overtuigende score van 8½ uit 9. Tegen wie heeft ze nou dat halfje gemorst? Eline Roebers kwam door winst op Leandro op de tweede plaats met 7 uit 9. Uniek dat twee dames de eerste 2 plekken in het NK hebben gehaald. Helaas voor Leandro is dat alleen de eerste 2 plaatsen leiden tot een uitzending. Hij loopt hierdoor het Europees kampioenschap in Riga mis, maar dat doet niks af aan de prachtige derde plaats!
Migchiel de Jong

4 comments on "Leandro derde bij NK D (t/m 12) te Rijswijk"

Geef een reactie