K.S.C. PHILIDOR 1847

PHILIDOR III (FSB) WINT OOK DERDE WEDSTRIJD

Door Siem van Eijk

Dinsdag 15 november2022 speelde het derde de derde wedstrijd in de FSB-competitie. Het werd een 2,5 – 1,5 overwinning tegen Schaakwoude 3.  Het derde gaat nu fier aan kop in de tweede klasse A.

Aan bord 1, ons talentje Cas Roorda. Hij  kwam wat stroef uit de opening. Dat kwam misschien wel omdat zijn tegenstander alles dicht schoof. Het leek wel of hij aan het dammen was. Cas bleef gedrukt staan, maar de stelling was te verdedigen. Hij bood remise aan, maar dit werd afgewezen. Maar wil je geen remise, dan kun je ook “verliese”. Cas vond de enige en juiste weg en sleepte een verdiende remise uit het vuur.

Harmen kwam al snel beter te staan. Zijn tegenstander (in zijn jonge jaren zat hij in verzekeringen) dacht een pionnetje te winnen. Die nam hij met zijn dame. Maar die stond toen ongedekt en werd van het bord genomen. Zo ga je tegenwoordig niet met dames om. Hier was hij niet voor verzekerd.

Bij Siem kwam een soort gecastreerde Caro-Kann op het bord. Hij kreeg al snel goed spel, won een pion en toen zijn tegenstander het van schrik daarna niet meer goed deed, kreeg hij een geweldige mat-aanval. Het mat werd echter niet afgewacht.

Pieter speelde een interessante partij. Zoals ik de laatste tijd van hem gewend ben, kwam hij al snel  een pion achter. Maar dan recht hij zijn rug en slaat hard terug. Dat leek hier ook te gebeuren. Hij verloor nog een pion, maar kon daarna, dacht ik, met Le4 een stuk winnen en waarschijnlijk de partij. Na afloop zei hij de zet wel te hebben gezien, maar dacht dat de door hem gespeelde zet nog sterker was. Helaas, was dat niet zo.

We staan nu boven aan. De volgende ronde hebben we vrij, omdat er een oneven aantal clubs mee doen. 13 januari 2023 gaan we naar Buitenpost en dan spelen we weer voor de hele worst.

  1. Cas Roorda – Fokke de Haan                               rem
  2. Harmen Visscher – Hessel Sybesma                   1-0
  3. Siem van Eijk – Kees Appel                                   1-0
  4. Pieter Ploeger – Menno Veenstra                        0-1

Siem

Geef een antwoord