K.S.C. PHILIDOR 1847

PHILIDOR I (FSB) SPEELT GELIJK IN WOLVEGA

Door Siegbert de Jong

 

Meer dan een gelijkspel zat er afgelopen donderdag niet in. Met Migchiel erbij en ook Erik Sparenberg als invaller was onze rating een stuk hoger dan die van WES. Dan is 2-2 natuurlijk geen resultaat om over naar huis te schrijven.

Migchiel speelde met wit tegen Fokke Jonkman, die tot nu toe een score van 4 uit 4 had. Migchiel speelde een dubbelfianchetto, terwijl zwart zich opstelde met een soort drierijensysteem. De hoge school van het schaken dus. Op een gegeven moment speelde Migchiel 17.Dd1-d2. Zou zwart toen echt hebben gedacht dat een IM als Migchiel de truc 17…Lxh3 18.Lxh3 Pf3+ met damewinst had overzien? Waarschijnlijk toch wel, want 17…Lxh3 kwam inderdaad op het bord, maar nu met een hele reeks vraagtekens. Er volgde 18.Lxe5 Lxg2 19.Lxg7 en zwart bleef een stuk achter.

Hette had eigenlijk geen problemen. Hij leek ook heel goed te staan na zijn f5 en won zelfs een pion. Het is mij ontgaan waarom hij deze pluspion weer kwijtraakte. Met beiden nog een paar minuten op de klok werd tot remise besloten. Even later gebeurde aan mijn bord hetzelfde. Ik was een pion voorgekomen, maar na mijn 0-0-0 kwam zwart helemaal terug in de partij en moest ik zelfs uitkijken om niet in de problemen te geraken. Er kwam uiteindelijk een remiseachtig pionneneindspel op het bord, dat ik na een fout van zwart zelfs nog had kunnen winnen. Ik zag die mogelijkheid wel, maar had het niet goed doorgerekend.

Toen Hette remise overeen was gekomen, was de stand reeds 1-1, want Erik had zijn partij niet weten te winnen en zelfs verloren. Ik denk dat hij het wat te gemakkelijk opnam, nadat wit een kwaliteit had geofferd. Hij vertrouwde op de tactische complicaties die op het bord zouden verschijnen. Zijn pion op c4 had hij waarschijnlijk niet moeten offeren, want zoals het nu ging konden de witte a- en b-pion ongehinderd opstomen naar de onderste rij. Erik viel in voor Maarten, bij wie de dag ervoor een schroef uit zijn enkel was verwijderd.

Migchiel, Erik en ikzelf waren met de trein vanuit Leeuwarden naar Wolvega gereisd, waarvandaan Hette ons met zijn auto naar de speelzaal bracht. Hij bracht ons terug naar station Heerenveen om een trein eerder te kunnen pakken, maar dat lukte niet meer. Over een paar weken hetzelfde scenario, want dan spelen wij voor de FSB-beker wederom tegen WES.

Laat een reactie achter