K.S.C. PHILIDOR 1847

Philidor III wint in Haren

Door Siem van Eijk

 

Het derde leverde afgelopen zaterdag een prima prestatie, door in Haren met 5 – 3 te winnen. En dat gebeurde met drie invallers. Bij Haren speelden twee dames mee. Het zag er eerst niet zo goed uit. Siem was naar Haren gegaan om, zo leek het, alleen een stuk weg te geven en een nul te incasseren. Leo wou niet voor hem onder doen en gaf ook een stuk, kreeg nog wel wat pionnen, maar kon de ramp niet keren. Dus stonden we al vroeg met 2 – 0 achter.

Siegbert speelde een mooie partij. Ook voor de bühne. Hij rokeerde lang. De b-lijn was open. Dus via die lijn kon hij de aanval verwachten. Die kwam ook. Hij moest er zelfs zijn dame voor geven. De materiaal verhouding was op een gegeven moment: Siebert, twee torens, een loper, een paard en vijf pionnen. Tegenstander, Dame, toren, loper en vier pionnen. Siegbert counterde fantastisch en na “wat “ ruilen ontstond er een eindspel van elk een toren, Siebert vijf pionnen en tegenstander drie pionnen. Dit leverde een vol punt op.

Pieter speel ook een fijne partij. Wist een pion voor te komen. Het kostte al met al veel tijd. Vroeger zei men: hij speelde met de vlag op vallen. Maar met de moderne klokken kan dat niet meer. Zijn tijd liep dus hard terug naar nul. Maar Pieter is gehard in het spelen met weinig tijd. Hij vond steeds de goede (winnende) zetten. Een mooi punt.

Riemer vermaakte zich best aan het derde bord. Frans, afruilvariant. Tegenwoordig een opening met het nodige gif. In het middenspel had Riemer twee lopers, zijn tegenstander twee paarden. Dit keer bleek weer eens dat de lopers superieur waren. Hij ruilde ze af tegen de paarden. Tegenstander kreeg een dubbelpion op de f-lijn. En hierdoor een zwakke pion op h7. Er stonden nog wel dames op het bord. Dit deed zijn tegenstander hopen op remise. Riemer maakte er korte meten mee. Goed eindspel.

Derk mocht het opnemen tegen één van de twee dames. Hij kreeg na een ingewikkeld middenspel een beteren stelling. Bezorgde de dame aan de overkant een dubbelpion. Ongewenst gedrag? Nou nee, zij wist goed te keepen en een halfje te pakken.

Eén van onze talentjes, Ivan de Wit, speelde tegen de tweede dame. Kwam geen moment in gevaar en bereikte een eindspel waarin hij iets beter stond.  Hij was vol zelfvertrouwen, sloeg een remiseaanbod en probeerde het volle punt te pakken. Helaas lukt dit niet. Volgend seizoen maar een vast plaats in het derde lijkt me.

Wim van Zeijl speelde één van zijn betere partijen. Vanuit de opening er tegen aan. Won een pion, maar er ontstond een toreneindspel en die zijn vaak remise. Elk een toren, Wim drie pionnen, tegenstander twee pionnen. De koning van zijn tegenstander stond en beetje te veraf. Hij wist de torens te ruilen en won in grote stijl het eindspel. Klasse Wim!

En zo eindigde de zo slecht begonnen middag in een feeststemming.

Geef een reactie