K.S.C. PHILIDOR 1847

DRAMATISCHE ONTWIKKELINGEN IN ALKMAAR

Door Jan Boersma

 

Na het uitstekende begin van Philidor I zat het deze keer zwaar tegen. Hoewel er geen problemen waren met het vervoer vanuit Leeuwarden.

Allereerst was Jeroen Weggen verhinderd in verband met het overlijden van zijn opa. Onze voorzitter Erik Kruit was zijn vervanger en zorgde ook voor vervoer met zijn auto.

De Waagtoren uit Alkmaar heeft een sterk team. Dimitri Reinderman speelde aan bord 3 tegen Addie. Helaas was Addie ruim een half uur te laat door een bus die niet reed op de route die het vervoer per spoor moest vervangen wegens werkzaamheden aan het spoor. Taxi’s reden er daar ook niet. Via een alternatieve route kwam Addie nog binnen de toegestane termijn aan het bord. In de voorbereiding van de wedstrijd had Addie zijn teamgenoten al in ruime mate voorzien over informatie over de tegenstanders. Jammer dat de partij eindigde in verlies, maar Dimitri is natuurlijk wel een grootmeester; verliezen tegen hem is geen schande.

Als eerste was Jan Boersma klaar; hij bood zijn tegenstander Tycho Bakker remise aan in een gecompliceerde Ben Oni partij met zwart. Wit had een klein voordeeltje volgens de computer.

Nadat Addie klaar was kwam ook Osama Arabi tegen Frits Agter niet meer uit de problemen met een kwaliteit minder.

Migchiel had voordeel verkregen tegen Frank van Telligen, maar de winst ontglipte hem helaas in een eindspel met toren tegen loper en pionnen (remise).

 

Erik Kruit kreeg met wit te maken met Jos Vlaming. Het werd Frans en de ervaren tegenstander wist langzaam maar zeker een voordelige zwarte opstelling te bereiken. Met twee pionnen achterstand moest Erik de koning omleggen.

Jan Hania kreeg met zwart een gelijkwaardige stelling tegen Michael van Liempt, maar moest in het eindspel door enkele onnauwkeurigheden verlies incasseren.

Jippe speelde tegen Maaike Keetman een boeiende partij. Hoewel wit niet op voordeel kon rekenen na de opening, werd de stelling toch bijzonder interessant door offerspel van Jippe. Jippe offerde een kwaliteit waarbij er een zeer sterk paard op f5 verscheen, bovendien onderschatte de tegenstandster de aanvalskansen van Jippe. De slotstelling liet een fraai matbeeld zien, zie partij!

 

Helaas liet Erik Sparenberg een steekje vallen tegen Daan Geerke in een gelijkwaardige stelling vanuit de Londonse opening van wit. Er ging een kwaliteit verloren door een blunder. Met inventief spel in de tijdnood van de tegenstander wist Erik nog lang de strijd te rekken, maar uiteindelijk moest hij het verlies nemen.

Amir speelde met wit tegen Danny de Ruiter een stevige Siciliaanse partij in een gelijk opgaande strijd. Uiteindelijk kwam Amir in het voordeel maar de tegenstander wist in het paard en pionneneindspel de pluspionnen van Amir onschadelijk te maken met remise als resultaat.

Leandro speelde met wit tegen Y.H. de Rover een Spaanse opening, waarbij Leandro een pion won. Het was echter in het eindspel met beide een toren en ongelijke lopers en pionnen niet voldoende voor de winst.

De uitslag werd 7-3 voor De Waagtoren, dat nog kampioen kan worden in klasse 1A. Philidor staat nu op de zevende plaats.

 

Geef een reactie