K.S.C. PHILIDOR 1847

Philidor te kort door de bogt

Door Herman de Vries

 

Ik kom Cas wel eens tegen op de tennisbaan en kom er zo achter dat hij een aardig potje schaakt. Sindsdien volg ik hem een beetje…  Franeker 1 speelde gisteravond de beslissende wedstrijd om het kampioenschap van de tweede klasse  tegen Philidor 3.  Aan het eerste bord van Philidor speelt Cas. Het lijkt mij een mooie gelegenheid om naar café de Bogt te gaan om weliswaar nu als toeschouwer een competitiewedstrijd bij te wonen.  Ik kom om 21.30 binnen. Cees Banning speelt met zwart aan het eerste bord tegen Cas. Ik zie dat, zoals vaak bij Cees, het tweepaardenspel in de nahand van het Italiaans  op het bord komt. Cas speelt het echter niet met Pg5 maar met her rustige d3.

Op dat moment staat Erik een kwaliteit achter in een ook nog eens een  veel slechtere stelling. Een kwartiertje later mag Ik  de analyse bijwonen in de biljartkamer en daar blijkt mij dat deze Riemer bepaald geen dilettant is. De Aljechin die op het bord komt heeft hij tot en met ongeveer de 17e zet thuis op het bord gehad. Geen koekenbakker dus. De analyse is  van een hoog niveau en ik kan er weinig aan toevoegen. Ik speel tegenwoordig alleen maar vluggertjes van 1 minuut met een increment van 1 seconde op chess.com.

Franeker heeft genoeg aan een gelijk spel en alleen bij Evert tegen Pieter zie ik mogelijkheden voor Franeker. Cees staat al wat gedrukt en voor Derk tegen Harmen zie ik hooguit een remise in het verschiet.

Om 22.30 heeft Evert volgens mij de beste voorzetting gemist en kan Pieter afwikkelen naar een comfortabele stelling. Evert moet forceren en komt op een bepaald moment veel minder te staan.  Pieter laat zich echter trucen en verliest.  Je kan ook zeggen dat Evert alles uit de kast heeft gehaald om te winnen en dat Pieter aan deze mentale weerbaarheid ten onder is gegaan.

Intussen wordt Cees, bepaald geen kleine jongen, door Cas langzaam van het bord gedrukt. Cees moet alle zeilen bij zetten om een verdubbeling van de witte torens op de 7e rij te voorkomen totdat  Cas voor een ander winstplan kiest.  Met allebei 2 torens en een zwarte loper gaat Cas met behulp van de koning op Cees zijn pion op d5 af.  Met het vallen van deze pion was verder verzet nutteloos. . Wat mij vooral opvalt aan Cas is, dat hij de belangrijke momenten in de partij aanvoelt en dan de tijd neemt om het juiste plan te bedenken .

Op dat moment staat het laat in de avond 2-1 voor Philidor.  Zoals gezegd, Franeker moet gelijk spelen om kampioen te worden. Philidor moet winnen. Aan het tweede bord speelt Harmen tegen Derk Drukker.  Derk speelt alleen nog extern maar heeft weinig aan kracht ingeboet.  Op het bord staat een eindspel van toren en loper tegen toren en paard van Harmen. Beide hebben twee pionnen. Derk op a4 en h2 Harmen heeft verbonden pionnen op h4 en g5. Derk kan altijd afwikkelen naar ruil van paard en loper. Er ontstaat dan een niet door Harmen te winnen theoretische remise. Derk moet echter winnen en staat iets minder. Harmen kan op allerlei manieren remise  maken maar gaat voor de winst. Waarschijnlijk ook omdat Derk inmiddels op zijn increment speelt. Harmen weet echter niet dat Derk de Friese Grisjtsjoek is. Derk is niet anders  gewend en weet steeds de juiste verdediging te vinden. Harmen overspeelt zijn hand en Franeker is kampioen.

 

Geef een reactie