K.S.C. PHILIDOR 1847

PHILIDOR II (KNSB) SCOORT ZEVENDE ZEGE

Door Harmen Visscher

 

Na de overwinning in Emmen hadden we vandaag weer een thuiswedstrijd. Helaas waren er toch 2 afvallers, maar onze leider heeft via zijn connecties Jacques en Dik weten te strikken. Onze tegenstander is ditmaal Schaakwoude 2. Schaakwoude 2 is een club die wat in het midden staat, en wij nog altijd bovenaan. Tevens hebben wij een flink ratingverschil, en het doel was dan ook om de volle 2 punten in leeuwarden achter te laten.

Als 1e was Rein klaar. Rein speelde een van zijn favoriete spaanse opening waarbij hij snel zijn loper afruilde voor een beter pionnenstructuur. Vervolgens infiltreerde hij met zijn toren en wist een pion te winnen. Zijn superieure paarden sprongen overal heen, en toen hij ook nog een penning wist te creeren, en dreigde een stuk te winnen gaf zijn tegenstander op. Een klassiek ‘winning by pinning’.

Als 2e was Marcel klaar. Zonder al te veel tijd te verbruiken had wist hij goed te verdedigen, trapte zijn tegenstander vervolgens in een tactiekje waarbij deze een stuk verloor. Marcel maakte dit zonder al te veel problemen af.

Ikzelf had 2 dagen eerder een ‘baal-wedstrijd’ gespeeld: Verliezen ondanks dat je prima staat. Ik was nog steeds wat overdonderd, en ging dus niet met mijn gebruikelijke instelling de partij in. Vervolgens kwam ik in een verschrikkelijke stelling terecht, redelijk verloren (op een gegeven moment +zelfs 6.1). Op dat moment kwam onze teammanager naar me toe voor een inspirerende pep-talk. Dit eindigde met ‘je tegenstander is ongeveer 450 ratingpunten lager’. Ik zette de knop om en na wat geblunder van zijn kant wist ik een aanvalletje om te zetten in een tactiekje, wat hem 2 pionnen koste. daarna kon ik opgelucht ademhalen.

Auke kwam in zijn o zo bekende caro-kann terecht. Na een redelijk normale begin-fase wist Auke een pion te winnen: Vervolgens wist Auke heel solide zijn tegenstander te uitspelen.

Onze leider Egbert had zichzelf op een lager bord gezet, maar had desondanks wel een op papier sterke tegenstander. Hij speelde echter een prima partij, en sleepte een halfje binnen.

Het is alweer een tijdje terug dat we Dik in actie hebben gezien. Nadat hij al een tijdje niet heeft geschaakt, moest hij vervolgens ook nog eens schaken tegen een tegenstander met meer dan 100 punten hoger! Dik offerde 2 exchanges, maar wist ondanks dat materiaal achterstand een totaal passieve stelling van zijn tegenstander te creeeren. Vlak daarna ging Dik los en voor de aanval, waarbij Bauke Vroom kansloos was. Erg knap van Dik!

Dan hebben we nog Jacques. Jacques was onze invaller voor Maarten, en was gelukkig nog op het vasteland. Hij streed fier, maar moest toch een stuk inleveren. Jacques zette echter door en probeerde met toren en wat pionnen tegen toren, loper een pionnen voor mat te gaan. zijn tegenstander lette echter goed op, en daarna was het dan ook over.

Zoals we gewent zijn van Oene was hij weer eens als laatste bezig. Op dit moment was de overwinning allang binnen, maar Oene was vastberaden door te gaan:

Al met al een flinke uitslag! als we dit volhouden worden we kampioen!

De volgende tegenstander is tegen Tal 2 en daarna de (mogelijke) kampioenswedstrijd tegen Tal 1.

Wedstrijdleider E.D. heeft de uitslagen ingevoerd.

 

 

Geef een antwoord