K.S.C. PHILIDOR 1847

Philidor 1 (KNSB) in misère

Een verslag van twee wedstrijden in één, want ik was de lezers van deze website nog een verslag van de uitwedstrijd op 16 december tegen Krimpen aan den IJssel verschuldigd. Dat was een ellendig verre reis die we moesten maken, en vooral het laatste stuk, tussen de snelweg en de speelzaal in Krimpen, kwamen we vermoeiend veel rotondes en stoplichten tegen.

De wedstrijd zelf was niet veel soeps voor Philidor: vier verliespartijen, vijf remises, en alleen Migchiel won met een fraaie combinatie:

Wel grappig: Jan Hania speelde tegen generatiegenoot IM Frans Cuijpers. Het werd een solide remise. Jan en Frans speelden zo’n 40 jaar geleden voor het laatst een serieuze partij tegen elkaar. Na afloop van de partij in Krimpen zei Frans: tot over 40 jaar…

Overigens staat er ook een verslag van deze wedstrijd op de website van Krimpen.

Zo sloot Philidor 1 met een score van 2 matchpunten uit 5 wedstrijden het jaar 2023 af. En na de eerste wedstrijd van 2024, afgelopen zaterdag thuis tegen Wageningen, staan we op 2 punten uit 6 wedstrijden. Tegen Wageningen hadden we stiekem op 2 punten gerekend, in ieder geval erop gehoopt. Het werd echter opnieuw een nederlaag met de ellendige eindstand van 4,5-5,5. En toegegeven, op de meeste partijen viel niet veel af te dingen, behalve dat Rein aan bord 10 een vol punt cadeau kreeg. Hij stond verloren, maar zijn tegenstander gaf in tijdnood pardoes een pion weg, en raakte daardoor zo de kluts kwijt dat hij vlak daarna de partij weggaf. Dus eigenlijk hebben we met de 4,5-5,5 eindstand zelfs nog een beetje gemazzeld.

Jippe speelde aan bord 1 tegen Jan Timman. Jippe kon zo’n 20 zetten aardig mee met de legendarische grootmeester, daarna werd het verschil in kwaliteit toch wel duidelijk. Eigenlijk hetzelfde verhaal aan bord 2: Erik Kruit moest een rating-gat van zo’n 600 punten overbruggen tegen IM Chiel van Oosterom, en dat lukte de eerste twintig zetten best aardig. Daarna kwam de klad er een beetje in en wist de IM Erik vakkundig van het bord te zetten.

Ondertussen werden er vrij rustige remises genoteerd door Jan Hania aan bord 8 en Harmen aan bord 9, en zowel Amir als ondergetekende stonden overwegend. Addy kwam daarentegen moeizaam uit de opening en moest het initiatief lange tijd aan de witspeler laten. Van het middenspel heb ik niet veel gezien, wel dat op het eind Addy langzaam van het bord werd gedrukt met onmachtige toren en loper tegen de witte dame.

Aan de andere kant van mij gaf Erik Sparenberg lange tijd goed tegenspel aan Sminia, maar op een bepaald moment werd de zwarte stelling toch iets te kwetsbaar. Het typische loperoffer Lxf7+ kwam in de stelling en bracht de beslissing.

Wat betreft lichtpuntjes aan de zijde van Philidor was er dus de gelukkige winst van Rein, en verder boekte Amir een vrij simpele overwinning. Na de opening had hij een voordelige pionstructuur, en zwart zette vervolgens zijn eigen paard buitenspel op de damevleugel om daarna op de koningsvleugel opgerold te worden.

Daarmee was de stand 3-4 en waren er nog 3 partijen bezig. (Jippe was op dit moment ook nog bezig tegen Timman, maar het was wel duidelijk dat hij ging verliezen.) Zowel Migchiel als ikzelf moesten winnen. Ik stond inderdaad gewonnen, maar voor Migchiel zat er helaas niet meer dan remise in, wat hij vlak na de 40e zet overeenkwam met zijn tegenstander. Daardoor was de wedstrijd in het voordeel van Wageningen beslist toen Jippe zich gewonnen gaf.

Na de tijdscontrole kostte het mij niet veel zetten meer om de vis op het droge te krijgen:

Door deze 4,5-5,5 nederlaag blijft Philidor voorlopig op een degradatieplaats staan. Overigens niets nieuws voor ons, dat hebben we vaker meegemaakt de afgelopen jaren. Wel is 2 punten uit 6 wedstrijden een wel erg magere score – en toch zijn we met de huidige stand nog steeds maar 1 matchpunt verwijderd van handhaving. Er zijn nog 3 wedstrijden te spelen, dat betekent 3 kansen – maar we moeten daar dan wel minstens 1 of 2 van grijpen. Te beginnen over 4 weken uit in Hoorn tegen Caissa. Wie weet zit het dan eindelijk eens een keertje mee…

Laat een reactie achter