Philidor 41-3SCL 3
Siem van Eijk0-1 RMatijs vd Bij
Danny de Vries1-0Roelf Oving
Kees van Straten0-1Auke de Jong
Peter Venhuizen0-1Siep Hoeksma

Folle Lok en Seine

door Kees van Straten

Captain Derk had strijkwerk en daarom was Peter als troef ingezet. Sytze meldde zich af omdat hij ziek was. Omdat Derk mij tot plaatsvervangend captain had benoemd, rustte op mij de schone taak om voor een waardig opvolger van Sytze te zorgen. Terwijl ik zoekend rondkeek, kwam, druipend van de regen, Siem binnen. Hij maakte zijn bril schoon, keek de zaal in en zag mij stralend op zich af komen. Natuurlijk wilde hij invallen. Als ik nu toch maar een uitvoerige studie had gemaakt van de competitie-reglementen van de FSB, dan had ik geweten dat Siem helemaal niet mee had mogen doen vanwege zijn veel te hoge rating (voor de liefhebber: artikel 11 lid 7). De eindstand 2 – 2 werd door de competitieleider streng maar rechtvaardig omgezet in 1 – 3.

Tja, wat zal ik verder zeggen over het verloop van de avond. Op het eerste bord won Siem dus van Matijs, maar het werd een reglementaire nul. Sorry, Siem. Danny speelde tegen Roelf een degelijke partij en won. Ikzelf mocht het opnemen tegen Auke. Ik wist dat het een taaie rakker was en deed mijn uiterste best om gelijk fel aan te vallen. Maar de door de wol geverfde veteraan verdedigde soepel en won met glans. Peter leek er goed voor te staan, maar dat bleek gezichtsbedrog.

Verder was het een gezellige avond. Met de vijf FSB-teams en onze eigen spelers zaten we aan een dikke 50 schakers. De nieuwjaarswensen konden nog net (daar blijken regels voor te bestaan. Tot 9 januari of tot 12 januari mag het, maar daarna niet meer. Ik zal de competitiereglementen van de FSB er eens op naslaan.) uitgewisseld worden, zowel in het Nederlands, het Fries als in het Stellingwerfs. Auke vertelde me nog dat hij zijn bovenmeester op de lagere school de kinderen had bedankt die hem een kerstkaart hadden gestuurd. “Dank jullie wel, hoor, voor alle prachtige kerstkaarten. Ik heb alleen nog een vraag: in welke klas zitten Folle, Lok en Seine?”