K.S.C. PHILIDOR 1847

De Spassky’s 4½ – 3½

Door Egbert Wind

Spassky’s 1

Philidor 1847 2

Houtman, J. (Joop) 2060 Vermaat, M.C. (Marcel) 2199 z-w ½ – ½
Koster, A.J. (Dries) 2015 Heide van der, A. (Auke) 2084 w-z ½ – ½
Putten van, H.T. (Henk) 2041 Boersma, J. (Jan) 2094 z-w 1 – 0
Janse, J.E. (Evert) 2045 Etmans, M.D. (Maarten) 2000 w-z ½ – ½
Postma, J. (Jan) 1983 Schriemer, O. (Oene) 1991 z-w 0 – 1
Logtmeijer, M.A. (Maurits) 1959 Slagboom, L. (Leandro) 1970 w-z ½ – ½
Bodewes, P.M. (Peter) 1844 Boer de, R. (Rein) 1999 z-w 0 – 1
Yska, R.J. (Rolf) 1769 Wind, E.T. (Egbert) 1919 w-z ½ – ½
Gemiddelde Rating: 1965 Gemiddelde Rating: 2032 3½-4½

Tegen De Spassky’s zijn het altijd spannende wedstrijden: we wonnen, net als vorig jaar, met het kleinst mogelijke verschil, 4,5 – 3,5.
Zoals iedereen inmiddels wel weet spelen de Spassky’s altijd onder het toeziend oog van Spassky himself. Zijn foto was voor deze gelegenheid in de vensterbank geplaatst. Zo’n beetje halverwege de match stootte iemand tegen de foto zodat deze op de grond viel. Een veeg teken en dan weet je eigenlijk al dat het wel goedkomt. Dat bleek.
Het resutaat: twee keer winst, één keer verlies en vijf remises.

Auke was als eerste klaar. De partij duurde tot het middenspel, alle stukken nog op het bord, Auke een kansje laten liggen op beter spel, slotstelling gelijk. Remise.
Ikzelf was ook vrij snel klaar. Ik had het idee dat ik vrij slecht stond, Fritz vond de slotstelling ietsje minder voor zwart. Wel een goede kans gemist.

In de partij van Maarten werden alle stukken vrij snel geruild en in een volkomen gelijkstaand pionneneindspel werd remise overeengekomen.
De remise van Leandro. Dit was zeker geen bloedeloze remise. Leandro, met zwart, offerde eerst één, later nog een tweede pion voor compensatie die vooral bestond uit een zeer lastige penning voor wit.Het slot van de partij heb ik niet gevolgd. Blijkbaar overwon wit de problemen en de partij eindigde in remise.
De laatste remise kwam van de hand van onze captain. De stand was inmiddels 3 -4, remise was dus ook voldoende. Maar Marcel stond glad gewonnen, het zou dus wel 3 – 5 worden. Helaas miste Marcel de winnende voortzetting, remise dus.

Jan Boersma was minder gelukkig. Hij stond een stuk voor tegen Henk van Putten, die overigens Nederlands kampioen van de Pastores is. Helaas voor Jan werd hij middels een combinatie mat gezet.
Dan de twee winstpartijen. De hele punten werden door Oene en Rein gescoord. Rein stond vanaf het begin erg goed, toonde enige aarzeling in het afmaken, maar stond zo goed dat niemand over de uitslag twijfelde. Een mooi punt.

Oene speelde een partij waarbij beide spelers mooie kansen hebben gemist. Kortom, de uitslag had net zo goed andersom kunnen zijn.

Laat een reactie achter