K.S.C. PHILIDOR 1847

Groninger Combinatie III: 4½-3½

Philidor II behaalt derde overwinning

Door Oene Schriemer

23-11-19  Philidor 1847 2 2002 Groninger Combinatie 3 1955 4½-3½
1 Heide van der, A. (Auke) 2084 Pellikaan, G. (Govert) 2015 ½ – ½
2 Boersma, J. (Jan) 2094 Emerencia, R.H. (Reno) 1979 1 – 0
3 Schriemer, O. (Oene) 1991 Bosveld, H.E.P. (Henk) 1956 0 – 1
4 Etmans, M.D. (Maarten) 2000 Clarenburg, E. (Ewout) 2010 ½ – ½
5 Slagboom, L. (Leandro) 1970 Hendriks, P.A. (Peter) 1963 1 – 0
6 Berg van der, W. (Wessel) 1955 Foreest van, N. (Nanne) 1809 0 – 1
7 Boer de, R. (Rein) 1999 Boer de, R.E. (Robert) 1957 1 – 0
8 Wind, E.T. (Egbert) 1919 Hamond van, A.H.M. (Fons) 1954 ½ – ½

 

Met deze derde overwinning op rij blijft Philidor 2 in het spoor van de gedoodverfde kampioen LOS. Dat het een moeilijke middag zou worden kon op basis van de ratings wel worden verwacht. Het begon voor ons echter heel voorspoedig met een zeer snelle overwinning van Rein de Boer, omdat zijn tegenstander mat in 1 over het hoofd zag. Op dat moment stond Rein echter al zeer goed.

Deze zeer snelle voorsprong was echter geen voorbode voor een makkelijk middag. Aan bord 1 zat Auke lang tegen een slechte stelling aan te kijken. Bij de analyses bleek het al + 7.00 te zijn in het voordeel van zijn tegenstander. Na een paar onnauwkeurige zetten van de witspeler kon Auke het evenwicht herstellen, hoewel hij in de slotstelling nog steeds slechter staat.

Aan bord 2 bood Jan na 10 zetten remise aan, omdat hij met wit geen voordeel uit de opening had gehaald. Beste Jan ik wil je hier namens de teamcaptain, die vandaag een vrije dag had, nogmaals wijzen op het feit dat je geen remise mag aanbieden of aannemen zonder toestemming van de teamcaptain of zijn vervanger. Gelukkig weigerde zijn tegenstander en kon Jan met een petit combination de partij in zijn voordeel beslissen.

Intussen was de stand al 2,5 – 1,5, omdat Wessel zich de kaas van het brood liet eten door de jonge Nanne van Foreest. Aan bord 8 stond Egbert lange tijd overwegend totdat hij begon te knoeien. Gelukkig bleef het ruimschoots binnen de remisegrens en konden we weer een halfje toevoegen (3-2).

Aan bord 5 speelde Leandro weer een degelijke partij en toen de aanval van zijn tegenstander niet doorsloeg konden we ook de derde overwinning en het vierde punt bij laten tekenen (4-2). Uit de analyse bleek wel dat Leandro enige benauwde ogenblikken heeft moeten doorstaan…

Naast mij op bord 4 speelde Maarten een moeilijke partij met allerlei schermutselingen op de h-lijn, die er gevaarlijk uitzagen. Helaas heb ik het eind niet meer zo goed gevolgd, maar toen ik nog bezig was hoorde ik het geruststellende bericht dat het remise was geworden en dat we daarmee de wedstrijd hadden gewonnen. Achteraf hoorde ik van Eelke dat toen Maarten werd geïnformeerd over de stand (op dat moment 4-2 voor Philidor) hij niet aarzelde en met een mooie combinatie afwikkelde naar remise.
De wedstrijd was binnen en traditiegetrouw speelde ik nog tot middernacht door.

Ik speelde tegen Henk Bosveld, een oude bekende van mij uit de tijd van Unitas. Het was niet mijn beste partij. Uit een zeer slecht gespeelde opening kwam ik echter goed terug, maar op het moment dat ik kon winnen maakte ik een blunder waardoor ik de partij kansloos verloor.

Met de kleinst mogelijke overwinning zijn we dus nog steeds in de race voor het kampioenschap. We zulle dan wel van LOS moeten winnen, want ze hebben inmiddels een sloot vol bordpunten meer.

Met veel dank aan Dik Kruithof die inviel voor de reguliere KNSB-arbiter, die ziek was. Dik trad op als volleerd wedstrijdleider die drie wedstrijden goed in de hand hield.

Geef een antwoord