K.S.C. PHILIDOR 1847

Drienerlo: 2½-5½

DE MUUR: DAAR KAN GEEN GOEDS VAN KOMEN

Door Erik Kruit

23-11-19  Philidor 1847 3 1742 Drienerlo 1 1771 2½-5½
1 Takkebos, M.J. (Michiel) 1694 Monsma, M. (Menno) 2078 0 – 1
2 Jong de, S.F.J. (Siegbert) 1853 Nicolai, H. (Henk) 1892 0 – 1
3 Kruit, E.A. (Erik) 1854 Lubbe van der, R.H.J. (Rob) 1774 0 – 1
4 Popta van, H.D. (Hette) 1776 Lebbink, A. (Antoni) 1728 1 – 0
5 Visscher, H. (Harmen) 1837 Buter, M.J.S. (Maarten) 1881 ½ – ½
6 Baars, G.H.A. (Gerard) 1696 Stam, D. (Daan) 1717 1 – 0
7 Eijk van, S.G. (Siem) 1579 Borggreve, M.H.M. (Martin) 1570 0 – 1
8 Hoekstra, P. (Pieter) 1649 Zuurbier, E.A.M. (Erik) 1526 0 – 1

 

In de eerste ronde wonnen wij met 7-1 in Haren. Vol vertrouwen begonnen wij dus aan de thuiswedstrijd tegen Drienerlo I. Hadden we in Haren allemaal een tafeltje voor onszelf, hier thuis begonnen we verkeerd door onszelf met de rug tegen de muur te zetten. Het bleek voor de meesten van ons geen steuntje, maar een hinderlijke sta-in-de-weg. De wedstrijd was al begonnen, maar Franke was er nog niet. Hij bleek zich te hebben ziekgemeld, maar zijn mail was niet goed aangekomen. Onze teamcaptain kon gelukkig Michiel Takkebos nog bereid vinden aan het eerste bord te spelen. Met ruim een half uur achter in tijd wist Michiel de partij toch goed op te zetten. Met tegengestelde rochades kon het alle kanten opgaan. Met enkel nog pionnen torens en dames op het bord bleek zijn tegenstander toch wat behendiger. 0-1

Siegbert leek het betere spel te hebben na de opening, maar ergens ging een toren tegen een paard verloren en dit was te veel van het goeie. 0-1

Mijn tegenstander had toestemming om zijn mobiel op trilstand te houden voor het geval dat de baby zich eerder aankondigde. Ik was tevreden over mijn opening, maar daarna werd ik steeds onnauwkeuriger. Ik verloor pardoes een pion in het centrum en daarmee was de hele stelling in puin. Een partij is het daarna nooit meer geworden. Het had wel een voordeel. Mijn tegenstander kon hierdoor eerder naar huis om zich bezig te houden met een ander soort stres. 0-1

Hette leek even met wit Frans tegen te krijgen, maar dit pakte toch anders uit. Met een verschrikkelijk mooi paard op d6 en een zwarte koning op f8, was de opening erg geslaagd. Toren verdubbeling op de c-lijn, vergevorderde centrum pionnen en een aanval op de koningsvleugel moest wel doorslaan. Maar ook Hette voelde de muur in zijn rug niet als steun. De koningsaanval sloeg niet door, leverde wel een stuk op. Hette manouvreerde zich toch enigszins in de problemen. Trapte gelukkig niet in een aantal flauwe trucjes, maar wist de winst op de moeilijke manier toch te pakken. 1-0

Harmen voelde de muur wel als steun en bouwde zijn stelling er tegen op. Er was van beide kanten geen doorkomen aan en met elk 6 pionnen, 2 paarden en een donkerveldige loper werd het remise. ½ -½

Gerard zette zich af tegen de muur en won een pion. Zijn tegenstander zag dit dan maar als een offer en ging onvervaard ten aanval. Dit koste hem nog een pion, waarna Gerard zich nog een keer schrap zette tegen de muur en de partij strak uit tikte. 1-0

Siem zette zich ook af tegen de muur en kwam heerlijk door de opening heen. Was heerser over de c-lijn en zag een mooie afwikkeling. Siem zette zich ook nog een keer schrap alleen wel tegen een losse steen en verloor tijdens de afwikkeling een pion en hiermee de partij. 0-1

Pieter begon voortvarend aan de partij en voordat de eerste rook was opgetrokken stond hij al de pion van f7 voor en was er geen rochade meer mogelijk voor zwart. Zijn tegenstander zag de muur echter als vriend en pinde Pieter vast met zijn loper op f3. Pieter wist vervolgens nog een kwaliteit te winnen, maar de lopers van zwart spiesten de witte koning tegen de muur. 0-1

Voor een volgende thuiswedstrijd stel ik een andere opstelling voor. Het lijkt mij dat hier twee opties zijn. De Haren-variant. Dit kost wat geschuif met tafels en stoelen, maar daar hebben we het resultaat van gezien. De tweede optie is om de tegenstander met de rug tegen de muur te zetten. Ons aller teamcaptain zal hier vast de juiste keuze uit kunnen maken.

 

Geef een antwoord