K.S.C. PHILIDOR 1847

Mid Fryslân III: 2½-1½

Philidor 3 herstelt zich met solide zege

Door Wiebe Fraanje

07-01-20 Philidor 3 1504 Mid Fryslân 3 1440
1. Siem van Eijk 1579 Geart Jacob de Jong 1703 ½ ½
2. Wim van Zeijl 1526 Thomas Douma 1624 1 0
3. Wiebe Fraanje 1484 Menno Steenstra 1407 0 1
4. Wolter Jongsma 1426 Carlo de Moor 1027 1 0

 

Na de zeperd in een van metaldreunen vergeven speellokaal in Buitenpost trad het derde garnituur van uw vereniging onverdroten aan voor de thuiswedstrijd tegen Mid-Fryslân 3.

Het treffen ontvouwde zich tot een solide overwinning voor uw verenigingsgenoten, die daarmee weer wat eer en glorie toevoegden aan het toch al niet karig bedeelde blazoen van Koninklijke Schaakclub Philidor 1847.

Lichte paniek maakte zich voor de wedstrijd meester van steller dezes, tevens captain van het ensemble. Deze had zichzelf aan het vierde bord opgesteld, maar vervolgens de hele kerstvakantie openingen als zwartspeler getraind. Gelukkig verscheen de laconieke Wolter als altijd onvoorbereid ten tonele, zodat die er geen enkele moeite mee had om van het derde naar het vierde bord te verkassen.

Alle training ten spijt kon uw verslaggever geen bijdrage leveren aan de overwinning. Die was al in de pocket toen hij zijn tegenstander de hand moest schudden omdat hij onherroepelijk mat zou gaan. Zelf had zwart ook al wat matdreigingen gehad, maar door een te gretige pionwinst verknoeide hij alles.

Siem was toen al lang geleden aan bord 1 remise overeen gekomen, en gaf meteen toe dat hij daarmee goed was weggekomen. ,,Ik had h5 moeten spelen in plaats van h6”, toonde Siem aan. ,,Dan zou ik niet in de problemen gekomen zijn.”

Wolter speelde intussen een comfortabele winstpartij. Eerst won hij een centrumpion en later door een aftrekaanval op de dame ook nog de g-pion. Zoals zo vaak ging Wolter in de aanval lijnrecht op zijn doel af: ondekbaar mat op de volgende zet.

Wim had het aan bord 2 iets lastiger tegen een tegenstander van ruim in de 1600 punten. Hij gaf een pion om zijn toren op de zevende rij te krijgen, won de pion terug en meteen nog eentje, en kwam na een ingenieuze dameruil tot veel actiever spel dan zijn tegenstander. Met twee torens op de zevende rij zag die ook nog over het hoofd dat 43. Th8 mat was. Het was het eerste punt dat Wim dit seizoen bijdroeg.

Geef een antwoord