Door Erik Sparenberg

T Philidor 2 1952 SCLeeuw. 1 1830 ½ di 07 jan
1. Oene Schriemer 1991 Jonathan de Kleuver 1919 0 1
2. Rein de Boer 1999 Jaap Bleekveld 1870 ½ ½
3. Eelke Heidinga 1898 Zahid Dzaferspahic 1835 0 1
4. Egbert Wind 1919 Michiel Takkebos 1694 0 1

We hadden vandaag Schaak Combinatie Leeuwarden (SCL) op bezoek. een Derby wat leuk!
SCL had de 3 voorgaande wedstrijden verloren en stond daarmee alleen onderaan terwijl ze vandaag tegen het sterke Philidor 2 moesten spelen.
Degradatie lijkt pijnlijk dichtbij voor onze stadsgenoten, maar ze leggen zich er niet bij neer.

Michiel Takkebos laat zich hier van zijn beste kant zien. op zet 14 zet hij het dappere plan Pa5 en Pc4 in om daarmee diverse stukoffers op a3 en b2 te dreigen.
nu beantwoorden we een actie aan de flank vaak met een tegenactie in het centrum, ik vraag mij af of misschien e5 sterk was geweest? de zwarte Dame moet namelijk naar c3 blijven kijken omdat het paard op a3 in blijft staan. Egbert gaat echter alles of niets de aanval in met g4 en stukoffers wat door Michiel koeltjes verdedigt word waarna hij Egbert in de tegenaanval mat zet.

De Philidor spelers in diep gepeins. wie had op dit moment verwacht hoe de wedstrijd zou verlopen. Eelke staat hier nog Prima, maar zal langzaam zijn grip op de stelling verliezen. Dit is waar Zahid (de Speer) gevaarlijk word. Eelke zou uiteindelijk de partij verliezen.

Rein de Boer en Jaap Bleekveld werd een Alapin Siciliaan, Rein zijn specialiteit. Rein besloot het deze partij iets anders aan te pakken dan we van hem gewend zijn.
in plaats van aan te vallen op de koningsvleugel, pakte hij dit keer met b4 ruimte op de damevleugel. en ging de C lijn gebruiken voor zijn toren. Jaap zit niet stil, en ruilt pionnen op e5 zodat hij een doelwit heeft om aan te vallen, en hij wint deze pion uiteindelijk ook. het ziet er hier niet goed uit voor Rein. maar hij wist met actief spel zijn tegenstander te overtuigen dat er niet meer dan een half punt te halen valt.


commentaar door Oene Schriemer.

Aangezien Marcel deze avond vrijaf had mocht ik de honneurs waarnemen aan bord 1. Van Eelke hoorde ik dat ik tegen ene Jonathan moest spelen, maar daar had ik nog nooit van gehoord. Dat is nu wel anders.
Toen we begonnen maakte hij een geïrriteerde indruk. Hij liep weg achter zijn bord toen hij aan zet was en haalde alleen koffie voor zichzelf. Het zal waarschijnlijk de drukte en de gezelligheid die ons team altijd met zich meebrengt zijn geweest die hem irriteerde. Of zou het de opening, de Philidor-verdediging, zijn geweest die hem van het padje bracht. Ik heb het hem niet gevraagd. Achteraf, bij de analyse bleek het een uiterst aardige jongen te zijn, die bovendien ook nog aardig kan schaken. Genoeg geluld, nu de partij. Met de Nieuwjaarstoespraak van Kees nog in het geheugen was ik van plan om vuurwerk te laten zien en zo geschiedde.